Reguli de conduita din trecut. Unele ti se vor parea amuzante

Reguli de conduita din trecut. Unele ti se vor parea amuzante

Regulile de comportament in societate exista din vechi timpuri. Le invatam de la parinti, apoi din scoala. Toate aceste tipare de conduita se mai numesc si etichete. Unele rezista de-a lungul timpului, altele sunt modificate sau chiar dispar. Despre cateva dintre acestea din urma, in materialul urmator!

Reguli de conduita disparute:

La cina, cu propria lingura. In zilele noastre, tacamurile au un iz personal doar in sanul familiei si doar daca un membru doreste asta. In rest, lingura, furculita si cutitul sunt folosite la comun, indiferent de situatie! Ei bine, au existat perioade cand nu era asa! In timpul dinastiei Tudorilor(1485-1603) din Anglia, exista obiceiul de a-ti aduce la masa propriile tacamuri. Conduita nu era valabila doar in cele mai mari case ale vremii!

Seriozitate in fotografii. In cele mai multe fotografii vechi, oamenii nu zambesc. Exista cateva presupuneri ale istoricilor cu privire la acest comportament. Unii cred ca nu se zambea pentru a nu se arata dantura, care se afla in stare precara( dinti cariati sau lipsa). Altii spun ca acest aspect nu era important, deoarece calitatea danturii nu conta in acele vremuri! Nu in ultimul rand, exista specialisti care cred ca lipsa zambetului din fotografii tinea strict de eticheta. Un zambet larg ar fi fost asociat cu obscenitatea si chiar cu nebunia!

Oamenii isi stergeau mainile pe fata de masa. Nu existau servetele, asa ca oamenii se stergeau la gura si pe maini cu manecile. Apoi, in Evul Mediu , au aparut fetele de masa(initial pentru decor la adunarile de clasa superioara). Mai tarziu, oamenii au descoperit latura practica a fetelor de masa: un servet mare de sters pentru toti cei care stateau la masa.

Cei din clasele superioare mancau in pozitia culcat. Eticheta moderna ne cere sa mancam in pozitie verticala. E si sanatos, pe deasupra! Regula, insa, i-ar amuza teribil pe grecii antici, care obisnuiau sa se intinda in timpul mesei! Era un comportament destinat celor din clasele superioare; prin acesta isi demonstrau puterea si isi aratau stilul de viata luxos.

Coafura unei femei era aleasa in functie de culoarea parului. In cartile destinate domnisoarelor din epoca victoriana, o atentie deosebita a fost acordata coafurilor. Creatorii le recomandau femeilor sa experimenteze coafuri pentru a intelege ce stil li se potriveste cel mai bine. In plus, li se sugera acestora sa aleaga coafura in functie de aspect. Astfel, pentru parul saten deschis/blond, se impunea ondularea, iar pentru cel brunet/in nuante inchise era recomandata o tunsoare scurta. In acelasi timp, era nepotrivita intinderea parului cret: gestul reprezenta vanitate!

Mainile ascunse in haine. In secolul al VI-lea i.Hr, era nepoliticos printre greci sa vorbesti cu mainile in afara hainelor. Chiar si statuile peroadei demonstrau asta(o mana era reprezentata sub mantie). Mai tarziu, regula a fost abandonata o lunga perioada; pana in secolul al XVIII-lea, cand pictorii de portrete au inceput sa se inspire din sculputurile grecilor antici. Astfel, le-au cerut clientilor sa adopte stilul cu mana ascunsa in haine. Multe personalitati au fost surpinse in aceasta pozitie. Fireste, nu au facut decat sa respecte eticheta.

Copiii nu erau imbratisati si nici pupati. Pana la mijlocul secolului al XX-lea, cartile recomandau adultilor sa ignore copiii care plang. Crud, nu? In acele vremuri, insa, un bebelus trebuia sa invete ca plansul ii va indeparta pe parinti. De asemenea, rasfatarea unui copil era considerata indecenta, iar imbratisarea si sarutarea celor mici era inacceptabila! O alta regula parentala a vremii spunea ca nu trebuie sa te joci vreodata cu copiii sub 6 luni. 

Manusile nu se purtau pe strada. Conform etichetei secolului al XIX-lea, acest gest era semn de educatie precara! In cartile de specialitate, se recomanda ca o doamna sa verifice de mai multe ori tinuta pana iesea din locuinta! Aranjarea hainelor si imbracarea de orice fel in public erau considerate rusinoase.

Regulile stricte ale logodnei. In epoca victoriana, logodna implica o multime de reguli de eticheta. In primul rand, un domn avea nevoie de permisiunea tatalui fetei. Daca dintr-un motiv oarecare logodna era rupta, cei doi nu mai aveau dreptul sa comunice, devenind doi straini! Daca atat fata cat si tatal ei erau de acord cu cererea in casatorie a baiatului, viitorii soti aveau obligatia de a respecta regulile decentei: 1. nu puteau iesi neinsotiti ; 2. nu aveau voie sa isi sopteasca vorbe dulci in public, pentru a nu provoca zambete si comentarii din partea lumii; 3. logodnica nu strangea mana logodnicului, deoarece ar fi fost un gest indecent!

O doamna putea indeparta corsetul doar o ora pe saptamana! La sfarsitul secolului al XIX-lea, exista o credinta generala conform careia corpul unei femei avea nevoie de sprijin suplimentar. Astfel, spatele doamnei trebuia sa ramana mereu drept, indiferent daca statea in picioare sau jos. Fara corset, se credea ca organele interne ale unei femei ar fi putut ceda…

Citeste si: 8 reguli privind eticheta pe care oamenii le incalca in mod constant

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

De ce o persoana moderna ar trebui sa cunoasca etichetele, codul bunelor maniere? Am putea spune ca...
Orice om merge, macar din cand in cand, la restaurant, acolo unde trebuie sa isi etaleze bunele...
Regulile de conduita sunt, in general, destul de simple si cunoscute de majoritatea oamenilor cu o minima...