Cum sa gatesti sparanghel alb

Cum sa gatesti sparanghel alb

Sparanghelul alb este, de fapt, sparanghel standard (verde) ce nu a crescut niciodata deasupra solului; lipsa luminii solare impiedica dezvoltarea clorofilei. In general, sparanghelul alb are o aroma mai blanda si un invelis mai dur decat omologul sau verde. Fierberea si pregatirea la abur sunt cele mai populare moduri de a gati sparanghelul alb, insa prajirea si gratarul sunt si ele metode destul de comune.

Cum sa gatesti sparanghel alb. Fierberea. Ingrediente:

- 450 g de sparanghel alb;

- 4 litri de apa;

- un sfert de cana (60 ml)de suc de lamaie;

- 2 linguri (30 ml) de unt;

- o lingura (15 ml) sare.

Cum sa gatesti sparanghel alb. Fierbere. Mod de preparare:

- fierbe apa. Toarna apa intr-o oala mare. Pune vasul pe aragaz la foc mediu si lasa apa sa fiarba constant. Evita utilizarea unei cratite de aluminiu, deoarece mineralele din sparanghel pot reactiona chimic la acel metal si pot decolora sparanghelul;

- curata si taie sparanghelul. Fa asta cat apa fierbe, folosind un curatator de legume pentru a indeparta pielea exterioara dura de pe fiecare bucata de sparanghel alb. Apoi, folosestei un cutit pentru a taia 1,25 cm din capatul lemnos al tulpinii fiecarui sparanghel.

- leaga sparanghelul. Separa tulpinile de sparanghel in manunchiuri de cate 2-4 bucati, apoi leaga fiecare manunchi cu sfoara curata de bucatarie.

- adauga sucul de lamaie, untul si sarea in apa. Adaugza aceste trei ingrediente in apa clocotita. Asteapta ca untul sa se topeasca si apa sa reinceapa sa fiarba. Sarea si untul adauga aroma sparanghelului alb care in mod natural are o aroma mai fada. In schim, sucul de lamaie previne decolorarea sparanghelului.

- gateste sparanghelul pana devine fraged. Coborara legaturile de sparanghel in apa clocotita. Gateste la foc constant intre 8 minute si 30 de minute sau pana cand sparanghelul este suficient de fraged pentru a putea fi strapuns cu o furculita. Timpul exact de gatire va depinde de grosimea bucatilor de sparanghel;

- scurge si serveste. Cu ajutorul unui cleste de bucatarie, scoate manunchiurile de sparanghel din apa si pune-le pe o farfurie tapetata cu prosoape de hartie. Taie sfoara, apoi serveste sparanghelul dupa cum doresti. Te sfatuim sa dai sparanghelul fiert prin unt topit sau sa-l stropesti cu sos olandez. Savureaza sparanghelul alb cat este inca cald.

Cum sa gatesti sparanghel alb. La abur. Ingrediente:

- 450 grame de sparanghel alb;

- 1-2 litri de apa;

- 2 linguri (30 ml) de suc de lamaie

- o lingura (15 ml) de unt topit.

Cum sa gatesti sparanghel alb. La abur. Mod de preparare:

- fierbe apa si sucul de lamaie. Toarna apa intr-o oala si adauga sucul de lamaie. Adu amestecul in punctul de fierbere, la foc mediu-mare. Poti folosi orice oala mare , atata timp cat ai un cos pentur gatit la aburicare poate sta in interior fara a atinge fundul oalei. Totusi, te sfatuim sa eviti utilizarea unui vas de gatit din aluminiu, deoarece aluminiul poate avea o reactie chimica negativa la mineralele din sparanghel.

- intre timp, curata si taie sparanghelul. Foloseste un curatator de legume pentru a indeparta pielea groasa de pe exteriorul fiecarei tulpini de sparanghel. Taie aproximativ 0,6 pana la 1,25 de la capatul tulpinii lemnoase al fiecarui sparanghel. Cantitatea exacta pe care ar trebui sa o taiati variaza in functie de grosimea tulpinii. Curata sparanghelul de sus in jos, incepand cu 3,75 cm de la varf. Nu curata sparanghelul pe verticala, deoarece il vei deteriora.

- fierbe sparanghelul la abur pana se inmoaie. Pune cos penturu gatit la abur peste apa clocotita, apoi aranjeaza sparanghelul intr-un strat uniform in interiorul cosului. Acopera si gateste intre 20 si 30 minute. de 20 pana la 30 de minute. Timpul exact de preparare difera in functie de grosimea sparanghelului.

- amesteca cu unt si serveste. Da sparanghelul alb de pe foc, amesteca-l cu putin unt topit pentru aroma si serveste-l fierbinte. Alternativ, il poti servi cu un sos traditional olandez.

