Cununia civila - oficiata de preoti?!

Cununia civila - oficiata de preoti?!

Mai multi politicieni propun in cadrul unui proiect de lege ca preotii sa oficieze cununia civila in biserica, inainte de slujba religioasa, scrie Gandul.info.

Proiectul, propus de catre senatorii si deputatii UDMR este sustinut de Biserica Ortodoxa din Romania. In aceste conditii, cei care se casatoresc nu mai sunt nevoiti sa mearga la Starea Civila in ziua nuntii deoarece tinerii insuratei pot semna in fata preotului adeverinta de casatorie.

Propunerea legislativa a fost deja inaintata de parlamentarii UDMR, ca si completare la Legea nr. 119/1996 cu privire la actele de stare civila. Daca va fi aprobat proiectul legislativ, atat casatoria civila, cat si cea religioasa care este facultativa la ora actuala in tara noastra vor fi oficiate de preot intr-un lacas de cult.

Potrivit articolului 48 din Constitutia Romaniei, casatoria religioasa poate fi celebrata numai dupa casatoria civila.

„Procedura preliminara oficierii casatoriei prevazuta de lege, cum ar fi: examinarea indeplinirii conditiilor de fond legate de capacitatea de a incheia casatoria, varsta, starea medicala etc, nu se schimba, modificarea referindu-se numai la locul incheierii casatoriei civile, respectiv la persoana care oficiaza casatoria”, se arata in document.

Deputaiii UDMR vor sa intram in rand cu alte state UE „precum Cehia, Cipru, Danemarca, Finlanda, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Malta, Marea Britanie, Polonia, Portugalia, Slovacia, Spania si Suedia, state in care cununia religioasa are efecte civile legale (casatoria civila fiind optionala)”.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Cununia civila este primul pas spre viata in doi pentru un cuplu care a decis sa convietuiasca...
Daca te pregatesti sa mergi la Starea Civila si inca nu stii ce decizie sa iei in...
In ultimii ani, rata divorturilor din Romania a crescut ingrijorator. Despartirea dintre doi oameni poate fi insa...