Sfaturi pentru albirea sanatoasa a dintilor

Sfaturi pentru albirea sanatoasa a dintilor

Circa 92% dintre adultii cu varsta cuprinsa intre 20 si 64 ani au parte de carii dentare! Pare o cifra uriasa, care ne condamna sa avem probleme cu dantura! Din fericire, cariile si alte afectiuni dentare pot fi evitate, daca aplicam igiena potrivita!

Sfaturi pentru albirea sanatoasa a dintilor:

Bea cafeaua si ceaiul impreuna cu putin lapte. Cafeaua este o bautura foarte acida, mai ales in varianta sa neagra. Daca o bei zilnic, smaltul dintilor va fi subtiat. Mai mult, cafeaua neagra pateaza dintii, deoarece contine taninuri. Pentru a reduce aceste efecte nedorite, ar trebui sa combini cafeaua cu putin lapte. Sfatule valabil si in cazul ceaiului negru!

Nu te spala pe dinti imediat dupa consumul de cafea/ceai. Expertii stomatologi ne recomanda sa nu ne spalam dantura imediat dupa ce am baut cafea sau ceai. Ar trebui sa treaca macar o orea de la acel consum. De ce nu e recomandat? Cafeaua si ceaiul descompun smaltul dintilor din cauza compozitiei lor acide. Aplica aceeasi regula si dupa masa, deoarece smaltul este moale si expus!

Bea apa dupa masa. Saliva are un rol important in mentinerea sanatatii dentare. Cafeaua si alimentele reduc productia de saliva. Asadar, ar trebui sa bei suficienta apa dupa ce mananci(apa cu putin fluor e si mai buna, deoarece intareste dintii si lupta impotriva cariilor).

Foloseste etansati dentare. Un etansati dentare reprezinta o varietate de plastic, pe care medicul stomatolog o introduce in canelurile suprafetei de mestecat a unui dinte, pentru a preveni formarea cariilor. Acest sistem este, asadar, eficient in prevenirea cariilor. Zonele mai putin accesibile periutei de dinti se pot umple cu particule alimentare. Consulta dentistul inainte de a folosi etansati dentare.

Foloseste ata dentara inainte de periaj. Utilizarea regulata a atei dentare poate reduce, de asemenea, respiratia urat mirositoare si unele boli prin indepartarea placii dentare. Specialistii recomanda sa folosesti ata dentara chiar inainte de periaj, dar nu dupa!

Foloseste ata dentara dupa un tipar. Respecta acest tipar: 1. incepi cu dintii de sus, aplicand ata de la stanga la dreapta; 2. continua cu dintii de jos, tot de la stanga la dreapta. Fa asta in mod cotidian!

Mesteca guma circa 20 minute pe zi. Este de preferat sa mesteci o pastila/lama de guma imediat dupa masa, insa doar in varianta fara zahar. Guma de mestecat va stimula fluxul de saliva si va anula aciditatea provocata de alimente.

Citeste si: Cum sa-ti pastrezi dintii albi daca fumezi?

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Fumatul este foarte nociv sanatatii dintilor, deoarece tutunul cauzeaza pete galbui, aproape imposibil de indepartat cu ajutorul...
Vrei sa iti albesti dintii? Inainte de a lua o decizie, are trebui sa stii ca dintii...
Poate nu-ti dai seama, dar dintii tai nu sunt doar un element de decor, care te ajuta...