Cum sa previi oxidarea marului dupa taiere

Cum sa previi oxidarea marului dupa taiere

Orice mar isi va schimba culoarea dupa taiere. Fructul devine maroniu. Stiintific, fenomenul are loc deoarece se realizeaza contactul intre polifenol-oxidaza si compusii fenolici, care declanseaza o reactie numita brunare enzimatica. Prin taiere, marul este expus la oxigen, ceea ce permite enzimelor sa oxideze rapid compusii fenolici din structura marului in orto-chinone. Totusi, poti preveni acest fenomen neplacut.

Cum sa pastrezi intacta culoarea marului dupa taierea acestuia. Prevenirea oxidarii:

1. Suc de lamaie. Merele devin maronii din cauza unei enzime din fructe care reactioneaza cu oxigenul din aer. Acest proces este cunoscut sub numele de oxidare. Sucul de lamaie previne oxidarea, deoarece contine acid citric, care este un antioxidant eficient. Poti folosi fie suc de lamaie proaspat stors, fie suc de lamaie din comert. Te sfatuim sa utilizezi aceasta metoda numai pentru tipurile de mere mai dulci, deoarece sucul de lamaie va adauga aciditate. Scufunda marul intr-un amestec de apa si suc de lamaie. La o lingura de suc vei folosi o ceasca de apa. Tine marul taiat in acest amestec timp de 3-5 minute, apoi clateste-l si scurge-l. Poti opri oxidarea fructului si cu ajutorul sucului de ananas. Se foloseste la fel ca sucul de lamaie.

2. Sarea este un conservant natural si poate fi eficienta in a impiedica merele taiate sa devina maronii. Presar sare Kosher peste merele taiate. Nu folosi mai mult de o lingura de sare, doearece vei sara merele peste masura.

3. Bauturile carbogazoase care contin acid citric pot fi utile pentru a preveni oxidarea merelor. Sucurile pe baza de lamaie si berea cu ghimbir sunt excelente pentru pastrarea merelor taiate. Pur si simplu pune merele intr-un castron cu bautura carbogazoasa aleasa de timp de 3-5 minute, apoi scurge merele. De asemenea, apa Seltzer reprezinta o alta optiune potrivita impotriva oxidarii fructelor.

4. Antioxidant. Exista antioxidanti destinati fructelor si legumelor. Unul dintre acestea este Fruit-Fresh, un antioxidant pudra pe baza de de acid citric si ascorbic. Acesta previne oxidarea alimentelor timp de pana la opt ore. Tot ce trebuie sa faci este sa presari o lingurita de antioxidant peste merele taiate.

5. Blansarea dezactiveaza enzimele din mar, impiedicandu-le sa reactioneze cu oxigenul din aer. Pune merele intr-o oala cu apa clocotita timp de 5 minute. Apoi, scoate merele si clateste-le cu apa rece. Textura marului va deveni evident mai moale.

6. Folie de plastic. Aceasta tehnica functioneaza prin mentinerea aerului departe de pulpa marului, prevenind astfel oxidarea. Infasoara plasticul in jurul marului cat mai strans posibil, evitand cutele. Aceasta metoda functioneaza cel mai bine cu jumatate de mar, mai degraba decat cu cel feliat, deoarece este mai usor sa infasori plasticul strans in jurul unei singure bucati. Pentru ca e foarte dificil sa elimini tot aerul, aceasta metoda s-ar putea sa nu fie cea mai eficienta.

7. Metoda elasticului din cauciuc. Taie marul in 4, apoi reintregeste-l ca pe un puzzle pana ia forma initiala. Prinde-l apoi cu elasticul. Va ramane strans si astfel aerul nu va patrunde in pulpa.

Sfat. Foloseste metodele de mai sus si pentru alte tipuri de fructe predispuse la o oxidare rapida, cum ar fi bananele, perele sau piersicile.

Citeste si: Cum sa fii mai eficient in bucatarie. Aplica aceste 25 trucuri

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Taierea de toamna a unui mar se face in functie de varsta respectivului pom. Nu exista o...
Marul este un fruct foarte apreciat si consumat din plin in tara noastra. Daca esti dintr-o zona...
Plantarea unui mar nu este la indemana oricui. E nevoie de pricepere si de putin noroc. In...