Cum sa cresti ierburi aromatice in interior cu lumina artificiala?

Ierburile aromatice sunt plante folosite in scopuri culinare si medicinale.

Majoritatea ierburilor cresc ca anuale si perene in aer liber in timpul lunilor de primavara si vara dar multe dintre ele pot fi crescute, de asemenea, in interior.

In mod traditional, ierburile erau puse pe pervazuri insorite din casa pentru a stimula cresterea. Cu toate acestea, cresterea sustinuta a ierburilor in interior necesita perioade lungi de lumina intensa. Pentru a se acomoda cerintelor de lumina ale ierburilor, multi gradinari folosesc lampi speciale de crestere a plantelor pentru a produce recolte de ierburi mai mari si mai sanatoase pe tot parcursul anului.

Foloseste aceste ponturi pentru a creste ierburi aromatice in interior cu lumina artificiala.

##STEP##

Alegera plantelor pentru cultivare

- Evalueaza ce plante vor prospera in mediul din interior. Nu toate ierburile cresc bine in interior. Anualele cu viata scurta precum coriandru, marar si creson nu produc culturi continue si nu sunt potrivite pentru cresterea in interior.

- Ia in considerare urmatoarele soiuri de ierburi aromatice care vor produce plante sanatoase in interior: arpagic, marar de stepa sau pitic, menta, oregano, rozmarin, cimbru, busuioc si salvie de gradina.

- Determina cantitatea de plante pe care vrei sa o cultivi. Numarul plantelor pe care le cresti ar trebui determinat de cantitatea pe care o vei folosi. Daca folosesti crengute de rozmarin la pui prajit in fiecare saptamana sau pesto facut  in casa din frunze de busuioc in mod regulat, vei avea nevoie de cantitati mai mari de aceste plante. Daca folosesti doar un varf de cutit de oregano la o pizza ocazionala atunci o planta ar fi suficienta.

- Pastreaza in casa ghivecele cu ierburi existente pentru a continua cresterea pe timp de iarna. Multe ierburi perene in ghiveci vor asigura recolte continue pe tot parcursul iernii daca sunt prevazute cu conditii de crestere potrivite. Ia in considerare sa aduci plante perene precum rozmarin, salvie si tarhon pentru a le creste in interior.

- Evita mutarea ierburilor perene plantate direct in gradina. Socul mutarii poate distruge plantele care in mod normal ar reveni la urmatorul sezon de crestere. Alege doar plante perene in ghivece pentru a le creste in interior in timpul lunilor de iarna. ##END STEP##

##STEP##

Evaluarea optiunilor de lumina artificiala

- Este necesar sa intelegi nevoile de iluminat ale plantelor tale. Fiecare tip de planta necesita conditii diferite de iluminare pentru a creste cu succes. Determina nevoile de iluminat pe baza ierburilor pe care le vei creste. In general, cele mai multe plante necesita intre 10 si 16 ore de lumina suplimentara.

- Evalueaza intensitatea luminii necesara ierburilor. Intensitatea luminii va fi determinata de puterea becului din lampile de interior si cat de aproape trebuie sa fie planta de sursa de lumina. Luminozitatea lampii se masoara in candele sau lumeni. Candela se refera la cantitatea de lumina care tinteste o anumita zona in timp ce lumenul masoara cantitatea de lumina de la sursa. Cele mai multe ierburi si plante vegetale necesita o intensitate mare a luminii pentru a produce o recolta.

- Evalueaza care este cea mai potrivita culoare a spectrului luminii pentru ierburi. Lumina naturala contine un spectru complet, de la rosu la galben la violet. In timp ce plantele necesita un spectru de culori complet pentru fotosinteza, albastru si rosu sunt cele mai importante. Lumina albastra regleaza cresterea plantelor pe cand lumina rosie stimuleaza inflorirea si cresterea vegetativa.

- Ia in considerare lampile cu lumina fluorescenta pentu plante. Tuburile fluorescente sunt o optiune ideala de iluminare cu intesitate scazuta pentru ierburi. Iluminatul fluorescent furnizeaza intre 60 si 80 lumeni per watt, ceea ce este de 2 pana la 3 ori mai multa lumina decat furnizeaza becurile incandescente. La o distanta de 15 cm de bec, lampile fluorescente furnizeaza 700  candele; la o distanta de 30 cm furnizeaza 450 candele.

- Alege iluminatul fluorescent cu spectru complet care imita cel mai bine lumina naturala. Culoarea luminii este creata de invelisul de fosfor aflat pe partea interioara a becului. Daca aceste tuburi de lumina nu sunt disponibile, utilizeaza o combinatie de tuburi standard albe de incalzire si de racire.

- De preferinta, plaseaza ierburile apoape de sursa de iluminat fluorescent dar nu la mai mult de 20 cm de tub pentru a se acomoda iluminatului cu intensitate mai mica.

- Selecteaza iluminatul fluorescent ca cea mai putin costisitoare optiune pentru gradinaritul in interior.

