Cum te poate obliga Fiscul sa iti platesti datoriile la stat?

Cum te poate obliga Fiscul sa iti platesti datoriile la stat?

Daca esti persoana juridica si ai datorii la stat, poti fi obligat sa iti asumi raspunderea in solidar si sa stingi datoria catre stat.

Mai exact, Fiscul a modificat Anexa 1 a Ordinului ANAF nr. 127/2014 prin Ordinul ANAF nr. 2869/2014. Procedura a fost actualizata si publicata in Monitorul Oficial nr. 693 din 23 septembrie.

Actul normativ care figureaza acum in Monitorul Oficial completeaza prevederile ordinului din februarie si clarifica anumite aspecte referitoare la procedura atragerii raspunderii in solidar.

Codul de procedura fiscala permite, prin aplicarea articolelor 27 si 28 angajarea raspunderii in solidar  a tuturor persoanelor care, din rea-credinta, au determinat nedeclararea sau neachitarea obligatiilor fiscale ale unei firme la scadenta.  Aceste persoane pot fi administratori, asociati, actionari, directori, care au condus la insolvabilitatea societatii, in scopul sustragerii de la plata datoriilor catre stat.

Ordinul nr. 127/2014, publicat de Fisc in luna februarie, stabilea care este procedura prin care reprezentantii legali ai societatilor cu datorii pot fi trasi la raspundere si pusi sa plateasca restantele.

Astfel, reglementarile de atunci  instituiau mai multe etape, pana la angajarea raspunderii. In principal, intr-o situatie de angajare a raspunderii in solidar, autoritatile fiscale trebuie sa parcurga urmatorii pasi:

a) sa identifice persoanele fizice sau juridice ce au dobandit active de la debitor;

b) sa analizeze legatura dintre transferul de active si cauza insolventei;

c) sa centralizeze datele si se trece la valorificarea acestora;

d) sa audieze persoana impotriva careia se va angaja raspunderea in solidar;

e) sa analizeze documentatia si inscrisurile pe care persoana le prezinta in apararea sa;

f) daca dovezile prezentate de persoana impotriva careia se angajeaza raspunderea in solidar nu sunt satisfacatoare, sa emita decizia de angajare a raspunderii in solidar si sa solicite plata sumelor datorate bugetului.

Conform prevederilor publicate in luna februarie, impotriva deciziei de angajare a raspunderii, se poate formula contestatie in termen de 30 de zile de la comunicarea acesteia. Depunerea contestatiei la autoritatea fiscala este o procedura administrativa, iar in cazul respingerii acesteia, persoana interesata se va adresa instantei, in temeiul legii contenciosului administrativ.

Noile reguli in privinta constestatiilor si a stingerii datoriilor

Ordinul ANAF nr. 2869/2014, publicat marti, completeaza procedura din februarie si aduce cateva precizari foarte importante privind depunerea contestatiei si modul in care se vor stinge creantele fiscale, daca persoana ce raspunde in solidar va efectua platile restante.

Astfel, conform noilor reglementari, contestatia formulata de repezentantii legali ai unei societati ce raspund in solidar trebuie depusa la organul fiscal care administreaza  debitorul principal. Aceasta trebuie sa fie insotita de un referat, care cuprinde propunerea de solutionare a acesteia.


Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Saptamana Mare sau Saptamana Patimilor incepe intotdeauna intr-o zi de luni. Mai exact, cu 6 zile inainte...
Tractorul este un utilaj destinat lucrarilor agricole, deci nu ar avea ce sa caute pe drumurile publice....
Romanii dau incet si sigur carnea de porc pe cea de pasare! Cel putin asta reiese din...