Pentru ca varza este o leguma de sezon, va propunem o budinca cu varza dulce.
Ingrediente:
- 1 kg varza,
- 3 oua,
- 2 linguri de unt,
- 3 cepe,
- 2 linguri de pesmet,
- 2 linguri de branza,
- unt proaspat cat o nuca,
- sare, piper.
Mod de preparare:
##STEP##
Se alege o varza frumoasa. Se curata, apoi se desprind 6 - 7 foi intregi si cat mai mari. Se lasa la o parte. ##END STEP##
##STEP##
Se taie varza marunt si se pune intr-o cratita cu doua linguri de unt, la foc mic. Se tine circa o jumatate de ora, amestecand din timp in timp, pana se inmoaie de tot, dar fara sa se rumeneasca. ##END STEP##
##STEP##
Se adauga cepele taiate marunt si putin patrunjel verde tocat. ##END STEP##
##STEP##
Cand si ceapa s-a inmuiat, se da la o parte. Dupa ce s-a racorit putin, se adauga o lingura de pesmet, ouale batute ca pentru omleta, branza si sare. ##END STEP##
##STEP##
Se amesteca bine. Intr-un castron se asaza un servet destul de mare ca sa iasa capetele peste marginea castronului. ##END STEP##
##STEP##
Se asaza foile de varza astfel, incat marginile sa vina putin unele peste altele; se pune umplutura. ##END STEP##
##STEP##
Se aduna marginile servetului, se leaga strans cu o sfoara, dandu-i o forma rotunda, ca varza. ##END STEP##
##STEP##
Se fierbe acoperit intr-o oala cu apa clocotita, cu putina sare, o ora. Daca apa scade la fiert, se mai adauga, intorcand si varza odata, ca sa fiarba la fel pe toate partile. ##END STEP##
##STEP##
Cand este gata, se desface servetul si se asaza varza pe o farfurie fierbinte. ##END STEP##
##STEP##
Se toarna deasupra unt proaspat topit si se presara pesmet. In loc de unt, se poate pune sos de rosii. ##END STEP##
Mod de servire:
Se serveste foarte fierbinte. Se poate face aceeasi budinca cu varza fiarta, inabusita in unt. Se da apoi prin masina de tocat si se adauga ceapa rumenita separat.