Cum sa prepari kimchi simplu

Kimchi este una dintre cele mai populare mancaruri coreene! Exista o multime de tipuri de kimchi, de la variante vegetariene, pana la retete care includ peste si creveti. Astazi, iti vom prezenta cea mai simpla reteta de kimchi. Pentru ca, nu-i asa, exista un inceput pentru orice!

Ingrediente:

- o varza napa de marime medie (aproximativ 2 kilograme).

- un sfert de cana de sare de mare neiodata/sare kosher.

- apa(de preferat filtrata sau distilata).

- o lingura de usturoi pisat. 

- o lingurita de ghimbir proaspat ras.

- o lingurita de zahar granulat.

- 2 linguri de sos de peste/ pasta de creveti sarati/3 linguri apa.

- 1-5 linguri de fulgi de ardei rosu coreean (gochugaru).

- 220 grame de ridichi coreene sau ridichi daikon, decojite si taiate rondele.

- 4 cepe verzi de marime medie, taiate in bucati de 3 centimetri.

Mod de preparare:

- taie varza pe lungime in sferturi.

- feliaza fiecare sfert de varza in fasii cu latimea de  5 centimetri. 

- sareaza varza. Pune varza intr-un bol mare si se presar-O cu sare. Folosind ambele maini, framanta varza pana incepe sa se inmoaie putin.

- adauga apa pana se acopera varza.

- pune o farfurie deasupra bolului cu varza si deasupra o greutate pentru ca varza sa stea sub apa.

- lasa varaza in pace pentru doua ore.

- clateste si scurge varza. Clatiti varza la jet de apa de 3 ori. 

- pune varaza deoparte sa se scurga intr-o strecuratoare timp de  20 minute. Intre timp, pregatete pasta de condimente.

- fa pasta de condimente. Clateste si usuca vasul pe care l-ai folosit pentru sarare. Adauga usturoiul, ghimbirul, zaharul si sosul de peste/pasta de creveti/apa si amesteca pana obtii o pasta fina.

- amesteca in gochugaru, folosind intre o lingura si 5 linguri de ardei rosu coreean, in functie de cat de picanta vrei sa fie compozitia.

- pune pasta deoparte, pana cand varza este gata.

- combina legumele si pasta de condimente. Stoarce usor apa ramasa in varza si adaug-o in pasta de condimente. Adauga ridichiile si ceapa verde.

- amesteca bine. Folosind mainile, amesteca varza in pasta de condimente pana cand este bine acoperita. Pentru a evita usturimea pielii, foloseste o pereche de manusi chirurgicale.

- pune kimchi la borcan. Dupa ce ai umplut borcanul(lasa cel putin 2,5 centimetri spatiu deasupra), apasa pe kimchi pana cand saramura se ridica pentru a acoperi legumele.

- inchide ermetic borcanul

- lasa kimchi sa fermenteze intre 1-5 zile. Pune borcanul intr-un bol/farfurie pentru situatia in care acesta da peste din cauza fermentatiei. Pastreaza kimchi la temperatura camerei, departe de razele soarelui, intre una si cinci zile. Este posibil sa vezi bule in interiorul borcanului, iar saramura s-ar putea scurge pe langa capac.

- verifica zilnic borcanul. Verifica kimchi-ul o data pe zi, deschizand borcanul si apasand pe legume cu un deget sau cu o lingura curata pentru a le mentine scufundate in saramura. Gusta dincimpozitie! Cand kimchi-ul ti se pare suficient de gustos, transfera borcanul la frigider.

- poti consuma kimchi imediat dupa ce e gata, dar e recomandat sa il mananci la 2 saptamani dupa preparare.

Spor la treaba si pofta buna!

Citeste si: Cum sa pui VARZA la MURAT