Corpul uman este fascinant. Stiai ca?

Corpul uman este fascinant. Stiai ca?

Organismul uman nu conteneste sa ne surprinda. El e capabil de actiuni pe care nu le credeam vreodata posibile, de la embrionul care are darul de a-si vindece mama, pana la capacitatea uriasa de stocare a creierului, echivalentul a circa 3 milioane de ore fara oprire de transmisie in regim YouTube!

Corpul uman este fascinant. Stiai ca...

1. Creierul uman produce suficienta electricitate pentru a aprinde un bec mic. Creierul are aproximativ 100 de miliarde de celule(neuroni). Cand ne miscam, vedem, gandim, visam sau radem, semnalele electrice si substantele chimice se intrec intre miliarde de neuroni pe aceasta autostrada neuronala. Iar daca un neuron produce o cantitate foarte mica de electricitate, in schimb toti neuronii impreuna pot crea suficienta electricitate pentru a aprinde un bec cu putere redusa.

2. Simtul mirosului te poate intoarce in timp. Cand simti mirosul a ceva conetat cu un anumit moment important din trecut, retraiesti instant emotiile pe care le-ai avut in acel moment si apoi urmeaza adesea amintirea. Uneori nu iti vei aminti evenimentul sau situatia, dar emotia va fi acolo. Aceasta abilitate are, de fapt, o explicatie evolutiva foarte simpla. Exista o parte a creierului dedicata detectarii substantelor chimice care ne vor semnala daca ceva se apropie, ceea ce face simtul nostru olfactiv. Un element esential pentru supravietuirea omului in trecut.

3. Poti ridica o persoana de 45 kilograme, dar nu poti ridica un bolovan de aceeasi greutate. Cand ridicam greutatea vie este mai usor, deoarece persoana se poate adapta la gravitatie si isi poate distribui greutatea in mai multe directii. Daca doreste, isi poate infasura si bratele in jurul tau, ceea ce va simplifica procesul. In schimb, ridicarea unui obiect, precum un bolovan, este foarte dificila. Piatra nu poatea alege sa-si distribuie gravitatia si greutatea. Gravitatia este in pozitia implicita si acest fenomen face mult mai dificila ridicarea obiectului.

4. Creierul femeii se micsoreaza in timpul sarcinii. Creierul de gravida nu este doar o expresie folosita pentru a explica rollercoaster-ul emotional prin care trece viitoarea mama. Creierul se micsoreaza de fapt in timpul sarcinii, acesta nefiind un fenomen negativ. Pe masura ce creierul devine mai mic, devine si mai eficient, iar astfel femeia se pregateste pentru a deveni mama. De fapt, pierderea materiei cenusii are loc in partea in care vor spori intelegerea convingerilor, sentimentelor si semnalelor nonverbale ale altor oameni. Aceste schimbari ii vor spori viitoarei mamici capacitatea de a se atasa de bebelusul sau si o vor face hiperconstienta de amenintari, astfel incat sa poata proteja cu reactii ferme copilul si pe ea.

5. Cand folosesti din plin forta, intestinul se inchide. Oboseala, durerea si frica sunt elemente care ne impiedica sa incercam sa ne folosim puterii uimitoare cu care am fost inzestrati. Stim de pe la tv si de pe internet de superoameni care trag/ridica masini! O astfel de putere vine de fapt din adrenalina, dar pentru ca aceasta sa functioneze pe deplin, trebuie sa se inchida sistemul digestiv si raspunsul imunitar. Apoi, combinatia dintre nivelurile de energie si cresterea oxigenului intareste muschii peste nivelul normal. Din pacate, nu putem avea aceste puteri tot timpul, pentru ca, daca am face-o, corpul ar ceda. Ar fi afectat initial sistemul imunitar, apoi inima. Apoi ar aparea complicatii in intreg organismul.

6. Poti vedea cu urechile. Stim ca orbi se deplaseaza folosind un baston care creeaza ecouri, facand posibila raportarea la imprejurimi. Oamenii de stiinta au facut multe studii, totul culminand cu studierea creierului unui orb pe nume Daniel Kish. Acesta si-a descris viziunea ca fiind ceva ca sa vezi lumea in sclipiri slabe de lumina. Asadar, atunci cand creierul sau era studiat, partea care ii controleaza contextul vizual s-a aprins de fapt atunci cand asculta ecourile care il ajuta sa navigheze folosind clicuri. Totusi, cand asculta alte sunete, aceasta zona era destul de tacuta. Concluzia oamenilor de stiinta? Daniel traia cu adevarat ceva asemanator unei viziuni.

7. Durerile de cap pot anunta vremea rea. Pentru unii oameni, durerile de cap nu sunt doar un semne de oboseala acuta, ci si semne despre schimbarea vremii. Vorbim de asa-numitii meteosensibili. Cercetarile chiar au confirmat ca unele dureri de cap, de la cele usoare la cele severe, se datoreaza schimbarilor meteorologice. In timpul unei furtuni, aerul cald si rece se amesteca, creand variatii ale presiunii aerului . De fapt, asa sunt create furtunile, ploaia si vantul. Acest tip de presiune a aerului aplica forta pe o zona data, iar in cazul durerilor de cap, aceasta zona e persoana meteosensibila.

8. Creierul are capacitatea de a stoca 2,5 petaocteti de memorie. Creierul uman are aproximativ un miliard de neuroni . Fiecare dintre ei creeaza 1000 de conexiuni cu alti neuroni, realizand, in total, un trilion de conexiuni. Acest lucru ofera creierului o capacitate de stocare de aproximativ 2,5 petaocteti – 1 milion de gigaocteti. Daca o comparam cu lungimea unui videoclip digital, ar fi circa 3 milioane de ore de emisiuni TV, lasand videoclipul sa ruleze fara oprire timp de peste 300 de ani!

9. Embrionul poate vindeca mama. Au existat multe studii care au implicat femeile insarcinate si copiii lor nenascuti. Rezultatele acestor studii le-au oferit oamenilor de stiinta o noua perspectiva asupra puterii copilului nenascut. In timpul sarcinii, celulele embrionului se deplaseaza prin placenta , stabilizandu-se in diferite parti ale corpului femeii. Acest fenomen poate influenta sanatatea mamei. De fapt, se stie ca aceste celule raman in interiorul corpului mai mult de un deceniu chiar si dupa nasterea copilului. Celule fatului pot ajuta mama sa se vindece dupa perioada dificila din timpul sarcinii.

10. Urechile umane sunt capabile sa auda molecule. Putem vedea diferenta dintre mierea rece si cea fierbinte, ambele turnate in recipiente? Da. Pentru ca in variaanta rece mierea e mai groasa, cazand mai greu, iar cea fierbinte se subtiaza, ajungand mai repede in vas. In cazul apei, nu e la fel. Adica, nu putem vedea diferente intre caderea apei reci si caderea apei fierbinti. Totusi, putem diferentia prin auz! Ia 2 pahare. Toarna apa fierbinte intr-unul si apa rece in celalalt. Vei auzi diferenta. Cum e posibil? moleculele din apa rece au mai putina energie, producand tonuri de joasa frecventa, in timp ce apa fierbinte are mai multa energie si produce tonuri mai inalte.

Citeste si: Corpul uman este fascinant

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Organismul uman este capabil sa se adapteze la o multime de schimbari! Putem, de exemplu, sa pierdem...
Fiecare emotie puternica, traire, sentiment accentuat provoaca modificari la nivelul organismului. De aceea in popor exista expresii...
Organismul uman este un sistem foarte complex, in care totul este conectat intr-un fel. De aceea, atunci...