Cum sa devii cetatean norvegian

Cum sa devii cetatean norvegian

Vrei sa devii cetatean norvegian? Daca da, trebuie sa stii ca poti solicita asta doar dupa ce ai locuit in Norvegia timp de 5 ani, daca esti cetatean al Uniunii Europene, respectiv 7 ani in cazul in care esti cetatean non-UE. De asemenea, vei fi obligat sa inveti bine spre foarte bine limba norvegiana.

Cum sa devii cetatean norvegian. Obtinerea rezidentei permanente:

1. Obtine un permis de sedere valabil pentru cel putin 3 ani. In general, devii eligibil pentru a solicita rezidenta permanenta numai dupa ce ai locuit legal in Norvegia cu un permis de sedere timp de cel putin 3 ani. Permisele de sedere sunt acordate in baza job-ului/studiilor desfasurate in Norvegia. In cazul in care esti sot/sotie al unui cetatean norvegian care lucreaza intr-o ambasada sau consulat norvegian, esti scutit/a de obligatia de rezidenta. Daca esti cetatean UE, vei obtine automat rezidenta permanenta dupa ce ai locuit in Norvegia timp de 5 ani. E necesar sa faci dovada ca locuiesti legal in tara de 5 ani si ca lucrezi/studiezi/te intretii.

2. Invata limba norvegiana la un nivel decent. Multi norvegieni vorbesc engleza, dar asta nu te scuteste de invatarea limbii locale. Daca vrei sa devii rezident permanent al tarii, trebuie sa-ti demonstrezi cunostintele de norvegiana. Cursurile online gratuite  sunt disponibile pe site-ul ntnu.edu/learnnow/. Exista si alte optiuni pentru a invata limba norvegiana in mod gratuit sau poti plati cursuri specializate. Gasesti link-uri catre resurse lingvistice suplimentare la kompetansenorge.no/English/Immigrant-integration#Norwegianlanguagetuition_5.

3. Sustine testul de limba norvegiana si un test de evaluare. Daca ai varsta cuprinsa intre 16 si 55 ani, trebuie sa treci un test oral in norvegiana la un nivel minim A1 . Apoi, vei da un test de evaluare scris(test de studii sociale) intr-o limba la alegere. Pentru testul de limba norvegiana, acceseaza kompetansenorge.no/norwegian-language-test/. Pe aceasta pagina, te poti inscrie pentru a sustine testul fie vara (5 – 12 iunie), fie in sezonul rece (26 noiembrie – 6 decembrie). Pagina include link-uri catre materiale de studiu si un test de practica. Inscrie-te pentru testul de evaluare scris pe kompetansenorge.no/test-in-social-studies/.

4. Pastreaza un cazier judiciar curat. In cei 3 ani in care locuiesti in Norvegia inainte de a solicita rezidenta permanenta, nu poti avea nicio condamnare penala. De asemenea, nu vei fi eligibil pentru rezidenta permanenta, daca ti s-a ordonat tratament/ingrijire psihiatrica. Totusi, a avea o condamnare nu inseamna ca nu poti deveni niciodata rezident permanent al Norvegiei. Va trebui, insa, sa astepti 3 ani de la data condamnarii, inainte de a putea aplica.

5. Inregistreaza-te pe Portalul de aplicatii. Poti completa cererea de rezidenta permanenta folosind portalul de aplicatii online pentru Directia Norvegiana de Imigrare (UDI). Acceseaza selfservice.udi.no/ pentru a-ti crea contul de utilizator. Din acest cont, vei completa cererea, vei trimite formularele, vei rezerva programari si poti verifica starea cererii.

6. Demonstreaza ca ai un nivel minim de stabilitate financiara. UDI acorda rezidenta permanenta doar solicitantilor care demonstreaza ca au indeplinit cerintele de venit minim pentru anul precedent. In 2018, de exemplu, aceasta suma a fost de 238 784 coroane norvegiene, adica in jurul de 115 000 mii le dei, ceea ce inseamna un castiga lunar de aproximativ 9 500 lei. Pentru o tara dezvoltata precum Norvegia, acest nivel minim de venit nu e deloc greu de atins. Cerintele de venit minim aplicabile si documentatia necesara vor aparea in cerere. De asemenea, pentru a fi eligibil, nu poti primi ajutor social in timpul perioadei de rezidenta, inainte de a depune cererea.

