Telina. Cum sa gatesti pui la cuptor cu mar si telina

Telina. Cum sa gatesti pui la cuptor cu mar si telina

Telina, denumita de unii si Viagra Saracului, este foarte apreciata datorita caracteristicilor sale terapeutice. Aceasta planta legumicola este un medicament  bogat in minerale si vitamine, dar si un adevarat deliciu culinar, gustul sau inconfundabil oferind specificitate mancarii.

Gustul si mirosul  fac din telina o leguma cu functie de condiment, ce iti va aroma orice gatesti. Din larga paleta a utilizarii de telina, am ales, pentru azi, puiul la cuptor cu mar si telina. Este o mancare sanatoasa, gustoasa, care nu necesita cine stie ce experienta in bucatarie.

Ingrediente:

- o pui(1,5 kg);

- o telina(500 g);

-3-4 frunze de telina cu tija;

- 2 mere mari;

- o capatana de usturoi;

-1/2 ardei gras rosu;

-2 lingurite ketchup;

- o lingurita boia dulce;

- o lingurita cimbru;

- o lingurita patrunjel tocat verde sau uscat;

- 50 ml vin;

- 3 linguri ulei de masline;

- 30 g unt;

-   sare;

-piper dupa gust.

Mod de preparare:

1. Prepara un baitz: intr-un castron mare, in care sa incapa puiul intreg, pune vinul, boiaua, piperul, cimbrul, verdeata, 10 catei de usturoi tocati marunt si uleiul de masline.
2. Amesteca ingredientele si trage puiul prin baitz, inclusv in interior.
3. Se lasa minimum 2 ore la frigider. Din cand in cand il mai intorci. Daca ai rabdare, e preferabil sa il lasi la rece peste noapte.
4. Pune puiul  intr-un vas mai inalt(tuci, spre exemplu). Adauga cateii de usturoi necuratati zdrobiti cu latul cutitului, zeama care s-a scurs in castron, cateva frunze de telina cu tot cu tija taiate in bucati, ardeiul taiat in 3-4 bucati.
5. Curata si taie telina in bucati mai mari, taiae si merele in 7-8 felii, apoi umple interiorul puiului cu bucati de telina si mar. Restul, feliaza-le mai subtire si aseaza-le langa pui.
6. Intinde untul pe pulpe si pe piept si completeaza cu apa pana la 2/3 din inaltimea vasului. Introdu vasul la cuptorul preincalzit la foc mediu 45-50 minute, avand grija sa stropesti puiul cu sosul din tava si sa nu se arda pieptul .
7. Ai terminat de gatit! Portioneaza puiul si serveste-l pe farfurii cate o bucata de carne cu fructe si sos. Ca garnitura, ai bucatile de ardei rosu si usturoi din tava.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Azi ti-am pregatit o reteta de supa simpla, hranitoare si foarte sanatoasa. Este vorba despre supa de...
Ai abilitati de agricultor, dar stai la bloc sau casuta ta nu dispune de un petic de...
Rinichii indeplinesc functii foarte importante in organism, fiind responsabili cu eliminarea toxinelor din sange si cu producerea...