Cum sa supravietuiesti in situatii extreme. Sfaturi pe care nu le primesti la scoala

Cum sa supravietuiesti in situatii extreme. Sfaturi pe care nu le primesti la scoala

Cand vine vorba de urgente, este esential sa fii pregatit/a pentru tot ceea ce iti iese in cale. In scoala se predau astfel de lectii, insa acestea nu acopera in totalitate situatiile extreme. In acest articol, iti vom prezenta 12 situatii de urgenta atipice, poate chiar unice, si sfaturile pentru supravietuire aferente.

Cum sa supravietuiesti in situatii extreme. Sfaturi pe care nu le primesti la scoala:

1. Intalnirea cu gorila. Sigur, in Romania acest risc este foarte mic. Doar daca s-ar intampla sa scape un exemplar de la Zoo, ar putea avea cineva un asemenea ghinion. Oricum, e bine sa stii cum sa actionezi in acest caz. Poate ajungi intr-o tara cu gorile in libertate, cine stie?! :) E de stiut ca o gorila ataca doar daca se simte amenintata sau daca i se incalca teritoriul. In cazul unui atac nedorit, incearca sa ramai calm/a si sa nu faci miscari bruste. Fa-te mic/a, cum se spune in popor, ghemuindu-te si aratandu-i animalului ca il consideri superior. Altfel spus, vei parea mai putin intimidant/a, ceea ce va reduce agresivitatea gorilei.

2. Caderea accidentala in apa rece. Cand te afli in apa rece, fara posibilitatea de a iesi pe pamant prea curand, trebuie sa folosesti pozitia ideala in care coprul sa piarda cat mai putina caldura (Heat Escape Lessening Posture - HELP ). Aceasta implica incrucisarea stransa a bratelor la piept si tragerea genunchilor spre aceeasi zona. Daca sunteti mai multi in aceasta situatie extrema, lipiti-va unul de altul, pentru a conserva caldura coprorala. Hipotermia se poate instala rapid in apa rece, asa ca luarea acestor masuri de precautie poate fi esentiala pentru supravietuire.

3. Intalnirea cu taurul. Taurii sunt in mod natural agresivi. Sunt atrasi, de asemenea, de miscare . Nu e indicat sa fugi de taur. Te va urmari, cautand sa te raneasca. In schimb, ramai pe pozitie si incearca sa te misti cat mai putin. Atentie! Taurii percep contactul vizual direct ca pe o amenintare, asa ca nu te uita in ochii sai. Doar fii atent/a la miscarile sale si nu te intoarce cu spatele!

4. Cutremur. Nimeni nu doreste sa experimenteze un cutremur cu magnitudine mare! Daca se intampla, trebuie sa faci urmatoarele: culca-te la pamant, sub o piesa de mobilier rezistenta. Daca nu ai la indemana asa ceva, ghemuieste-te cu mainile acoperind capul intr-un colt de camera sau sub pragul usii. In aer liber, indeparteaza-te de caldiri, semafoare, copaci si alte constructii stradale. Daca te afli la volan, trage pe dreapta si ramai in masina pana cutremurul trece.

5. Intalnirea cu crocodilul. La fel ca in cazul gorilei, intalnirea cu un crocodil e putin probabila in tara noastra. Totusi, credem ca e bine sa stii cum sa reactionezi, daca treci prin asta vreodata. Un mit destul de comun spune ca ar trebui sa alergi in zig-zag pentru a scapa de acest pradator. Fals! Tehnica nu e eficienta. Croocdilul te poate ajunge din urma, deoarece e puternic si se misca rapid. Cel mai bun mod de a scapa este sa inoti cat de repede poti, in linie dreapta , sa iesi la mal si sa cauti adapost intr-o cladire sau intr-un alt loc sigur. Amintiti-va, crocodilii pot alerga cu pana la 8 km/h, asa ca este esential sa actionezi rapid si hotarat.

6. Furtuna/tornada. De cand clima s-a schimbat, furtunile sunt din ce in ce mai violente si in Romania. Nu avem inca tornade care sa devasteze cladiri, insa ar fi bine sa ne pregatim si pentru astfel de situatii nedorite...Asadar, in caz de tornada, in primul rand stai departe de ferestre si muta-te intr-o camera mica sau intr-un dulap de la cel mai jos nivel al cladirii. Daca este posibil, acopera-te cu un obiect rezistent, cu o saltea/paturi pentru a te proteja impotriva resturilor ce vor brazda aerul.