7. Plateste taxa pentru permis. Incepand cu 2018, taxa de solicitare a resedintei permanente pentru adulti este de 3 100 coroane norvegiene, adica aproape 1500 lei. Nu exista taxa pentru minori. Pentru a verifica nivelul actual de taxare si pentru a obtine informatii despre metoda de plata, viziteaza site-ul UDI. Daca ai completat si depus cererea online, poti plati taxele online folosind un card Visa sau MasterCard. Nu uita sa verifici raspunsurile la toate intrebarile din cerere, inainte de a o trimite. Dupa ce ai dat clic pe ecranul de plata, nu vei mai putea face modificari.

8. Depune dosarul la cea mai apropiata sectie de politie. Odata ce ai depus cererea, poti face si o programare pentru a preda documentele justificative necesare la sectia de politie locala. Pentru a genera o lista de verificare a documentelor pe care trebuie sa le ai la tine, acceseaza udi.no/en/checklists-container/citizenship-travel-permanent/checklist-permanent-residence/.

9. Asteapta notificarea. Dupa ce ai trimis cererea, UDI va incepe procesul de examinare. Procesarea unei cereri de rezidenta permanenta dureaza intre 3 si 6 luni. Daca e cazul, ti se vor cere informatii/documente suplimentare, inainte de acceptarea cererii. Poti afla timpul aproximativ de asteptare pana la procesarea cerererii, vizitand site-ul udi.no/en/word-definitions/guide-to-case-processing-times-for-applications-for-permanent-residence/. In cazul in care cererea este respinsa, poti contesta decizia. Informatiile despre contestatie vor fi incluse in notificare.

10. Fa o programare la sectia de politie. Daca cererea de rezidenta permanenta a fost aprobata, mergi la cea mai apropiata sectie de politie pentru a finaliza procesul si pentru a obtine cartea de rezident permanent. Politia iti va lua amprentele si te va fotografia, dupa care va face demersurile pentru eliberarea cartii de rezidenta. De asemenea, poti rezerva o programare online de pe Portalul de aplicatii, daca ai un cont. In cazul in care intampini probleme cu rezervarea online, suna direct la sectia de politie. Nu poti rezerva o programare prin UDI.

11. Vei primi cartea de rezidenta prin posta. Procesul va dura cel putin 10 zile . Chiar daca pe carte exista fotografia ta, acest document nu este considerat o dovada a identitatii. Cand calatoresti in afara Norvegiei, trebuie sa ai la tine cartea de identitate.

Cum sa devii cetatean norvegian. Indeplinirea conditiilor pentru cetatenie:

1. Traieste in Norvegia cel putin 7 ani. Conditia perioada de sedere este prima pe care trebuie sa o indeplinesti pentru a fi eligibil pentru cetatenia norvegiana. Majoritatea solicitantilor trebuie sa locuiasca in Norvegia cu un permis de sedere timp de cel putin 7 ani neintrerupt. Se fac exceptii pentru anumite grupuri speciale de solicitanti, cum ar fi sotii cetatenilor norvegieni, sportivii sau membrii fafmiliilor de  norvegieni care traiesc in strainatate in misiuni de serviciu la o ambasada/consulat norvegian. Vizitele scurte in afara tarii sunt permise fara intreruperea perioadei de sedere. Totusi, ai grija sa nu stai in afara Novegiei mai mult de 2 luni intr-un an, deoarece perioada de sedere va fi resetata!

2. Pastreaza cazierul judiciar imaculat. Pentru a deveni cetatean al Norvegiei, trebuie sa dovedesti ca, in timpul perioadei de sedere, nu ai avut nicio condamnare penala si nici tratament psihiatric. Condamnarea penala nu iti sterge total dreptul de a deveni cetatean norvegian. Va trebui sa astepti, insa. Durata de asteptare depinde de sanctiunea penala care a fost aplicata ca urmare a condamnarii.

3. Clarifica-ti identitatea. Autoritatile norvegiene cer, de obicei, cartea de identitate din tara de origine! Daca dintr-un motiv oarecare nu mai ai cartea de identitate valabila, poti folosi certificatul de nastere. Norvegia nu ia in calcul carti de identitate din unele tari, cum ar fi Irak, Afganistan si Somalia, deoarece nu le considera de incredere. In general, acest fenomen aparent discriminatoriu are loc din cauza instabilitatii politice din tarile respective.

