Nu te mai scobi in nas! E indecent, dar si daunator. Iata de ce

Nu te mai scobi in nas! E indecent, dar si daunator. Iata de ce

Oamenii se scobesc in nas din varii motive: simt ca nu pot respira cum trebuie, sunt nervosi sau poate plictisiti. Indiferent de motiv, oricine a facut acest gest deloc placut macar o data in viata. Stim ca nu e  decent sa ne scobim in nas, mai ales cand ne aflam intr-un spatiu public. Cati dintre noi stim, insa, ca e si periculos sa facem asta?

De ce e periculos sa te scobesti in nas:

1. Infectii. Unghiile tale, mai ales daca sunt mai lungi, pot afecta tesutul din nas, ceea ce poate determina bacteriile sa se adune in zona afectata si sa provoace infectii. Potrivit unui studiu, persoanele care se scobesc in nas frecvent risca sa raspandeasca bacterii cauzatoare de pneumonie. Igiena mainilor este cruciala, asadar, daca vrei sa te protejezi pe tine si pe cei din jur!

2. Deteriorarea cavitatii nazale. Daca introduci des degetul in nas, ristisa deteriorezi tesutul nazal. Un studiu a relevat faptul ca persoanele care se scobesc frecvent in nas pot suferi de inflamatii si umflaturi ale tesutului nazal, care, in cele din urma, duc la restrangerea narilor.

3. Boli. Mucusul din nas atrage tot felul de bacterii si virusi in timpul respiratiei. Odata ce atingeti mucusul cu degetele vei lua aceste bacterii pe maini, apoi le ve imprastia si pe alte suprafete. Asa poti raspandi in jur bacteria care provoaca pneumonie!

4. Sangerari nazale. Daca fortezi narile cu degetul, e psoibil sa provoci rupturi de vase de sange la nivelul nasului. Automat, te vei trezi cu sangerari!

5. Rani. Scobitul in nas poate provoca, de asemenea, vestibulita(foliculita) nazala,o infectie bacteriana specifica ce apare prin invadarea foliculului pilosebaceu de catre Staphiloccocus aureus, determinand aparitia la acest nivel a unei zone indurate, extrem de dureroase. In plu, atunci cand introduci degetul in nas, ai putea scoate firele mici de poar din foliculi, urmand sa se formeze cosuri mici in ele!

6. Leziuni ale septului. Septul desparte cele doua nari. Atunci cand te scobesti in nas poti crea leziuni si chiar rupturi la nivelul septului(sept perforat).

Citeste si: Cum sa combati dependenta de spray-uri nazale

Etichete: nas, scobit nas, deget nas

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Te-ai saturat sa observi ca nasul tau este in centrul atentiei atunci cand incerci o coafura noua?...
Mirosul este simtul prin care organismul percepe proprietatile unor substante, venind in contact cu particulele volatile degajate...
Corpul uman creste fara incetare, pana la o anumita varsta. Depinde de sex si de fiecare om...