Romania, in stare de alerta. Ce inseamna si cat va dura

Romania, in stare de alerta. Ce inseamna si cat va dura

Romania a iesit din stare de urgenta, dar a intrat in stare de alerta! Din 15 mai, pentru 30 zile, va fi valabila aceasta stare. Iata lista de masuri impusa de autoritati pentru aceasta perioada:

Textul hotararii Comitetului National pentru Situatii de Urgenta prin care a fost declarata starea de alerta:

Articolul 1. incepand cu data de 15 mai 2020 se declara starea de alerta la nivel national pentru o perioada de 30 de zile;

Articolul 2. Masurile de prevenire si control sunt prevazute in Anexa care face parte din prezenta hotarare. Vezi mai jos anexa in totalitate:

 A1

A2

A3

A4

A5

A6

A7

A8

Articolul 3. Regulile de desfasurare a unor activitati care necestita masuri specifice de protectie santitara se adopta prin ordin comun al Ministerului Sanatatii si al ministrului cu competenta in domeniu.

Articolul 4. Pentru alte masuri decat cele prevazute la Art. 3, autoritatile publice si centrale emit acte normative si acte administartive potrivit normelor de competenta si domeniilor de activitate pe care le gestioneaza.

Articolul 5. In aplicarea dispoizitiilor privind stocurile de urgenta medicala si unele masuri aferente instituirii carantinei, secretarul de stat, sef al DSU, dispune in colaborare cu Ministerul Sanatatii masurile necesare combaterii infectiilor cu SARS-CoV-2.

Cele mai importante reguli din starea de alerta sunt, astfel, urmatoarele:

- masca se poarta obligatoriu in spatii publice inchise;

- munca la locul de munca se poate desfasura asigurandu-se masuri de protectie, inclusiv program decalat, acolo unde exista peste 50 angajati;

- restaurantele si terasele nu se deschid

- mall-urile de peste 15000 metri patrati raman inchise, cu exceptia magazinelor care au functionat si in perioada starii de urgenta.

- persoanele sosite in tara vor intra in izolare la domiciliu. Persoanele care doresc sa stea separati de familie sau incalca izolarea vor intra in carantina.

- parcurile vor fi deschise. Nu si locurile de joaca pentru copii.

- e permisa deplasarea persoanelor in afara locuintei in interiorul localitatilor, cu respectarea masurilor de prevenire a raspandirii infectiei si evitarea formarii grupurilor mai mari de 3 persoane care nu apartin aceleiasi familii.

- este interzisa deplasarea in afara localitatii sau a zonelor metropolitane cu urmatoarele exceptii: deplasare in interes profesional, inclusiv intre locuinta si locul de de desfasurare a activitatii profesionale, deplasarea in scop umanitar sau voluntariat, pentru activitati agricole, pentru comercializare de produse alimentare, pentru administrarea unei proprietati din alta localitate sau eliberarea de documente, centre de tratament, asistenta medicala, ingrijirea unei rude, asistenta persoanelor varstnice, bolnave, sau cu dizabilitati, decesul unui membru de familie.

- scolile raman inchise.

Citeste si: Ce este coronavirusul

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Tractorul este un utilaj destinat lucrarilor agricole, deci nu ar avea ce sa caute pe drumurile publice....
Romanii dau incet si sigur carnea de porc pe cea de pasare! Cel putin asta reiese din...
Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura(APIA) nu va sta degeaba nici in 2024! Controalele privitoare la...