4. Da un test oral de norvegiana la nivelul A2. Pentru a deveni cetatean al Norvegiei, trebuie sa demonstrezi ca ai evoluat in invatarea limbii locale(test de nivel A2 sau mai complicat). In cazul in care ai trecut testul norvegian pentru rezidenta permanenta la nivelul A1, trebuie sa il sustii din nou pentru a atinge nivelul A2. Daca ai trecut deja testul oral de norvegiana la nivelul A2 pentru rezidenta permanenta, nu trebuie sa sustii iar testul. Informatii despre testul de limba sunt disponibile pe site-ul kompetansenorge.no/English/.

5. Da testul pentru cetatenie(de studii sociale). Cand ai sustinut testul de evaluare pentru rezidenta permanenta, ai avut optiunea de a alege limba. In cazul in care n-ai ales norvegiana, vei repeta testul in aceasta limba! Informatii despre testul pentru cetatenie sunt disponibile pe site-ul kompetansenorge.no/English/.

Cum sa devii cetatean norvegian. Aplicarea pentru cetatenie:

1. Completeaza cererea. Poti solicita cetatenia online utilizand Portalul de aplicatii al UDI la adresa selfservice.udi.no/. Daca ai deja cont pe Portalul de aplicatii, il poti utiliza pentru a solicita cetatenia. Dupa conectare, completeaza formularele necesare pentru solicitarea cetateniei. Asigura-te ca raspunzi clar tuturor cerintelor. Toate campurile marcate cu o stea galbena sunt obligatorii.

2. Plateste taxa de inscriere. Taxa pentru cetatenie este, incepand cu 2018, de 3 700 coroane norvegiene( 1780 lei). Consulta site-ul UDI pentru posibile modificari ale tarifului. Minorilor nu li se aplica aceasta taxa. Daca trimiti cererea prin Portalul de aplicatii, poti plati taxa de aplicarecu un card Visa sau MasterCard. Odata ce ai accesat butonul Mergi la plata, nu vei mai putea face nicio modificare in cerere. In cazul in care ai gresit ceva, vei corecta eroarea cand te prezinti la sectia de politie.

3. Du documentele justificative la sectia de politie. Dupa depunerea cereri, fa o programare la cea mai apropiata sectie de politie pentru a prezenta documentele necesare care sustin cererea pentru cetatenie. In general se cer urmatoarele documente: certificatul de nastere, certificatele de casatorie, cartea de identitate, declaratia fiscala, cazier, dovada studiului lingvistic si rezultatele testelor( de limba si pentru cetatenie). Acceseaza udi.no/en/checklists-container/citizeship-travel-permanent/checklist-for-citizenship/ pentru a vedea lista completa de documente pe care trebuie sa le ai la tine.

4. Asteapta raspunsul. UDI va incepe procesarea cererii dupa ce toate documentele justificative vor fi primite. Este posibil sa fii chemat/a pentru un interviu suplimentar sau sa ti se ceara alte documente suplimentare. Daca cererea ta este respinsa, poti contesta decizia. Informatiile despre procesul de contestatie vor fi incluse in notificarea cu privire la decizia UDI.

5. Ridica decizia pentru cetatenie. Daca UDI iti acorda cererea de cetatenie, poti ridica actele de la cea mai apropiata sectie de politie. Decizia pentru cetatenie trebuie luata personal in termen de 3 luni de la momentul eliberarii sale. Dupa obtinerea actelor, poti solicita cartea de identitate norvegiana. Pentru a ridica documentul , trebuie sa ai la tine scrisoarea cu decizia, cartea de identitate din tara de origine si cartea de sedere permanenta.

Citeste si: Cum sa devii cetatean francez

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Vrei sa te stabilesti in Franta? Daca da, ia in calcul foarte serios dobandirea cetateniei franceze. Exista...
Japonia este o tara straveche cu o istorie foarte interesanta. Este, de asemenea, un lider mondial in...
Vrei sa devii cetatean irlandez? Daca da, afla ca este posibil destul de usor. Trebuie doar sa...