Cum sa devii cetatean islandez

Cum sa devii cetatean islandez

Vrei, dintr-un motiv sau altul, sa devii cetatean islandez? Daca da, te informam detaliat in acest articol care sunt pasii de urmat. Daca, de exemplu, cel putin unul dintre parintii tai biologici/adoptivi este cetatean islandez, poti revendica, la randu-ti, aceasta cetatenie in temeiul unei legi destinate acestui proces. Daca acest drept nu iti revine pe linie familiala, e necesar sa locuiesti in Islanda ca rezident legal, inainte de toate!

Cum sa aplici pentru rezidenta in Islanda:

1. Inregistreaza-te la Registry Iceland, daca esti cetatean UE. In calitate de cetatean al unui stat membru UE, ai dreptul de a locui in Islanda, cu conditia sa te poti intretine financiar. Poti ramane in aceasta tara nordica pana la 6 luni fara sa te inregistrezi, daca te afli in cautarea activa a unui loc de munca. Odata inregistrat/a, mergi la biroul Directiei de Imigrari pentru a fi luat in evidenta pentru permisul de sedere. Cetatenii UE nu trebuie sa parcurga niciun alt pas pentru a deveni rezidenti legali ai Islandei.

2. Confirma eligibilitatea pentru sedere. Daca intentionezi sa ramai permanent in Islanda (si, in cele din urma, sa devii cetatean), asigura-te ca alegi un permis de sedere care poate servi drept baza pentru un permis de sedere permanenta. Aceste tipuri de permise includ permise pentru studenti, umanitare, pentru reintregirea familiei si munca ce necesita permise de cunostinte de specialitate. Toti solicitantii trebuie sa indeplineasca cerintele de baza pentru rezidenta, inclusiv dovada identitatii, dovada asigurarii de sanatate, un loc de resedinta in Islanda si capacitatea de a te intretine financiar. Cerintele specifice de eligibilitate pentru sedere legala in Islanda depind de tipul de permis de sedere pe care il cauti. Pentru a evalua criteriile pentru diferite categorii, viziteaza https://utl.is/index.php/en/residence-permits .

3. Completeaza cererea de sedere. Formularele de cerere se pot descarca de pe site-ul Directiei de Imigrare, la https://utl.is/index.php/en/about-directorate-of-immigration/forms . De asemenea, poti obtine o cerere pe hartie de la biroul Directiei de Imigrare din Reykjavík. In formular ti se vor solicita informatii despre identitate, cetatenie, educatie, experienta de munca, precum si antecedentele personale si penale. Raspunde sincer si complet la toate intrebarile!

4. Strange documentele necesare. Majoritatea declaratiilor pe care le oferi in cererea de sedere trebuie sa fie sustinute de documente oficiale. Fiecare cerere insoteste o lista de verificare a documentelor necesare. Nu intarziacu strangerea acestor documente. Unele trebuie sa fie copii certificate si poate dura mai mult pentru a le obtine. Documentele care nu sunt in engleza sau intr-o limba scandinava trebuie traduse de un traducator autorizat. Trimite traducerea certificata impreuna cu documentul in forma sa originala.

5. Plateste pentru aplicare. Din 2022, taxa de procesare pentru o cerere de sedere este de 15 000 coroane islandeze, adica in jur de 530 lei. Plata trebuie efectuata inainte de a trimite cererea. Include chitanta de plata impreuna cu cererea de sedere. Directia de Imigrari accepta doar transfer direct in contul sau bancar, ca metoda de plata. Transfera banii in contul cu numarul 0515-26-410424 al Bancii Centrale a Islandei, Íslandsbanki hf. Kopavogur, Islanda. Numarul de identificare al Serviciului de Imigrari este 670269-6399. Adauga numele si data nasterii, atunci cand faci plata.

6. Trimite cererea de sedere inainte de a te muta in Islanda. Cu exceptia cazului in care esti cetateanul unei tari membre UE, trebuie sa ai viza de sedere inainte de a locui in Islanda. Daca te afli deja in aceasta tara cand depui cererea (de exemplu, ca turist), este posibil sa fii nevoit/a sa parasesti tara pana cand cererea va fi aprobata. Daca esti sotul/sotia sotul sau te afli in intretinerea unui cetatean islandez sau rezident permanent, poti ramane in Islanda in cat timp cererea ta de sedere este procesata.

