Vrei sa sacrifici porcul? Iata ce conditii legale trebuie sa indeplinesti

Vrei sa sacrifici porcul? Iata ce conditii legale trebuie sa indeplinesti

Daca ai facut o traditie din a creste si a sacrifica porc in fiecare an, probabil crezi ca acest articol nu e pentru tine. Nu suntem aici sa iti dam lectii despre cum sa sacrifici porcul de Ignat. Totusi, exista reglementari in Romania cu privire la acest proces; reglementari pentru care, daca nu le respecti si esti prins, risti o amenda usturatoare.

Vrei sa sacrifici porcul? Iata ce conditii legale trebuie sa indeplinesti prin legea porcului:

- contentia animalului. Asta inseamna stapanirea porcului astfel incat sa nu sufere, sa nu se raneasca si sa nu simta durere. Norma sanitara veterinara cu privire la protectia animalelor in timpul sacrificarii exista inca din 2006! Asadar, nu mai ai voie sa legi, de exemplu, picioarele animalului sau sa il suspenzi cumva inainte de sacrificare;

- metode legale de sacrificare:

1. Pistolul cu glonte captiv.

2. Aplicarea unei lovituri care cauzeaza pierderea cunostintei. Lovitura ferma se aplica folosindu-se un instrument mecanic care administreaza o presiune pe craniul animalului in urma percutiei, fara penetrarea craniului. Instrumentul va fi utilizat in pozitia corespunzatoare, conform instructiunilor de utilizare, pentru a produce o asomare eficienta, fara fracturarea craniului.

3. Electronarcoza(narcoza produsa prin actiunea curentului electric asupra creierului).

4. Expunerea la dioxid de carbon.

- provocarea sangerarii prin incizarea cel putin a unei artere carotide sau a vaselor din care aceasta porneste. Dupa incizie nu se aplica nicio procedura de fasonare, pana cand nu se termina sangerarea;

- medicul veterinar analizeaza carnea. Detinatorul porcului sacrificat va lua o mostrad in porc(o bucata de carne) si o va duce la veterinar pentru testul Trichinella. Carnea respectiva va putea fi consumata doar dupa rezultatul negativ dat de veterinar la acest test!

Nu e deloc de glumit cu legea porcului! Exista deja victime ale acestei legi printre romanii de rand! De exemplu, DSVSA Satu Mare a dat o amenda record unui cetatean care a sacrificat porci in gospodarie fara sa anunte medicul veterinar concesionar sau un alt medic veterinar. Nefericitul care a primit o amenda de 6000 lei este din localitatea Urziceni.

Citeste si: Porc in viu vs porc taiat. Ce varianta e mai convenabila?

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Obisnuiesti sa tai porcul de Ignat? Sau preferi sa-l cumperi deja taiat? Oricare dintre variante e la...
Vrei sa cresti un porc sau, pur si simplu, vrei sa-l cumperi pentru Craciun? Iti dam o...
Bujenita este o pastrama obtinuta, de obicei, din carne de vanat. Preparatul, insa, se poate face si...