Cum sa infiintezi un ABATOR. Conditii complete

Cum sa infiintezi un ABATOR. Conditii complete

Esti un fermier pasionat, cu acte in regula? Nu mai e nevoie sa sacrifici animalele fara sa stii daca e legal sau nu. Acum poti infiinta un abator propriu sau un centru de sacrificare a animalelor in cadrul fermei tale. O lege aprobata la inceputul anului iti ofera aceasta posibilitate.

A. REGULI PENTRU CONSTRUIREA UNUI ABATOR DE MICI DIMENSIUNI

1. Peretii si pavimentul trebuie sa fie din materiale impermeabile, usor de spalat si de dezinfectat.

2. Pavimentul va fi construit astfel incat sa permita drenarea apei catre sistemul de canalizare;

3. Capacele canalelor de scurgere vor fi acoperite cu clopot pentru impiedicarea aparitiei mirosurilor neplacute. In cazul unitatilor care sacrifica bovine si ovine, canalizarea trebuie protejata de site cudiametrul de 6 mm;

4. Tavanul trebuie conceput astfel incat sa nu permita acumularea de murdarie, condens sau mucegaiuri si, de asemenea, sa fie usor de igienizat si dezinfectat;

5. Usile si ferestrele trebuie sa se inchida ermetic pentru a asigura protectia impotriva rozatoarelor si a insectelor. De asemenea, ferestrele care comunica cu exteriorul trebuie sa fie protejate de plase contra insectelor;

6. Corpurile de iluminat trebuie sa fie usor de curatat si sa fie prevazute cu protectie impotriva contaminarii carcaselor cu sticla;

7. Apa potabila va fi asigurata in cantitati suficiente, din reteaua publica sau din sursa proprie, care sa fie verificata in conformitate cu legislatia in vigoare;

8. Animalele destinate sacrificarii trebuie sa fie obligatoriu identificate si insotite de certificat sanitar veterinar, documentul privind informatiile pentru lantul alimentar, precum si de alte documente de identificare conform legislatiei in vigoare.

Important! Marca de sanatate ce se aplica pe carcasele/semicarcasele/sferturile si organele obtinute in urma abatorizarii la nivelul abatoarelor de capacitate mica de tipul centrelor de sacrificare si punctelor de sacrificare trebuie sa fie:

- o stampila de forma ovala, de 6,5 cm latime si 4,5 cm inaltime, ce poarta urmatoarele informatii scrise cu caractere lizibile: (i) in partea superioara: ROMaNIA sau codul ISO al tarii RO, scris cu majuscule; (ii) in centru: indicativul judetului urmat de numarul de autorizare al abatorului, acordat de catre Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor; (iii) in partea de jos cu majuscule: CONTROLAT VETERINAR.

- literele trebuie sa aiba o inaltime de 0,8 cm, iar cifrele, de 1 cm. Dimensiunile si caracterele marcii pot fi reduse pentru marcarea de sanatate a mieilor, a iezilor si a purceilor.

B. CONDITII DE IGIENA

1. Abatoarele de capacitate mica functioneaza in baza autorizatiei sanitare veterinare eliberate de serviciile sanitare veterinare, in conformitate cu legislatia specifica in vigoare.

2. Pentru obtinerea autorizatiei, abatoarele de capacitate mica trebuie sa corespunda cerintelor minime prevazute in Regulamentul (CE) nr. 853/2004, precum si in Ordinul presedintelui Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor nr. 180/2006, dupa cum urmeaza:

- sa detina un padoc acoperit, la amenajarea caruia trebuie avute in vedere criteriile epidemiologice si de bunastare a animalelor, in functie de capacitatea maxima de sacrificare. Aceasta conditie nu e obligatorie daca animalele sunt sacrificate imediat la sosirea la abator si daca nu sunt transportate de la o distanta mai mare de 50 km.

- examenul ante-mortem trebuie sa aiba loc imediat dupa sosirea animalelor la unitate.

- poate fi folosit acelasi spatiu al unitatii pentru mai multe faze de lucru, cu conditia ca acestea sa fie succesive si separate in timp, iar intre diferitele faze sa se efectueze curatenia si dezinfectia, dupa caz.

-in cazul curateniei si al dezinfectiei, in baza analizei de risc, unitatea trebuie sa se ingrijeasca de protectia carcaselor, a carnii si a organelor care nu au fost inca livrate.

- se va asigura un numar suficient de cutite si alte instrumente de lucru, care sa fie sterilizate intr-o singura etapa, astfel ca ele sa fie de ajuns numeric si igienic pe tot parcursul procesului de sacrificare.

- se va asigura cate un sterilizator, atat in spatiul murdar, cat si in spatiul curat, dupa caz.

- se va asigura utilizarea instrumentelor de lucru in conditii igienice.

- produsele finite, respectiv semicarcasele, sferturile de carcasa si organele, trebuie depozitate in conditii de frig, in spatii dimensionate in functie de capacitatea unitatii. Nu sunt obligatorii spatiile de frig in cazul in care produsele rezultate se prelucreaza imediat dupa obtinere sau sunt destinate prelucrarii intr-o alta unitate, unde se pot asigura conditiile de frig, inclusiv conditiile de trasabilitate.

C. REGULI PRIVIND RESTURILE RAMASE IN URMA SACRIFICARII(produse care nu sunt destinate consumului uman)

1. Resturile trebuie sa fie colectate in mod igienic in cazul fiecarei unitati;

2. Subprodusele trebuie colectate diferit conform reglementarilor din domeniu, daca in cadrul aceleiasi unitati se sacrifica animale care apartin mai multor specii.

3. Se poate aproba si utilizarea unui singur container, caz in care subprodusele de origine animala care nu sunt destinate consumului uman trebuie incadrate in categoria cea mai mare de risc;

4. Se vor efectua teste microbiologice aplicabile alimentelor conform prevederilor Regulamentului (CE) nr. 2.073/2005 al Comisiei din 15 noiembrie 2005 privind criteriile microbiologice pentru produsele alimentare, cu modificarile si completarile ulterioare;

5. Marcarea si etichetarea carnii se fac in conformitate cu prevederile legislatiei sanitare veterinare in vigoare.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Tractorul este un utilaj destinat lucrarilor agricole, deci nu ar avea ce sa caute pe drumurile publice....
Romanii dau incet si sigur carnea de porc pe cea de pasare! Cel putin asta reiese din...
Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura(APIA) nu va sta degeaba nici in 2024! Controalele privitoare la...