Cum sa gatesti sparanghel alb. Prajire. Ingrediente:

- 450 grame de sparanghel alb;

- 2 linguri (30 ml) de ulei de masline;

- o lingurita (5 ml) de sare kosher;

- o jumatate de lingurita (2,5 ml) de piper negru macinat.

Cum sa gatesti sparanghel alb. Prajire. Mod de preparare:

- preincalzeste cuptorul la 200 de grade Celsius). Pregateste o ftava de copt cu rama acoperind-o cu hartie de copt. Alternativ, poti  folosi un vas pentru prajire putin adanc. Sticla si vasele antiaderente nu trebuie acoperite. Evita utilizarea foliei de aluminiu. Mineralele din sparanghel pot reactiona cu aluminiul si pot provoca o oarecare decolorare nedorita.

- taie si curata sparanghelul. Taie aproximativ 1,25 cm de la capatul tulpinii si indeparteaza coaja dura. Curata coaja folosind un aparat de curatat legume standard. Tine fiecare bucata de sparanghel pe blat( nu in pozitie verticala) si decojeste-o de sus in jos, incepand cu aproximativ 3,75 cm de la varf.

- unge sparanghelul cu ulei de masline, sare si piper. Pune sparanghelul alb pe foaia de copt pregatita si unge-l usor cu ulei de masline. Presara apoi uniform sare si piper. Aranjeaza bucatile de sparanghel intr-un singur strat pentru ase gati uniform.

- prajeste sparanghelul pana se inmoaie. Pune sparanghelul in cuptorul preincalzit si gateste-l timp de 15-20 de minute sau pana cand se inmoaie si se rumeneste usor. Amesteca sparanghelul la jumatatea timpului de gatire.

- serveste-l cald. Scoate sparanghelul din cuptor si lasa-l sa se raceasca pret de cateva minute.

- pregatit astfel, sparanghelul se poate consuma fara alte alimente. Totusi, sosul olandez sau untul rumenit sunt garnituri populare care merita luate in considerare.

Cum sa gatesti sparanghel alb. La gratar. Ingrediente:

- 450 g de sparanghel alb;

- o lingura (15 ml) de ulei de masline;

- o lingura (15 ml) de otet balsamic.

Cum sa gatesti sparanghel alb. La gratar. Mod de preparare:

- preincalzeste gratarul la foc mediu. Poate fi orice tip de gratar(cu carbune, pe gaz sau electric). In cauzl celui cu carbune, aranjeaza un strat uniform de carbuni in partea de jos, unge-le cu lichid de aprindere si apoi aprinde-l. Lasa carbunii sa devina albi-cenusii, apoi acopera gratarul cu capacul cam 10 minute. Pentru a preincalzi un gratar pe gaz sau electric, da caldura la maximum si inchide capacul. Urmareste cu atentie indicatorul de temperatura. Odata ce temperatura atinge intervalul mediu, deschide gratarul si da temepratura pe mediu.

- taie si curata sparanghelul la fel ca in celellate moduri de gatire;

- pregateste folia. Rupe patru bucati de folie de aluminiu, fiecare cu o lungime de aproximativ 15 pana la 20 cm). Ai putea folosi folie tapetata cu pergament, atunci cand este disponibila, pentru a evita expunerea directa a sparanghelului la aluminiu. O folie de aluminiu standard favorizeaza o decolorare usoara. Gustul si calitatea sparanghelului alb nu se vor schimba, insa.

- amesteca sparanghelul cu ulei si otet. Imparte uniform sparanghelul pe ce patru foi de folie. Stropeste fiecare portie cu putin ulei de masline si putin otet balsamic. Intoarce tulpinile cu o furculita si repeta stropirea, astfel incat spranghelul sa fie uniform dat cu ilei si otet.

- rearanjeaza spranghelulastfel incat sa formeze un singur strat uniform pe folie.

- infasoara folia. Infasora partile laterale ale fiecarui dreptunghi de folie in jurul sparanghelului, formand pachete. Indoaie mai intai capetele pe lungime peste sparanghel, apoi reuneste capetele late. Indoaie capetele late, suprapunandu-le de doua sau trei ori, pentru a preveni desfacerea pachetului.

- da sparanghelul la gratar pana se inmoaie. Puneti pachetele infoliate pe gratarul preincalzit si gateste-le 5 pana la 10 minute.

- serveste sparanghelul cald. Scoate pachetele de pe gratar folosind un cleste. Lasa sparanghelul sa se odihneasca aproximativ un minut, apoi deschideti cu grija folia si consuma spranghelul cat inca e cald.

Citeste si: Cum sa gatesti varfurile de sparanghel

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Sparanghelul este o leguma gustoasa si sanatoasa care se potriveste la aproape orice masa. Probabil ca esti...
Sparanghelul este o planta perena, aparuta in Romania in perioada dintre cele doua Razboaie Mondiale. Din pacate,...
Sparanghelul ce urmeaza sa fie gatit poate fi mai gros sau mai subtire, insa trebuie sa fie...