Cum sa interpretam culorile specifice CRACIUNULUI

Cum sa interpretam culorile specifice CRACIUNULUI

Craciunul inseamna traditie, sarbatoare, bucurie in suflete, magie, dragoste fata de aproape. Cu totii oferim cadouri in ziua Nasterii Domnului. Iar aceste daruri se afla sub semnul catorva culori. Cromatica de Craciun nu este deloc intamplatoare.

Semnificatia culorilor asociate cu sarbatoarea Craciunului:

Rosul. Simbol religios al sangelui, al focului si al caritatii, rosul reprezinta semnificatia crestina a sangelui lui Iisus.

Aceasta nuanta intensa este caracteristica si hainelor in care este reprezentat, in general, Mos Craciun. Acest obicei a devenit foarte popular datorita reclamelor realizate de Coca –Cola, inca de la inceputul secolului al XX-lea.

Albul. Craciunul este o sarbatoare de iarna , un anotimp in care puritatea zapezii ne inspira sentimente inalte, curate.

De asemenea, albul reprezinta un simbol crestin al luminii, al puritatii si al slavei. Bisericile crestine folosesc adesea albul , alaturi de auriu , drept culoare liturgica a Craciunului.

Auriul. Aurul simbolizeaza, dincolo de valoarea sa materiala , lumina soarelui si aura sfinteniei. Stravechile festivaluri pagane ale iernii erau centrate in jurul soarelui auriu , ca divinitate centrala in perioadele de frig si intuneric.

Luminile Craciunului , lumanarile si steaua din varful bradului readuc aminte credinciosilor crestini de steaua pe care au urmat-o cei trei magi in drumul lor catre copilul Iisus.

In decoratiunile de Craciun , auriul este inlocuit , cateodata,  cu argintiul , o culoare asemanatoare cu albul , care simbolizeaza iarna cu frigul sau nemilos, care pandeste in jurul caselor pline de caldura si veselia Craciunului.

Verdele. Simbol al naturii , al tineretii si al vietii eterne oferite de Iisus Hristos , verdele nu avea cum sa nu devina una dintre culorile specifice Craciunului.

Bradul de Craciun , copacul mereu verde , reprezinta, la randu-i, un simbol al vietii eterne.

Insa, diferitele nuante de verde nu se rezuma numai la pomul de Craciun. Ele apar, in aceasta perioada, si pe ornamente,  ghirlande,  cununi florale , cadouri si fete de masa.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Azi, iti prezentam o reteta de fursecuri care a facut furori printre gospodine in acest sezon de...
Craciunul este despre traditie, familie, credinta, dar si mancare speciala; speciala si eventual diferita in functie de...
Azi iti prezentam o reteta ideala pentru mesele de Craciun si de Revelion! Este vorba despre atipica,...