- Ia in considerare lampile cu descarcare in gaze de inalta intensitate (HID). Majoritatea producatorilor de plante comerciale folosesc lampi HID pentru cresterea plantelor in interior. Ele produc de obicei de 2 ori mai multa lumina decat cele incandescente sau fluorescente. Iluminatul cu HID ofera 120-130 de lumeni per watt si este disponibil sub forma becurilor de 150-1000 watti. La o distanta de 0.9 metri de becuri, lampile HID de 400 watti furnizeaza 1000 candele si pot ilumina 7.6 metri patrati.

- Alege halogenuri metalice sau lampi cu sodiu la inalta presiune. Lampile HID cu halogenuri metalice emana o lumina alb-albastruie care sustine cresterea puternica a plantelor. Lampile cu sodiu de inalta presiune sunt optiunea cea mai eficienta energetic a lampilor HID si emana o lumina rosiatica.

- Plaseaza ierburile la mai multi metri distanta de sursa iluminatoare HID pentru a te asigura ca lumina nu arde plantele.

- Alege lampile HID pentru iluminat eficient energetic. ##END STEP##

##STEP##

Cresterea ierburilor in interior

- Alege un loc pentru cresterea plantelor in interior. Atunci cand folosesti lumini de interior, poti creste ierburi in aproape orice loc din casa. Cel mai important factor este temperatura. Plantele cresc cel mai bine la temperaturi mai mici de 21° C. Nu pozitiona ierburile langa o sursa de caldura cum ar fi un orificu de caldura sau un radiator.

- Ia in considerare umiditatea. Ierburile necesita destula umiditate pentru sustinerea cresterii. In cazul in care aerul din casa este uscat, pune ghivecele intr-o tava captusita cu pietre mici. Umpla tava cu suficienta apa pentru a ajunge la partea de jos a fiecarui ghiveci. Apa va oferi un mediu umed ideal pentru plantele in crestere.

- Furnizeaza iluminare adecvata. Intensitatea sursei de lumina va determina cantitatea de lumina  necesara plantelor in fiecare zi.

- Pastreaza distanta corespunzatoare intre ierburi si sursa de lumina. Distanta va varia in functie de tipul sursei de lumina pe care o vei utiliza. Pentru a stabili daca sursa de lumina este prea aproape, pune mana in locul unde lumina intra in contact cu planta. Daca simti caldura de la sursa de lumina inseamna ca este prea aproape de planta.

- Roteste plantele in fiecare saptamana daca folosesti lumina fluorescenta de interior. Becurile fluorescente sunt de o intensitatea mai mare in centru decat la capete, prin urmare, roteste plantele saptamanal pentru a asigura acoperirea uniforma cu lumina.

- Creste plantele in pamantul potrivit. Majoritatea ierburilor prospera in soluri cu nivelul ph-ului intre 6 si 7. Pentru a imbunatatii drenarea, planteaza ierburile intr-un sol pe baza de compost amestecat cu nisip, turba sau perlit.

- Uda ierburile in mod regulat. Dupa plantare, uda ierburile cand pamantul este uscat. Uda in intregime pana observi apa iesind din partea de jos a ghiveciului. Nu uda peste masura plantele de interior deoarece acestea pot deveni imbibate cu apa, galbui sau pot dezvolta boli cauzate de mucegai.

- Fertilizeaza ierburile. Majoritatea ierburilor de interior beneficiaza de hranire ocazionala cu un ingrasamant solubil in apa care acopera toate necesitatile, emulsie de peste sau alge marine. Obisnuieste sa fertilizezi plantele la fiecare 2 saptamani si urmeaza instructiunile in functie de tipul de ingrasamant. Hraneste plantele numai atunci cand cresc in mod activ si nu le fertiliza peste masura. Prea multa fertilizare poate omori plantele.

- Cultiva ierburi. Pentru a sustine o crestere continua si longevitate, culege ierburile in mod regulat. Tunde toate plantele pentru a preveni inflorirea. Odata ce plantele infloresc, energia va merge catre productia de flori mai degraba, decat catre cresterea plantelor, lucru care le va scurta viata. ##END STEP##

Ponturi:

- In cazul in care plantele tale traverseaza o perioada de crestere lenta, opreste-te din cules si redu cantitatea de apa. Coboara temperatura interioara intre 15 °  si 18 ° C timp de cateva zile pana se reporneste cresterea plantelor.

- Inlocuieste tubul lampii fluorescente atunci cand capetele acestuia incep sa se innegreasca.

- Curata becurile lampilor in fiecare luna. Mizeria si praful pot micsora cantitatea de lumina pe care o emit.

Avertizari:

Unele ierburi pot fi otravitoare pentru oameni si animale. Cerceteaza toxicitatea ierburilor pe care le cresti. Nu cultiva plante toxice in interior acolo unde copiii mici sau animele le pot accesa.

Vei avea nevoie de:

- ierburi aromatice;
- ghivece;
- tavi plate;
- pietre mici;
- lampi fluorescente sau HID;
- pamant;
- nisip, turba sau perlit;
- apa;
- ingrasamant solubil in apa pentru toate necesitatile, emulsie de peste sau alge marine.