Divortul la notar! Acte si conditii necesare

Articol scris de Paul Manole
Divortul la notar! Acte si conditii necesare

DIVORTUL - reprezinta desfacerea casatoriei datorita unor motive temeinice, a unor raporturi iremediabile dintre soti care fac imposibila continuarea casatoriei pentru cel care cere desfacerea ei.

Acte necesare pentru divort:
-buletinele părţilor
-certificatele de naştere ale fiecărui soţ
-certificat de căsătorie (se va face copie legalizată)

Iata care sunt pasii pe care trebuie sa-i parcurgeti pentru a divorta la notar:
1. Soţii se vor prezenta personal pentru depunerea cererii de divorţ, dar prin exceptie se poate depune şi prin mandatar cu Procură autentificată, acest lucru fiind admis doar la depunerea cererii de divorţ.

2. Dacă din actele de identitate ale soţilor nu rezultă locuinţa comună, atunci părţile vor face o declaraţie autentificată cu privire la locuinţa lor comună.

3. In ceea ce priveşte  competenta  teritorială, notarul verifica daca locul incheierii casatoriei sau ultima locuinta comuna a sotilor sunt situate in circumscriptia teritoriala a judecatoriei in care isi are sediul si daca sotii nu s-au adresat in prealabil altui notar public. In municipiul Bucuresti, competenta revine oricaruia dintre notarii care isi desfasoara activitatea pe raza teritoriala a Tribunalului Bucuresti.

4. Divorţul prin acordul soţilor poate fi constatat şi dacă există copii minori din căsătorie sau din afara ei, dacă soţii convin asupra tuturor aspectelor referitoare la numele de familie pe care il vor purta după căsătorie, stabilirea locuinţei copiilor, exercitarea autorităţii părinteşti de către ambii părinţi, stabilirea contribuţiei părinţilor la cheltuielile de creştere şi educare.

5. In procedura constatării divorţului prin acordul soţilor, cănd există copii minori, este obligatoriu să se realizeze raportul de anchetă psihosocială.

6. Dacă notarul public constată că a fost legal investit, acordă un termen de 30 de zile în care vor fi îndeplinite toate formalităţile necesare în legătură cu minorul: ancheta psihosocială, audierea minorului.

7. Ascultarea minorului care a împlinit vârsta de 10 ani este obligatorie.

8. La expirarea termenului de 30 de zile, părţile se prezintă personal la notarul public şi dacă acestea stăruie în cererea de divorţ şi celelalte condiţii sunt îndeplinite, notarul public emite certificatul de divorţ.

La audierea minorului se va ţine cont de:
-va fi însoţit de ambii părinţi
-audierea se va face în prezenţa ambilor soţi
-se va consemna de către notarul public declaraţia minorului, care va fi semnată atât de minor cât şi de părinţi.

Părinţii trebuie să convină şi asupra altor aspecte:
-numele de familie pe acre îl vor purta după divorţ
-exercitarea autorităţii părinteşti de către ambii părinţi în comun
-modalitatea de păstrare a legăturilor personale dintre părinteşe separate şi copil
-stabilirea contribuţiei părinţilor la cheltuielile pentru creştere, educare, pregătire profesională
-pentru constatarea acordului asupra aspectelor menţionate mai sus, notarul public va autentifica CONVENŢIA soţilor, care va fi menţionată în certificatul de divorţ.
-notarul public nu poate insera în convenţii clauze prin care unul dintre părinţi sau amândoi renunţă în numele şi pe seama minorului la drepturile acestuia de întreţinere.

Articol scris de

Paul Manole este notar asociat in cadrul Biroului Notarial Notas!

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

In ultimii ani, rata divorturilor din Romania a crescut ingrijorator. Despartirea dintre doi oameni poate fi insa...
Doar cei care au trecut printr-un divort pot decide cand sunt pregatiti din nou sa iasa la...
Divortul reprezinta un eveniment nefericit pentru toti copiii, indiferent de varsta. Exista mai multe metode prin care...