Cum sa calatoresti in UE. Vezi de ce acte ai nevoie

E perioada vacantelor, cand multi dintre romani aleg destinatii departe de patria mama. Daca vrei sa calatoresti in Uniunea Europeana(spatiul Schengen), spre exemplu, trebuie sa stii ca nu mai ai nevoie de carte de identitate si pasaport.

1. Esti roman? Esti cetatean UE! Nu trebuie sa prezinti cartea de identitate sau pasaportul cand calatoresti intr-un stat membru al spatiului SchengenEnglish(pentru moment, Regatul Unit ramane membru cu drepturi depline al UE, iar drepturile si obligatiile care decurg din calitatea de membru continua sa se aplice integral in si pentru Regatul Unit) in altul.

2. Poarta, totusi, CI-ul la tine! La fel si pasaportul! Te vor ajuta sa te identifici la imbarcarea in avion sau in cazul unui eventual control al politiei, de exemplu.

3. Tarile UE din spatiul Schengen au dreptul sa adopte norme nationale potrivit carora esti obligat sa prezinti oricand documente de identitate atunci cand te afli pe teritoriul respectivului stat.

4. Permisul de conducere, cardul fiscal sau cardul bancar nu sunt acceptate ca documente de calatorie sau ca dovezi ale identitatii.

5. In circumstante extraordinare, daca a fost identificata o amenintare la adresa ordinii publice sau a securitatii nationale, statele membre UE au dreptul de a reintroduce temporar controalele la frontiere. In aceasta situatie, e absolut necesar sa ai cartea de identitate sau pasaportul asupra ta, deaorece ti se pot solicita in orice moment.

Tari din spatiul Schengen: Austria, Belgia, Republica Ceha, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Ungaria, Islanda, Italia, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Luxemburg, Malta, tarile de Jos, Norvegia, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia si Elvetia.

Tari in afara spatiului Schengen: Bulgaria, Croatia, Cipru, Irlanda, Romania si Regatul Unit. Pentru a putea intra pe teritoriul acestor state e nevoie doar de cartea de identitate. Verifica, totusi, de ce documente mai ai nevoie pentru a calatori in afara tarii de origine si pentru a intra pe teritoriul unei tari care nu face parte din spatiul Schengen. Situatiile pot fi particulare.