Alisade, spray nazal

Alisade este un spray nazal care contine substanta activa furoat de fluticazona.

Pentru ce se utilizeaza Alisade?

Alisade se utilizeaza pentru tratarea simptomelor rinitei alergice. Aceasta este inflamatia cailor nazale cauzata de alergie care duce la scurgere nazala, nas infundat, mancarime si stranut. Este insotita adesea de simptome care afecteaza ochii, cum ar fi iritatii, lacrimare sau inrosire. Alisade se administreaza pacientilor cu varsta de sase ani sau mai mult.

Medicamentul se poate elibera numai pe baza de reteta.

Cum se utilizeaza Alisade?

Doza de Alisade recomandata pacientilor cu varsta de 12 ani si mai mult este de doua pulverizari in fiecare nara o data pe zi. Doza poate fi redusa la o pulverizare in fiecare nara, dupa ce simptomele sunt tinute sub control. Se recomanda utilizarea celei mai mici doze eficace care tine simptomele sub control.

La copiii cu varste intre sase si 12 ani, doza recomandata este de o pulverizare in fiecare nara o data pe zi, insa aceasta doza poate fi crescuta la doua pulverizari daca simptomele nu sunt tinute sub control.

Pentru a obtine beneficiul maxim al medicamentului, acesta trebuie utilizat cu regularitate si la aceeasi ora in fiecare zi. De obicei, isi face efectul la opt ore dupa prima pulverizare, dar poate dura mai multe zile pana la obtinerea beneficiului maxim. Alisade trebuie utilizat numai pe durata expunerii pacientului la alergen, cum ar fi polenul, acarienii sau alte animale.

Cum acioneaza Alisade?

Substanta activa din Alisade, furoatul de fluticazona, este un corticosteroid. Actioneaza in mod similar hormonilor corticosteroizi naturali, reducand activitatea sistemului imunitar, fixandu-se pe receptori in diferite tipuri de celule imunitare. Aceasta duce la o reducere a eliberarii de substante care sunt implicate in procesul de inflamare, cum ar fi histamina, reducand simptomele de alergie.

Cum a fost studiat Alisade?

Efectele Alisade au fost mai intai testate pe modele experimentale, inainte de a fi studiate pe pacienti umani.

Alisade a fost comparat cu placebo (un preparat inactiv) in sase studii principale in care au fost implicati aproape 2 500 de pacienti. Primele patru studii au evaluat utilizarea Alisade la pacienti cu varste de 12 ani si mai mult: trei dintre studii au fost desfasurate pe termen scurt cu durata de doua saptamani si au implicat in total 886 de pacienti cu rinita alergica sezoniera (guturai de fan), iar cel de-al patrulea a durat patru saptamani si a implicat 302 pacienti cu alergii perene (nesezoniere), cum ar fi alergiile la animale. Ultimele doua studii s-au desfasurat pe copii cu varste intre doi si 11 ani: primul a implicat 558 de copii cu rinita alergica perena, iar al doilea a implicat 554 de copii cu rinita alergica sezoniera.

In toate studiile, principala masura a eficacitatii a fost modificarea a patru simptome de alergie care afectau nasul. Fiecare simptom a fost masurat pe o scara de la 0 la 3, cu un scor maxim total de 12.

Ce beneficii a prezentat Alisade in timpul studiilor?

Alisade a fost mai eficace decat placebo in reducerea simptomelor rinitei alergice la pacientii cu varsta de sase ani si mai mult. In studiile privind rinita alergica la pacientii cu varsta de 12 ani si mai mult, Alisade a redus scorurile simptomatice de la un scor de aproximativ 9 puncte la inceputul studiului, cu 3,6 pana la 5,4 puncte in timp de doua saptamani, fata de o reducere cu 2,3 pana la 3,7 cu placebo. In studiul privind rinita alergica perena, Alisade a redus scorurile cu 3,6 puncte dupa patru saptamani, fata de o reducere de 2,8 cu placebo.

Rezultate similare au fost observate la copii cu varste de sase ani si mai mult. Nu a fost insa posibil de determinat daca Alisade are efect la copii cu varste sub sase ani, deoarece studiile au cuprins prea putini copii sub aceasta varsta.

Care sunt riscurile asociate cu Alisade?

Cel mai frecvent efect secundar asociat cu Alisade (observat la mai mult de 1 din 10 pacienti) este epistaxis (scurgeri de sange din nas). Acesta este in general usor sau moderat si ii afecteaza mai ales pe adultii care au utilizat Alisade mai mult de sase saptamani. Pentru lista completa a tuturor efectelor secundare raportate asociate cu Alisade, a se consulta prospectul.

Alisade nu se administreaza persoanelor alergice la furoat de fluticazona sau la oricare alt ingredient al acestui medicament.

De ce a fost aprobat Alisade?

Comitetul pentru produse medicamentoase de uz uman (CHMP) a hotarat ca beneficiile Alisade sunt mai mari decat riscurile sale pentru tratamentul simptomelor rinitei alergice la pacientii cu varste de sase ani sau mai mult. Comitetul a recomandat acordarea autorizatiei de introducere pe piata pentru Alisade.

Alte informatii despre Alisade:

Comisia Europeana a acordat Glaxo Group Limited o autorizatie de introducere pe piata pentru Fluticasone Furoate GSK, valabila pe intreg teritoriul Uniunii Europene, la 6 octombrie 2008. Aceasta autorizatie are la baza autorizatia acordata pentru Avamys in ianuarie 2008 ("consimtamant informat"). La 25 martie 2009, denumirea medicamentului a fost schimbata in Alisade.

Prezentul rezumat a fost actualizat ultima data in 05-2009.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Citeste prospectul medicamentului Vibrocil, spray nazal si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Indicatii:...
Citeste prospectul medicamentului Rhinocart® Aqua 50 mcg/doza, 100 mcg/doza si afla pentru ce este indicat si cum...
Citeste prospectul medicamentului Olynth 0.5% spray nazal 2-6 ani si afla pentru ce este indicat si cum...