Cum sa faci un podcast

Cum sa faci un podcast

Podcast-urile sunt la moda pe intregul mapamond. Totusi, putini stiu sa le creeze. Inainte de toate , trebuie sa stii ce e podcastingul. Nu e nimic altceva decat o metoda de distributie pe internet a fisierelor in format multimedia(audio, video) prin intermediul tehnologiei WEB-FEED si a formatelor de sindicalizare de continut(RSS, ATOM). Utilizatorii unui site pot descarca fisierele in timp real si redate pe echipamente mobile sau calculatoare ce accepta formatul in care acestea au fost create.

Cum sa faci un podcast. Ai nevoie de:

- microfon USB/analog. Cel USB, pe care il poti achizitiona contra sumei de 400 lei, se poate lega direct la calculator. Asa vei descarca lejer fisierele audio. In schimb microfonul analog, pe care il poti cumpara cu minimum 200 lei, are o mai buna calitate audio. Pentur varianta analog, e necesara si o interfata audio(minimum 600 lei) pentru a-l putea conecta la calculator.

- calculator – nu ai nevoie de ceva ultraperformant. Laptopul tau ar trebui sa fie suficient.

- software de editare audio. Ai la indemana o multitudine de variante. Pentru inceput, alege unul gratuit, sa zicem Audacity. Acest software iti permite sa unesti segmente, sa adaugi muzica si chiar sa incluzi apeluri telefonice.

Cum sa faci un podcast. Ce trebuie sa faci:

- inregistreaza podcast-ul;

- uploadeaza(urca) sopcastul pe un site gazda, ce te va ajuta sa-l uploadezi pe iTunes. Sunt o multime de site-uri de hosting, insa daca te afli la inceput, SoundCloud ar putea fi cea mai buna solutie: e gratis si usor de distribuit pe site-urile de social media.

- inscrie podcast-ul pe iTunes. Mergi pe pagina de podcast-uri, accezeaza inscrie un Podcast si adauga url-ul pe care-l primesti de la SoundCloud. Uploadarea va dura, deoarece podcastul este verificat.

- urca minimum 3-4 episoade din start, deoarece nu prea sunt accesate podcasturile cu un singur episod.

- alege numele podcast-ului. In functie de nisa(tematica) la care te-ai gandit da un nume de impact podcastului. Daca, spre exemplu, e legat de fotbalul romanesc, ai putea sa alegi un nume simplu(usor de gasit), dar foarte puternic: Fotbalul Romanesc, Fotbal Romania etc.

- alege durata. Un podcast care sa prinda nu ar trebui sa depaseasca 60 minute. Ideal ar fi sa-l faci undeva la jumatate de ora.

- alege fundal audio. Poti intra pe Free Music Archive sau pe Vimeo Music Store pentru descarcare de melodii gratis.

- alege o coperta de impact. Poti apela la designeri de pe site-uri ca FIverr si 99Designs pentru realizarea unui logo potrivit. Preturile pe aceste platforme pronescv de la 5 dolari.

- distribuie podcast-ul peste tot unde ai acces;

Cum te poate ajuta un podcast:

- pe langa faptul ca ai sansa sa ajungi cunoscut, sa ai publicul tau, se pot castiga si bani frumosi din podcasting. Un podcast de calitate, cu 100 000 de descarcari pe saptamana, poate castiga intre 125,000 si 400 000 de dolari pe an.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Oamenii se raporteaza diferit la emoji-uri. Pe de-o parte ii avem pe cei care considera ca acestea...
Atingerea pragului de 10 000 de urmaritori pe Instagram este o etapa interesanta si importanta, in egala...