7. Asteapta procesarea cererii. Poate dura pana la 180 zile pentru ca cererea sa fie procesata de catre Directie, de la data la care cererea este depusa cu plata completa. Directia te va anunta daca lipsesc unele documente sau daca ecxista documente incomplete.Poti solicita in scris o procesare accelerata. Totusi, procesarea accelerata este de obicei acordata numai pentru circumstante exceptionale, cum ar fi un dezastru natural sau o boala grava a unui membru al familiei. Daca primesti o cerere de documentatie suplimentara, furnizeaz-o pana la termenul mentionat in scrisoare. Neprezentarea documentatiei solicitate pana la acest termen va duce la respingerea cererii! Daca ai nevoie de viza pentru a intra in Islanda, cererea de viza va fi trimisa la cea mai apropiata ambasada a Islandei.

8. Mergi la biroul Directiei de Imigrari. In termen de 2 saptamani de la sosirea ta in Islanda, viziteaza biroul Directiei de Imigrare din Reykjavík pentru a fi luat in evidenta pentru permisul de sedere. De asemenea, trebuie sa notifici resedinta ta din Islanda si sa te supui unui examen medical. Daca nu ajungi la Directiea in termen de 90 zile de la intrarea in tara, permisul de sedere nu va fi eliberat si ai putea fi chiar deportat/a!

9. Reinnoieste-ti permisul cu cel putin 4 saptamani inainte de expirare. Daca vrei sa soliciti cetatenia islandeza, trebuie sa ai rezidenta continua in aceasta tara. Depune, asadar, cererea de reinnoire cu cel putin 4 saptamani inainte de expirarea permisului! Astfel, te vei asigura ca sederea va fi considerata continua. Mai mult, trimitand aceasta cerere la timp, vei fi protejat/a chiar si in cazul in care cererea nu este procesata la timp. Poti continua sa ramai in Islanda pana la finalizarea procesarii. In caz contrar, ar trebui sa parasesti tara, iar reinnoirea ta va fi tratata ca o prima cerere.

Cum sa aplici pentru sedere permanenta in Islanda:

1. Locuieste in Islanda timp de 4 ani. In general, e necesar sa locuiesti in Islanda timp de cel putin 4 ani cu un permis de sedere temporara inainte de a putea aplica pentru sedere permanenta. Daca esti sotul/sotia unui cetatean islandez sau rezident permanent, poti solicita rezidenta permanenta dupa ce ati locuit in aceasta tara timp de 3 ani. Daca ai un permis de rsedere pentru studenti, trebuie sa locuiesti in Islanda doar 2 ani inainte de a putea solicita sederea permanenta. E necesar sa indeplinesti toate celelalte calificari pentru rezidenta permanenta. Sederea trebuie sa fie efectiva, fara mari intreruperi.. Desi sunt permise vizite scurte in strainatate, daca stai in afara Islandei mai mult de 90 zile in timpul perioadei de sedere, aceasta nu va fi considerata consecutiva!

2. Participa la cursuri aprobate in islandeza. Chiar daca majoritatea oamenilor din Islanda vorbesc engleza, daca vrei sa devii rezident permanent al tarii, trebuie sa urmezi cel putin 150 de ore de cursuri de limba islandeza. De asemenea, ai optiunea de a studia islandeza pe cont propriu si de a sustine un test prin care sa demonstrezi o intelegere de baza a acestei limbi. Cursurile aprobate sunt disponibile prin intermediul Centrului Mími Lifelong Learning. Viziteaza site-ul centrului pentru mai multe informatii despre cursuri sau pentru a te inscrie. Trebuie sa participi la cel putin 85% din cursurile la care te inregistrezi, pentru a ajunge la minimul necesar de 150 ore!

3. Completeaza cererea de rezidenta permanenta. Cererea de rezidenta permanenta necesita furnizarea de informatii despre sederea ta in Islanda si despre orice calatorie pe care ai intreprins-o in strainatate, precum si informatii personale, educationale si financiare. O copie a cererii de sedere permanenta este disponibila la https://utl.is/images/Eydublod-2017/D-200-Otimabundid-dvl-EN-19.pdf sau o poti ridica de la biroul Directiei pentru Imigrari din Reykjavik.

4. Aduna documentele originale pentru a-ti sustine cererea. Impreuna cu cerere semnata, include in dosar contracte de munca certificate sau confirmate, formulare de declaratie fiscala, certificate de curs de limba si o fotocopie a pasaportului. Pasaportul tau trebuie sa fie valabil cel putin 90 zile dupa data de expirare a permisului de sedere actual. De asemenea, poti adauga si alte documente care dovedesc ca ai garantii financiare, inclusiv extrase bancare.

