Ce inseamna identitatea non-binara

Ce inseamna identitatea non-binara

O persoana binara este cea care se recunoaste, pe parcursul intregii vietii, ca fiind barbat sau femeie. Probabil, ti-ai dat seama ca o persoana non-binara este cea care isi identifica mai greu genul/sexul, simtindu-se pe rand sau in acelasi timp, femeie, barbat sau chiar altceva.

Ce inseamna sa fii binar? Majoritatea oamenilor sunt binari, adica isi descopera si stabilizeaza identitatea sexuala inca de la varste fragede. Spre exemplu, un binar nascut cu organ genital feminin se va considera femeie intreaga viata.

Ce inseamna sa fii non-binar? Desi clasificam nou-nascutii ca barbati sau femei, exista diversitate cand vine vorba de termenul de gen. Anumitor persoane le estre greu sa isi identifice genul, in ciuda faptului ca sunt XX sau XY. In acel moment intra in scena termenul non-binar sau genderqueer. Termenul genderqueer a aparut in 1980 ca predecesor al termenului non-binar . A devenit popular in anii 90.

Mx. si alte tipuri de pronume neutre de gen. Miss(fata, domnisoara) are prescurtarea ms in engleza. Mister(domn) are prescurtarea mr. Ei bine, persoanele non-binare au fost denumite generic Mx. X-ul acela inlocuieste sexul feminin sau masculin al persoanei nehotarate. Altfel spus, exista pronume neutre destinate genului, adica acelea care nu presupun sexul unei persoane despre care se vorbeste sau careia i se vorbeste. Aceste tipuri de pronume se pot raporta la orice persoana, indiferent de identitatea sa de gen, inclusiv la cele care traiesc dincolo de binar. In Marea Britanie, de exemplu, prescurtarea Mx (pronuntata ca mix sau mux ), este utilizata pe scara larga pe diferite formulare oficiale, cum ar fi documente bancare, permise de conducere etc. De asemenea, este posibil sa intalnesti in anumite tari pronume precum ei, ze, xe sau hir. Acestea sunt pronume neutre din punctul de vedere al genului care au aparut pentru ca persoanele non-binare nu se identifica cu un el sau cu o ea. Pronumele la persoana a treia precum xe/xem sau ze/zim devin foarte populare. De asemenea, unii oameni evita utilizarea pronumelor, folosind doar numele persoanelor non-binare, indiferent de circumstanta!

Tipuri de gen non-binar:

- agender - persoana care nu are nicio identitate de gen specifica;

- bigender – persoana cu 2 identitati de gen.;

- genderfluid – cineva care se simte, pe rand, atat femeie cat si barbat si viceversa;

- genderqueer – termen universal pentru persoanele cu identitati non-binare;

- poligen – persoana care are mai multe identitati de gen.

Dificultati pe care le au persoanele non-binare:

- neincredere;

- dispret;

- lipsa de respect

- vina pentru cautarea atentiei;

- vina de a face parte dintr-un trend

Citeste si: Cum sa-ti prelungesti viata sexuala

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Diferitele desene pe care le mazgalim inconstient in timp ce vorbim cu cineva la telefon sau in...
Moda se schimba pe zi ce trece, in cam toate zonele de activitate! In unele situatii, e...
Organismul uman nu conteneste sa ne surprinda. El e capabil de actiuni pe care nu le credeam...