Traditii de Sfantul Nicolae

Sfantul Nicolae este sarbatorit de crestini, in fiecare an, pe 6 decembrie. Despre acest sfant, se spune ca isi scutura barba, iar in aceasta zi incepe sa ninga. Daca fulgii de nea nu pica, inseamna ca Sfantul Nicolae a intinerit, iar iarna va fi extrem de lunga. Iubit de copii si de sarmani, Sfantul Nicolae este unul dintre cei mai importanti sfinti din calendarul crestin ortodox.

Traditii de Sfantul Nicolae:

- copiii isi pregatesc ghetute curate in noaptea de 5-6, pentru ca Mos Nicolae va veni pe la ei sa le aduca daruri.

- copiii obraznici primesc nuieluse. Asa isi vor aminti ca trebuie sa asculte de parintii si bunicii lor.

- se pun crengute de pomi fructiferi in casa, asezate langa o icoana. Daca respectivele crengute infloresc pana la sfarsitul anului, inseamna ca anul ce urmeaza va fi unul foarte bun.

- traditia spune ca Sfantul Nicolae incepe iarna cu adevarat.

- Sfantul Nicolae se numeste San Nicoara, in credinta populara. Acesta pazeste Soarele care incearca sa se strecoare pe langa el spre taramurile de miazanoapte pentru a lasa lumea fara lumina si caldura.

Citeste si: Traditii de Sfantul Andrei

- in noptile sfintite de sarbatori, cand cerurile se deschid si pentru noi, muritorii de rand, se spune ca pret de o secunda Sfantul Nicolae poate fi vazut stand in dreapta Domnului.

- Mos Nicolae apare pe un cal alb(cu trimitere la prima zapada), ajutandu-i pe toti cei nevoiasi, orfanii si vaduvele.

- Mos Nicolae este stapanul apelor si salveaza corabierii de la inec si protejeaza soldatii pe timp de razboi.

- in anumite zone ale tarii, la sate, feciorii se organizeaza in cete de Sfantul Nicolae si aleg gazda unde vor merge pentru repetitiile colindelor de Craciun si de Anul Nou.

- obiectele ascutite, obiectele de culoare neagra, trusele de cosmetica si margelele nu sunt recomandate pentru a fi daruite, pentru ca ar aduce ghinion.

Citeste si: Calendar Crestin Ortodox 2018. Sarbatori cu cruce rosie