De ce urechile si nasul continua sa creasca pe masura ce imbatranim

De ce urechile si nasul continua sa creasca pe masura ce imbatranim

Corpul uman creste fara incetare, pana la o anumita varsta. Depinde de sex si de fiecare om in parte. In general, fetele cresc pana la 20-22 ani, iar baietii chiar si pana la 24 ani. Apoi cresterea se estompeaza. Nu toate partile corpului, insa, raman pe loc! Urechile si nasul continua sa creasca pana imbatranim! Iata de ce.

De ce cresc urechile si nasul pe masura ce imbatranim:

Pentru a auzi mai bine. Toata lumea stie de ce are urechile mari lupul din povestea cu Scufita Rosie. Ca sa poata auzi mai bine, evident. Si omul la fel, se pare! Cu cat inaintam in varsta, cu atat avem urechile mai mari, potrivit unui studiu realizat de cercetatori din Bromley, Marea Britanie.

Si cresc, tot cresc...Potrivit unui alt studiu realizat de oamenii de stiinta germani in 2007, daca ai masura urechea exterioara a unui nou-nascut, ai sesiza ca ea este de fapt mai mare decat capul copilului proportional cu corpul sau! Mai mult, urechile vor continua sa creasca intr-o maniera general liniara pe tot parcursul vietii. Totusi, aceasta crestere incepe sa se estompeze pana cand copilul implineste varsta de 8-10 ani. Odata ce un om ajunge la 85 ani, urechile sale cea mai mare lungime medie posibila!

Incet, dar constant. Cresterea medie a urechii in cazul celor mai multi oameni este foarte mica, imperceptibila. Altfel spus, urechile cresc incet si sigur! Asta au descoperit cercetatorii dupa ce au masurat urechile unui grup de 206 pacienti selectati aleatoriu. Toti aveau peste 30 ani. Oamenii de stiinta au descoperit ca urechile au crescut in medie cu 0,22 mm pe an, timp de aproximativ 50 ani. La un calcul simplu, aflam ca un tanar de 30 ani se poate astepta ca pana la varsta de 80 ani, urechile sale sa fi crescut cu putin mai mult de un centimetru.

Gravitatia nu este singurul vinovat. Gravitatia este o explicatie pentru lungirea urechilor, dar nu singura. Odata cu trecerea timpului, suferim si de o pierdere a elasticitatii pielii. Lobii urechii noastre cad, fenomen care poate fi accentuat in cazul persoanelor care poarta sistematic cercei grei. Urechile nu doar ca se alungesc, dar se si largesc! Circumferinta urechii creste in medie cu 0,51 mm pe an, cel mai probabil din cauza imbatranirii colagenului din organism.

Se intampla si cu nasul. Nasul uman continua sa creasca odata cu inaintarea in varsta, dar, atentie, nu tot! Autorii unui studiuau concluzionat ca volumul nazal, aria si distantele liniare au crescut de la copilarie pana la batranete. Dar, interesant, unghiul varfului nazal a scazut in functie de varsta!Iar daca te-ai gandit ca barbatii au nasurile mai mari decat femeile, in general, nu te-ai inselat!

Barbatii, in dezavantaj. Daca esti barbat si te-ai intrebat de ce nasul tau este mai mare decat cel al femeilor din jurul tau, iti raspunde un studiu de la Universitatea din Iowa. Cercetatorii respectivi considera ca diferenta de marime este cauzata de anumite cerinte specifice orgaqnimului masculin. Mai exact, barbatii au o masa musculara mai slaba, ceea ce necesita mai mult oxigen pentru a creste si a mentine tesutul muscular. Potrivit autorilor, nasurile proeminente pot inhala si transporta mai mult oxigen pentru ca sangele sa-l furnizeze si sa-l distribuie prin muschi.

Bonus. Nu te mai lua dupa selfie-uri! Daca ai observat ca nasul tau arata mult mai mare in selfie-ul preferat, nu trebuie sa te impacientezi! E demonstrat ca un selfie facut de la o distanta de circa 30 centimetri mareste fata cu circa 30%! Asadar, nasul tau nu e asa de mare pe cat vezi in poza aia!

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Te-ai saturat sa observi ca nasul tau este in centrul atentiei atunci cand incerci o coafura noua?...
Mirosul este simtul prin care organismul percepe proprietatile unor substante, venind in contact cu particulele volatile degajate...
Oamenii se scobesc in nas din varii motive: simt ca nu pot respira cum trebuie, sunt nervosi...