Pastrarea zarzavatului pentru iarna

Pastrarea zarzavatului pentru iarna

Zarzavatul se pastreaza bine pentru iarna in pivnite uscate si aerisite, acolo unde exista conditii in acest sens.

Cum se procedeaza?

1

Se pregatesc in privnita cateva straturi de nisip.

2

Se alege numai zarzavat sanatos.

3

La morcov, patrunjel, telina, pastarnac, sfecla, se taie frunzele astfel incat sa ramana numai mijlocul.

4

Se asaza fiecare fel separat in straturi de nisip, punand firele drept, unele langa altele in asa fel ca sa iasa afara numai partea dinspre frunze.

5

La praz se taie o treime din frunze si o parte din mustatile radacinilor si se asaza drept, de-a lungul zidului din pivnita ingropand partea alba in nisip de un lat de palma.

6

Varza, conopida si varza rosie se pastreaza de asemenea cu radacina ingropata in nisip, in pivnita, atat cat a fost si in pamant.

7

Cartofii se aleg sanatosi si bine zvantati, se pastreaza intr-o lada acoperita cu un sac, ca sa nu-i atinga lumina. Aceasta dezvolta cu timpul in coaja o substanta toxica. Cartofii se cerceteaza din timp in timp, se arunca cei setricati si se rup mugurii la cei care au inceput sa incolteasca.

8

Ceapa si usturoiul se pastreaza mai bine in pod, acoperite cu rogojini ca sa nu degere.

Legumele astfel pastrate, se adauga la diferite ciorbe, supe si mancaruri in sezonul rece.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Pentru amatorii de supa, se conserva pentru iarna legume combinate: rosii, radacinoase, dar si alte legume dupa...
Musacaua este o mancare gustoasa care se prepara din mai multe straturi de cartofi in combinatie cu...
Comparativ cu supa de zarzavat din bucataria traditionala romaneaca, supa frantuzeasca de zarzavat foloseste in plus varza,...