Aceasta reteta de post este deosebit de gustoasa daca stii sa o prepari ca la carte.
Ingrediente:
- 6 vinete mijlocii,
- 1/2 ceasca orez,
- 500 grame rosii,
- o ceapa,
- un catel de usturoi,
- o lingurita de zahar,
- sare, piper,
- 2 linguri de ulei,
- o lingura de pesmet.
Mod de preparare:
##STEP##
Se aleg vinete potrivit de mari. Dupa ce s-a taiat capatul dinspre coada, se taie vinetele in doua, in lungime. ##END STEP##
##STEP##
Se pun in apa clocotita si se tin un sfert de ora. Se scot, se sareaza si se asaza pe masa de lemn, deasupra punandu-se un fund cu greutati pe el. ##END STEP##
##STEP##
Se tin astfel o jumatate de ora sa se scurga. Se prajeste o ceapa taiata marunt cu o lingura de ulei. ##END STEP##
##STEP##
Se adauga rosiile taiate bucati, usturoiul, zaharul, sare, piper. ##END STEP##
##STEP##
Se lasa totul sa fiarba pana se obtine un sos bine scazut. Se trece prin sita. ##END STEP##
##STEP##
Se fierbe separat in apa 1/2 ceasca de orez. Se scobesc jumatatile de vinete, se toaca miezul, se amesteca cu orezul scurs de apa si cu o parte din sos. ##END STEP##
##STEP##
Se unge cu ulei o forma de pamant cu margini joase, se asaza vinetele; cu o lingura se pune umplutura in fiecare, se presara pesmet, se da la cuptor la foc potrivit. ##END STEP##
##STEP##
Cand sunt gata, se toarna imprejur sosul de rosii care a mai ramas. ##END STEP##
Optional: Aceeasi mancare se poate pregati cu unt, servindu-se calda.