Reguli de politete din Anglia. Probabil ca ar trebui sa le aplicam cu totii

Reguli de politete din Anglia. Probabil ca ar trebui sa le aplicam cu totii

Politetea reprezinta un mod de comportare devenit norma in multe state civilizate. Sigur ca normele comportamentale difera in functie de zona, traditie, educatie etc. Daca am vrea, totusi, sa fim politicosi ca la carte, cel mai probabil ar trebui sa urmam exemplul britanic. Englezii, mai exact, au cateva reguli de politete bine impamantenite si foarte sanatoase.

Reguli de politete in societatea engleza:

Regula scuzelor. Un englez care se cioneste intampaltor de tine, isi va cere scuze imediat, indiferent daca e vinovat sau nu de micul accident. Asta nu inseamna ca se invinovatesc. Pur si simplu, scuzele au devenit un reflex dezvoltat in copilarie. Mai mult, englezii se scuza pentru orice incalcare a intimitatii celuilalt. Scuzati-ma, acest loc este gratuit?sau Scuza-ma, dar parca te-ai asezat pe haina mea. Sunt formulari banale in aceasta societate.

Regula cozilor. Orice coada presupune respectarea randului si o anumita distanta fata de persoana din fata. Oricine incalca aceasta regula, este mustrat prin semne de catre ceilalti. De obicei, ridicarea sprancenelor sau a umerilor e semnul ca ceielalti te considera nepoliticos. Fara scene publice este una dintre regulile englezesti pline de ironie. Practic, persoana care s-a bagat in fata s-a umilit: a castigat cateva minute, insa a pierdut din demnitate!

Regula autoironiei. Englezii au facut o arta din autoironie. Pentru ei, persoanele ingamfate sunt lipsite de educatie. Rar ai sa vezi englez laundandu-se cu propriile realizari; iar cel care o face este ironizat de ceilalti. Englezii nu te vor obosi vorbind despre ei insisi. Asteapta, in schimb, sa iti arati un interes sincer fata de ei.

Regula modestiei. Englezii nu sunt mai putin ambitiosi(mandri) decat cetatenii altor state, dar cred ca este rusinos sa se laude cu asta. Nu e o obisnuinta sa-si demonstreze statutul: nici hainele, nici masinile de lux nu ar trebui sa dovedeasca faptul e ca o persoana este intr-un fel superioara altora.

Regula intimitatii. Englezii respecta fidel dreptul la viata privata. Nu ne bagam nasul in treburile altora, spun ei cu mandrie. Ar fi bine sa nu intrebi un englez despre munca sa, statutul familiei sau numarul de copii, daca nu aleg sa deschida subiectul. Este nepoliticos.

Regula vorbitului despre vreme. Englezii au stapanit perfect arta discutiilor banale: conversatii scurte pe teme neutre. Este vorba despre o forma general acceptata de a arata bunavointa. Nu ar trebui sa pastrezi neaparat tacerea, daca mergi cu liftul alaturi de un vecin. De ce sa nu schimbi, de exemplu, o mica discutie despre vreme?

Citeste si: Bunele maniere. Intrebari pe care oamenii politicosi nu le pun niciodata

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Diferitele desene pe care le mazgalim inconstient in timp ce vorbim cu cineva la telefon sau in...
Moda se schimba pe zi ce trece, in cam toate zonele de activitate! In unele situatii, e...