Cum sa-ti protejezi picioarele daca porti pantofi cu toc

 Cum sa-ti protejezi picioarele daca porti pantofi cu toc

Purtatul partofilor cu toc, timp indelungat, poate modifica pozitia gleznelor, poate afecta sanatatea picioarelor si a coloanei vertebrale, poate altera stabilitatea musculaturii, nepermitand distribuirea greutatii pe toata talpa si modificand foarte mult forma naturala a picioarelor. 

Iata cum puteti sa va protejati picioarele daca purtati pantofi cu toc:

1. Cum afecteaza pantofii cu toc genunchii si cum puteti preveni acest lucru:

Pantofii cu toc provoasca o presiune foarte mare in partea interioare a genunchilor, cu 30% mai multa decat daca purtati pantofi obisnuiti, fapt ce poate cauza osteoartrita. Pentru a preveni aparitia acestei boli sau a altor afectiuni la nivelul genunchilor puteti face urmatoarele exercitii:

- Intindeti-va pe burta, tineti gleznele incordate, sprijinindu-va pe degetele de la picioare, care trebuie sa fie intr-o linie cu calcaiele. Indreptati usor picioarele si incordati rotulele. Tineti pozitia timp de 10 secunde si repetati exercitiul de 5 pana la 20 de ori pe zi.

- Intindeti-va pe spate si indoiti genunchii, lansand greutatea picioarelor pe calcaie. Incordati abdomenul si ridicati bazinul, fara a va forta prea mult spatele. Din aceasta pozitie, incepeti sa indepartati incet genunchii si incordati muschii fesieri. Pastrati aceasta pozitie timp de 20 secunde si repetati exercitiul zilnic, de 5 pana la 15 ori, dezvoltandu-va treptat rezistenta.

2. Cum afecteaza pantofii cu toc gleznele si ce puteti face pentru a preveni acest lucru:

Studiile arata ca purtarea pantofilor cu toc, timp indelungat, poate slabi muschii de la nivelul gleznelor, intarind tendonul lui Ahile si cauzand disconfort si chiar imposibilitatea de a merge in mod normal. Mai mult, cu cat tocurile sunt mai inalte, cu atat riscul entorselor este mai ridicat. Pentru a preveni diferitele probleme de la nivelul gleznelor este indicat, in primul rand, sa purtati tocuri inalte cat mai rar si sa faceti urmatoarele exercitii:

- Asezati-va pe un scaun de marime obisnuita si incrucisati-va picioare, cu gamba unuia dintre ele, peste rotula celuilalt. Apasati incet gamba peste rotula, cautati un punct dureros si miscati piciorul de de-asupra, incet, in sus si in jos. Gasiti 4 sau 5 puncte dureroase si repetati operatiunea cu fiecare gamba, o data pe zi.

- Stati cu pingelele pe o treapta, cu calcaiele atarnand si cu gambele intinse. Impingeti corpul in sus, folosindu-va de musculatura gambelor. Lasati apoi, incet, calcaiele in pozitia initiala, numarand pana la 4. Mentineti aceasta pozitie timp de 5 secunde si apoi ridicati din nou corpul. Repetati exercitiul de 6 pana la 15 ori, marindu-va treptat rezistenta, cu grija, ca sa nu faceti febra musculara.

3. Cum afecteaza pantofii cu toc bolta plantara si cum puteti preveni acest lucru:

Pantofii cu tocuri inalte, purtati in mod frecvent, pot afecta inaltimea boltei plantare ( scobiturii piciorului). Odata cu cresterea acesteia, abilitatea de absorbtie a fortelor descreste, suprasolicitand alte articulatii din corp si cauzand leziuni la nivelul gleznelor si a genunchilor. Iata ce exercitii puteti face, pentru a preveni acest lucru:

- Tineti o minge de tenis sub talpa, in pozitie de drepti, pana cand gasiti un punct dureros. Apasati mingea cu talpa, pentru a creste usor presiunea. Tineti pozitia timp de 30 de secunde si cautati un alt punct dureros.

- Sprijiniti-va pe degetele de la picioare pe o treapta, lasati usor calcaiele in jos. Veti simti o presiune la nivelul talpii si a gambei. Daca nu o simtiti, puneti varfurile degetelor pe treapta si repetati miscarea. Tineti pozitia timp de 30 de secunde.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Se spune ca femeile sunt mai complexate decat barbatii. Poate doar la nivel declarativ! In realitate, are...
Daca v-ati plictisit sa purtati pantofi cu toc obisnuiti, in culori neutre, iata cum puteti da stralucire...
Pantofii bronz sunt folositi, adesea, la ocazii speciale, oferind o imagine aparte tinutei. Poti cumpara astfel de...