5. Trimite dosarul la Directia de Imigrari. Du-personal cererea la biroul Directiei de Imigrare din Reykjavik. Cererile sunt acceptate, de asemenea, la birourile comisarilor de district din afara zonei metropolitane Reykjavík. Adu o chitanta pentru plata taxei de procesare. Taxele pentru o cerere de sedere permanenta au aceleasi valoare precum cele pentru un permis de sedere temporara. Trebuie sa depui cererea de sedere permanenta cu cel putin 4 saptamani inainte de expirarea permisului de sedere actual. Daca permisul de sedere expira inainte ca cererea de sedere permanenta sa fie aprobata, poti ramane in tara, cu conditia sa depui cererea la timp. In caz contrar, sederea nu va fi considerata continua si va trebui sa reiei intregul proces!

6. Primeste permisul de sedere permanenta. Procesarea cererii poate dura pana la 90 zile, cu doua conditii: a. cererea sa fie completata; b. toate documentele necesare sa se afle la dosar. Daca documentele lipsesc sau sunt incomplete, Directia de Imigrari iti va trimite o scrisoare prin care ti le va solicita. Trimite documentele solicitate cat mai curand posibil pentru a evita intarzierile prelungite.

Indeplinirea cerintelor de cetatenie islandeza:

1. Traieste in Islanda ca rezident legal timp de 7 ani. In general, trebuie sa pastrezi rezidenta continua timp de cel putin 7 ani inainte de a fi eligibil pentru a deveni cetatean al Islandei. Daca parasesti Islanda mai mult de 90 zile, s-ar putea sa infleuntezi negativ caracterul continuu al rezidentei tale si va trebui sa o iei de la capat. Daca esti casatorit/a cu un cetatean islandez, trebuie sa locuiesti in Islanda doar 3 ani inainte de a putea solicita cetatenia. Chiar daca esti eligibil/a sa soliciti cetatenia dupa mai putin de 7 ani, resedinta ta in Islanda trebuie sa fie continua.

2. Mentine locurile de munca stabile in Islanda. Pentru a deveni cetatean al Islandei, trebuie sa oferi dovada independentei financiare. Daca ai primit o subventie de asistenta de la o autoritate guvernamentala locala in ultimii 3 ani, nu esti eligibil/a pentru cetatenie. In general, un loc de munca stabil demonstreaza ca esti capabil sa te intretii singur/a. Daca nu poti lucra din cauza unei dizabilitati sau a unei afectiuni medicale grave, trebuie sa demonstrezi ca te poti baza pe sprijinul familiei. Daca esti casatorit/a cu un cetatean islandez care este principalul sustinator al familieitale, va trebui sa demonstrezi ca niciunul dintre voi nu a primit subventii guvernamentale.

3. Stai departe de datorii! Daca ai datorii sau daca esti in faliment, nu esti eligibil/a pentru a deveni cetatean al Islandei. De asemenea, cererea ta de cetatenie poate fi refuzata daca ai datorii substantiale sau daca esti rau platnic.

4. Studiaza limba islandeza. Daca doresti sa devii cetatean al Islandei, trebuie sa cunosti intr-o anumita proportie limba respectiva. Sunt necesare cel putin 240 ore de studiu al limbii islandeze inainte de a putea solicita cetatenia. Pentru mai multe informatii despre cursurile de limba islandeza aprobate de Directia de Imigrare, viziteaza site-ul Mími Lifelong Learning la adresa https://www.mimir.is/is/nam/icelandic-1.

Cum sa devii cetatean islandez:

1. Demonstreaza-ti identitatea. Impreuna cu cererea de cetatenie, trebuie sa atasezi documente care sa ofere dovezi satisfacatoare ale identitatii tale. De obicei, vei avea nevoie de pasaport si de o copie certificata dupa certificatul de nastere. Daca certificatul de nastere este intr-o alta limba decat engleza sau alta limba nordica, vei avea nevoie de o traducere autorizata din partea unui traducator autorizat impreuna cu copia originala. Este posibil sa poti oferi o copie a cartii de identitate emise de guvern in locul pasaportului.

