Sfintii Mihail si Gavril. Traditii si obiceiuri

Sfintii Mihail si Gavril. Traditii si obiceiuri

Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril sunt sarbatoriti, in fiecare an, pe data de 8 noiembrie. Cei doi sunt cunoscuti ca liderii cetelor de ingeri, nedespartiti de Dumnezeu. De asemenea, Mihail si Gavril sunt calauze ale sufletelor spre rai.

Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril. Arhanghelul Mihail este conducatorul ostilor ceresti-ingeresti, iar Arhanghelul Gavril a fost trimis de Dumnezeu la Fecioara Maria sa-i dea vestea ca il va naste pe Mantuitorul Iisus. Acelasi Gavril a dus dreptilor Ioachim si Ana vestea zamislirii Maicii Domnului.

Se mai spune despre Arhanghelul Mihail ca poarta cheile raiului, este un luptator de prima mana impotriva diavolului si vegheaza la capul bolnavilor, daca acestora le este sortit sa moara. Daca acestia traiesc, Mihail vegheaza la picioarele lor.

Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril. Traditii si obiceiuri.

- se face pomenirea tuturor mortilor din familie, deoarece cei doi Arhangheli iau sufletele oamenilor cand trec dincolo;

- se aprind lumanari atat pentru cei care traiesc, cat si pentru cei trecuti la cele sfinte fara lumanare sau disparuti in imprejurari violente;

- in credinta populara, Arhanghelii asista la Judecata de apoi, sunt patroni ai casei, ard pacatele si purifica, prin post, constiintele.

- in sambata dinaintea sarbatorii se fac praznice pentru sufletul mortilor. Ofrandele date de pomana pentru morti, din Ajun sau din Ziua Arhanghelilor, se numesc Mosii de Arhangheli.

- nu se lucreaza. Daca se incalca traditia, cel vinovat se va chinui inainte de moarte;

- in zonele de munte, Arhanghelii sunt patroni ai oilor. Astfel, stapanii acestor animale fac o turta mare din faina de porumb, numita „turta arietilor” (berbecii despartiti de oi), pe care o arunca in dimineata zilei de 8 noiembrie in tarla oilor. Astfel, daca turta cade cu fata in sus, in primavara, toate oile vor avea miei.

- ziua de 8 noiembrie mai este numita si Vara Arhanghelilor;

- se mai spune ca intre Arhangheli si Craciun, vor mai fi intre 2 si 4 zile senine si calduroase, numite Vara iernii.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Tractorul este un utilaj destinat lucrarilor agricole, deci nu ar avea ce sa caute pe drumurile publice....
Romanii dau incet si sigur carnea de porc pe cea de pasare! Cel putin asta reiese din...
Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura(APIA) nu va sta degeaba nici in 2024! Controalele privitoare la...