Ce poate spune rasul despre o persoana

Ce poate spune rasul despre o persoana

Rasul este o manifestare, de obicei pozitiva, exprimata printr-o miscare caracteristica a gurii si a fetei, insotita de un sunet specific, nearticulat. Dincolo de aceasta definitie, rasul este cel care ne poate ajuta sa ne dam seama daca persoana din preajma este fericita, distrata, nervoasa sau chiar malitioasa! 

Descoperirile stiintifice recente au demonstrat ca rasul ne poate ajuta sa cunoastem mai multe despre ceilalti si despre noi insine. Iata ce poate spune rasul despre o persoana:

1. Ras spontan(autentic) vs ras voluntar. Exista 2 mari categorii de ras. Prima se refera la rasul spontan. Este vorba, mai exact, de o reactie incontrolabila la ceva care ne face sa radem, cum ar fi o gluma pe placul nostru. Acest ras spontan produce un sunet distinctiv, care este greu de falsificat. Pe de alta parte, rasul voluntar este produs printr-un sunet deliberat si este genul de ras pe care expus atunci cand vrei sa reactionezi politicos la o gluma slabuta. rasul voluntar ne poate ajuta sa identificam mai bine persoana care rade, deoarece este produs intr-o maniera deliberata si controlata. Din cele doua mari categorii de ras, se desprins alte subcategorii, cum ar fi: rasul social, rasul simulat, rasul denigrant, rasul nervos, rasul patologic, rasul cauzat de gadilari. Toate au particularitati ce ne ajuta sa cunoastem mai bine oamenii din jur.

2. Inclinatia spre ras e mai mare, daca persoana care spune gluma este cunoscuta. Ai un prieten glumet sau un comediant preferat, care te face mereu sa razi? Stiinta ne arata ca rasul cu cineva/de cineva este provocat, in mare masura, de de familiaritate. Adesea, glumele sunt mai bune, daca sunt spuse de o persoana cunoscuta.

3. Radem cel mai mult in preajma prietenilor. Potrivit lui Robert Provine, psiholog la Universitatea din Maryland din SUA, avem de circa 30 ori mai multe sanse sa radem de ceva, atunci cand ne angajam intr-o conversatie cu alte persoane. Studiul a mai constatat ca nu glumele ne fac sa radem, ci modul nostru de a reactiona la ceilalti pentru a le arata ca ne plac si ca ii intelegem.

4. Relatiile dureaza mai mult, daca radem impreuna. Cercetarile conduse de psiholoful Bob Levenson in cadrul Universitatii din California au reliferat un alt aspect foarte important: rasul in relatie este esential. Astfel, in cadrul studiului li s-a cerut cuplurilor participante sa vorbeasca despre o chestiune sensibila, cum ar fi elementele care ii enerveaza la partener/a. S-a demonstrat ca atunci cand partenerii de viata foloseau rasul si zambetul in conversatiile lor, se simteau mai bine, imediat dupa ce abordasera un subiect delicat. Pe scurt, rasul comun detensioneaza si prelungeste relatia.

Citeste si: Psihologie. Trucuri care te ajuta sa citesti mintile celorlalti

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Diferitele desene pe care le mazgalim inconstient in timp ce vorbim cu cineva la telefon sau in...
Moda se schimba pe zi ce trece, in cam toate zonele de activitate! In unele situatii, e...
Organismul uman nu conteneste sa ne surprinda. El e capabil de actiuni pe care nu le credeam...