7. Intalnirea cu elefantul. La Zoo, admiram cu toti acest gigant superb. In realitate, intr-o tara in care elefantii sunt inca liberi, nu e chiar o placere sa te intalnesti cu un exemplar...Daca ti se intampla, mai intai, incearca sa gasesti un obstacol intre tine si animal. Daca exista un copac mare, o stanca sau un alt obiect solid, foloseste-l pentru protectia ta. Elefantii au o vedere slaba si it pot pierde urma daca te ascunzi. Daca nu gasesti un ascunzis, incearca sa te indepartezi incet in timp ce confrunti elefantul. Daca elefantul pare nervos(ridica trompa si urechile), ramai calm/a. Vorbim, totusi, de un animal inteligent, care va intelege ca nu reprezinti o amenintare. In cazul in care defensiva nu functioneaza, inccearca sa creezi un zgomot puternic(fluiera, urla, bate intr-un obiect etc). E posibil sa se sperie, intr-un final.

8. Intalnirea cu ursul. Ursii au simt foarte dezvoltat al mirosului si sunt adesea atrasi de mancare si alte mirosuri specifice. Aruncandu - ti, poti crea o diversiune, oferindu-ti timp sa te indepartezi de animal. Tactica nu e sigura, dar merita incercata. Esential e sa nu fugi de urs! Daca fugi, ii vei declansa instinctele de pradator, iar atacul va deveni iminent! Incearca sa ramai calm/a si sa te indepartezi incet si cu grija. Daca ursul devine agresiv, ramai in picioare si da-i cu spray specific in nas. Da! Cand mergi in zone cu asemenea animale, echipeaza-te cu asa ceva!

9. Atacul unui roi de albine. Albinele sunt atrase in mod natural de culorile inchise, pe care le percep ca o potentiala amenintare. In aceste conditii, vor deveni mai agitate si pot ataca. Asadar, daca mergi la picnic, imbraca-te in culori deschise! Daca se intampla sa fii intepat/a, ai grija la alergie.

10. Intalnirea cu leul. Regele animalelor poate fi admirat in Romania in captivitate. Totusi, citim din cand in cand stiri despre anumite persoane care detin aceste animale in curte. Practica e interzisa...Revenind la potentiala intalnire cu acest temut pradator, trebuie sa stii ca tactica de baza este intimidarea. Mai exact, trebuie sa faci cumva sa pari mai mare decat leul care se afla in preajma ta. Umfla-te la el, cum se spune. Ridica mainile larg , inaltandu-te in acelasi timp pe varfuri, pentru a parea mai mare. Ba chiar te poti sui pe ceva,daca exista prin preajma. Totusi, tactica nu functioneaza mereu, asa ca trebuie sa ai elemente suplimentare de siguranta, cum ar fi: pastrarea calmului, retragerea lenta si riposta in caz de necesitate.

11. Intalnirea cu hipopotamul. Acest urias aparte  e foarte protectiv cu propriul teritoriu. Asa ca evita sa intri in apele in care acestia isi duc veacul. Hipopotamii sunt usor de provocat si pot ataca daca se simt amenintati. Pot alerga cu 48 km/h, asa ca vei fugi degeaba! Cel mai bun scenariu? Cauta un copac si urca-te in el. Ramai acolo, pana cand animalul pleaca.

12. Intalnirea cu rechinul. Rechinii sunt atrasi de sange si de miscare. Daca te afli in apa fara posibilitatea de a iesi, iar rechinul este in apropiere, intoarce-te incet in timp ce te confrunti cu rechinul. Nu intoarce spatele si nu inota in sens opus, deoarece vei declansa instinctul de atac al rechinului. Daca rechinul ataca, incearca sa te aperi lovindu-l in branhii sau in ochi. Acestea sunt zonele sale sensibile. Daca-l atingi unde-l doare, e foarte posibil sa bata in retragere! De asemenea, daca se poate, incearca sa gasesti un obiect in apropiere pe care sa il pui intre tine si rechin( o bucata de coral sau o piatra dintr-o stanca). S-ar putea ca obiectul sa te protejeze de dintii extrem de incisivi ai rechinului.

Citeste si: 6 situatii de urgenta. Cum sa scapi nevatamat

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Se pot scrie carti despre modul in care supereroii precum Robinson Crusoe sau Rambo(ca sa dam 2...
Un foc se aprinde usor, daca ai in casa un chibrit sau o bricheta. Ce te faci,...
Daca esti amator al sporturilor de iarna sau iti place, pur si simplu, sa explorezi muntele, sa...