2. Colecteaza declaratii fiscale si documente financiare. Odata cu cererea de cetatenie, trebuie sa oferi declaratii fiscale pentru ultimii 3 ani locuiti pe teritoriul Islandei. De asemenea, ai nevoie de certificate de la fiecare municipalitate in care ai locuit in ultimii 3 ani, din care sa rezulte ca nu ai primit niciun ajutor public. Pentru a fi eligibil pentru cetatenie, trebuie sa demonstrezi ca ai un castig lunar de cel putin 180 550 de coroane(adica echivalentul a peste 6300 lei). In cazul oricarui cuplu, acesta trebuie sa castige adunat macar 270 825 de coroane intr-o luna. Aceste sume au fost stabilite incepand cu 2018, dar se bazeaza pe raportul salariului minim si se pot modifica. Consulta site-ul Directiei de Imigrari pentru cele mai actualizate borne.

3. Obtine scrisori de referinta de la doi cetateni islandezi. Solicita scrisori de recomandare pentru cetatenie de la cetateni islandezi. In general, niciuna dintre aceste scrisori nu ar trebui sa fie de la vreun membru al familiei. Scrisorile vor contine date cu privire la etica in munca, caracterul potrivit si buna reputatie ca membru al comunitatii. Alege persoane, cum ar fi supervizorul de la locul de munca.

4. Trimite o verificare a antecedentelor penale. in general, nu poti deveni cetatean al Islandei daca ai fost condamnat pentru un act care ar constitui o infractiune conform legislatiei din acest stat. Exista exceptii pentru infractiuni minore, cu conditia ca intervalul de timp necesar sa fi trecut de la incheierea pedepsei sau de la plata amenzii. Daca o infractiune este repetata, intervalul nu se mai aplica. Daca ai comis aceeasi infractiune de mai multe ori, nu esti eligibil pentru cetatenia islandeza.

5. Da testul de limba islandeza. Testele de limba islandeza sunt oferite de doua ori pe an de Institutul Educational din Reykjavik. Pentru a deveni cetatean, trebuie sa finalizezi testul si sa prezinti un certificat care sa ateste ca ai promovat testul si ca indeplinesti cerintele pentru competenta islandeza. Pentru mai multe informatii despre testul de limba islandeza, viziteaza https://mms.is/islenskuprof-vegna-rikisborgararettar . Testul include citirea, scrierea, vorbirea si intelegerea ascultata. Ar trebui, asadar, sa poti purta o discutie fluenta in limba islandeza. Testul de limba include si intrebari despre obiceiurile de baza in societatea din aceasta tara. Poti obtine o scutire de la testul de limba, daca ai peste 65 ani sau daca nu poti sustine testul din cauza unei dizabilitati sau afectiuni psihice/fizice grave.

6. Completeaza cererea pentru cetatenie. Exista diferite cereri pentru cetatenie. Poti descarca formularul corect de cerere, impreuna cu instructiunile si o lista de verificare a documentelor justificative, de pe site-ul Directiei pentru Imigrari. De asemenea, poti ridica copii de la biroul din Reykjavik. Cererile pentru cetatenie sunt disponibile la https://utl.is/index.php/um-utlendingastofnun/eydhubloedh . Aplicatiile pentru cetatenie sunt disponibile numai in islandeza. Impreuna cu cererea, ataseaza dovada platii celor 25.000 coroane (din 2018) pentru taxa de procesare. Daca plata nu este efectuata in termen de 90 zile de la data depunerii cererii, aceasta va fi respinsa.

7. Asteapta aprobarea ministrului Imigratiei. Ministrul Imigrarii ia o decizie cu privire la orice cerere pentru cetatenia islandeza. Procesarea nu va incepe pana cand Directia de Imigrari nu va primi o cerere completa si platita, impreuna cu toate documentele justificative necesare. Timpul mediu de procesare pentru o cerere de cetatenie este de 6 - 8 luni. In timpul procesarii, daca nu ai depus suficiente documente justificative, Directia de Imigrari te va notifica pentru depunerea documentelor lipsa.

8. Aplica la parlament, daca ministrul respinge cererea. Daca cererea de cetatenie a fost respinsa de catre Serviciul de Imigrari, o poti depune in parlament. Aceste cereri sunt audiate de doua ori pe an. Termenele limita sunt 1 martie (pentru sesiunea de primavara) si 1 octombrie (pentru sesiunea de toamna). Odata cu cererea trimisa catre parlament, trebuie sa platesti o taxa suplimentara de gestionare de 25 000 coroane. Daca parlamentul refuza sa acorde cetatenia, poti face apel la Ministerul Justitiei.

Citeste si: Casatorie cu un cetatean strain. De ce acte ai nevoie

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Tractorul este un utilaj destinat lucrarilor agricole, deci nu ar avea ce sa caute pe drumurile publice....
Romanii dau incet si sigur carnea de porc pe cea de pasare! Cel putin asta reiese din...