Casatorie cu un cetatean strain. De ce acte ai nevoie

Casatorie cu un cetatean strain. De ce acte ai nevoie

Casatoria intre un cetatean roman si unul strain presupune, ca si in cazul clasic(casatoria intre doi cetateni romani), intocmirea unui dosar. Iata de ce acte este nevoie pentru a inlesni o astfel de casatorie.

Acte dosar casatorie intre un cetatean roman si unul strain:

- buletin de identitate, carte de identitate sau carte de identitate provizorie. Documentele cu care se face dovada identitatii trebuie sa fie valabile atat la data depunerii declaratiei de casatorie, cat si la data oficierii casatoriei.

- certificatele de nastere ale viitorilor soti in original si fotocopie. In cazul cetateanului strainul, certificatul de nastere va fi apostilat cu Apostila Conventiei de la Haga sau supralegalizat in functie de statul emitent. De asemenea, certificatul de nastere va fi tradus si legalizat la un birou notarial de pe teritoriul Romaniei.

- certificatele medicale prenuptiale in original. Acestea sunt valabile 14 zile de la data emiterii si trebuie sa cuprinda mentiunea expresa ca persoana se poate sau nu se poate casatori.

- dovada desfacerii casatoriei anterioare, daca se impune – in original si fotocopie.

- declaratie pe propria raspundere, autentificata de un notar public, daca este cazul – original.

Acte dosar casatorie intre un cetatean roman si unul strain. Acte specifice cetateanului strain:

- pasaport - original si copie - in care sa fie aplicata viza de intrare pe teritoriul Romaniei sau act de identitate, original si copie xerox (in cazul cetatenilor din statele membre ale UE.

- dovada eliberata / autentificata de misiunile diplomatice / oficiile consulare acreditate in Romania din care sa rezulte ca cetateanul strain indeplineste conditiile de fond cerute de legea sa nationala si nu exista impedimente pentru incheierea casatoriei in Romania.

- cetatenii statelor cu care Romania a incheiat tratate, conventii sau acorduri de asistenta juridica in materie civila ori de dreptul familiei vor prezenta documente eliberate de autoritatile competente ale statului de cetatenie, datate recent - maximum 3 luni de la emitere - ori care au prevazut in continut termenul de valabilitate. Va fi atasata si traducerea in limba romana, legalizata la un notar din Romania a dovezii / certificatului mentionat anterior.

Citeste si: Divortul la notar! Acte si conditii necesare

- document care sa ateste domiciliul din strainatate al cetateanului sau declaratie pe propria raspundere data la un birou notarial din Romania privind domiciliul din tara de origine.

- declaratie/Conventie matrimoniala privind regimul matrimonial ales - la notar in Romania; - in cazul cetatenilor straini care nu cunosc limba romana, la incheierea casatoriei este obligatorie prezenta unui interpret autorizat atat la depunerea declaratiei de casatorie, cat si la oficierea casatoriei.

Numele de familie al sotilor dupa casatorie. Pana la incheierea casatoriei, viitorii soti declara, in fata ofiterului de stare civila, numele de familie pe care au decis sa il poarte in casatorie, potrivit dispozitiilor Codului civil.

Declararea casatoriei are loc dupa luarea consimtamantului viitorilor soti, liber si deplin exprimat, in fata a doi martori, care trebuie sa aiba asupra lor actul de identitate in original.

Actul de casatorie va fi semnat in clar de catre soti, cu numele de familie pe care au convenit sa il poarte in timpul casatoriei, de cei doi martori si de catre ofiterul de stare civila. La oficierea casatoriei actul de identitate al sotului care isi schimba numele va fi invalidat urmand a fi preschimbat in termen de 15 zile.

Dosarul de casatorie se depune la primaria locului de domiciliu ori de resedinta al unuia dintre viitorii soti, cu 11-14 zile inainte de data dorita pentru oficierea casatoriei.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Exista o multime de conceptii gresite despre casatorie! Cum ni se schimba viata? Cum vom depasi conflictele?...
Casatoria inseamna, automat, mutarea impreuna, iar acest pas important aduce, de la sine, o mare provocare in...
Casatoria pe care multi inca o considera clasica in Romania presupune adoptarea numelui de familie de catre...