BivacynŽ, pudra

Pudra Bivacyn se foloseste in diferite specialitati medicale legate de oftalmologie si dermatologie.

Indicatii: In dermatologie: piodermita epidermica (impetigo) si epidermocutanata (foliculite), dermatopatii suprainfectate de diferite etiologii (eczema vulgara, pruridermatite constitutionale cronice alergice, dermatite seboreice cu infectie bacteriana secundara si stasis dermatitis), ulceratii suprainfectate de diverse etiologii (tumori ulcerate, ulceratii datorate insuficientei circulatorii), eritrasma, dermatopatii bacteriene (Ecthyma gangrenosum, anthrax), prevenirea infectiilor piococice in unele dermatopatii frecvent asociate cu suprainfectii (Herpes simplex, Herpes zoster, intepaturi de insecte).

In oftalmologie: blefarite, dacriocistite, hordeolum, conjunctivite acute, ulcere corneene, kerato-conjunctivite, blefaroconjunctivite.

Bivacyn este, de asemenea, utilizat in chirurgie si in otorinolaringologie.

Compozitie: Un tub aerosol de 200 g contine 165 000 u.i. de neomicina sub forma de sulfat de neomicina si 12 500 u i. de bacitracina. Un gram de pudra contine 3500 u.i. de neomicina sub forma de sulfat de neomicina si 250 u.i. de bacitracina.

Un gram de unguent contine 3500 u.i. de neomicinaC sub forma de sulfat de neomicinaC si 500 u.i. de bacitracina.

Un gram de unguent oftalmic contine 3500 u.i. de neomicina sub forma de sulfat de neomicina si 250 u.i. de bacitracina.

Un mililitru de solutie contine 3500 u.i. de neomicina sub forma de sulfat de neomicina si 250 u.i. de bacitracina.

Actiune: Medicamentul are un larg spectru antibacterian, datorat suprapunerii spectrelor neomicinei si bacitracinei. Bivacyn este utilizat pentru tratamentul extern al majoritatii infectiilor cauzate de bacterii gram-pozitive si gram-negative. Administrat in uz extern, practic nu este absorbit, deci nu are actiune sistemica.

Contraindicatii: Hipersensibilitate la neomicina si alte aminoglicozide, bacitracina si alti ingredienti din aceasta combinatie. Nu se foloseste in tratamentul afectiunilor urechii externe, daca timpanul este perforat.

Precautii: Poate apare absorbtie sistemica ca urmare a aplicarii pe suprafete mari (> 20%) pe rani, arsuri sau ulceratii. Deoarece absorbtia se poate face prin piele, Bivacyn se va folosi cu prudenta la pacientii cu insuficienta renala, intrucat poate creste riscul de nefrotoxicitate si ototoxicitate. Tratamentul cu Bivacyn va fi intrerupt la aparitia semnelor de iritatie a pielii sau hipersensibilitate.

Interactiuni medicamentoase: Nu s-au semnalat.

Atentionare speciala: Setul de preparare al solutiei extemporanee include un flacon continand amestecul de antibiotice sub forma de pudra si un flacon de 10 ml solvent. Solutia va fi preparata in conditii aseptice, chiar inainte de utilizare. Solutia preparata va fi folosita in urmatoarele 3 saptamani.

Graviditate si alaptare: Bivacyn nu va fi utilizat in timpul sarcinii si lactatiei, exceptand cazurile in care este strict indicat. Datorita riscului absorbtiei sistemice asociat utilizarii externe, aceasta combinatie nu se va folosi pe suprafete mari pentru o durata indelungata. Medicamentul nu va fi lasat la indemana copiilor.

Dozare si administrare: Pudra aerosol: Inainte de utilizare se va agita puternic si se va pulveriza zona afectata o data sau de mai multe ori pe zi, de la o distanta de 20-25 cm. Dupa utilizare, se va curata supapa rasturnand tubul cu partea superioara in jos si apasand scurt pe supapa.

Pudra: Se va aplica pe zona afectata in strat subtire o data sau de mai multe ori pe zi.

Unguent: Se va aplica pe zona afectata de 2-4 ori pe zi.

Unguent oftalmic: Se va aplica unguentul din tub cu varful aplicatorului pe pleoape intr-un strat subtire de 2-5 ori pe zi.

Solutia pentru ochi si urechi: Se instileaza 1-2 picaturi sub pleoapa inferioara sau in canalul extern al urechii de 4-5 ori pe zi. In infectii foarte severe se vor instila 2 picaturi la fiecare ora. Daca se constata un efect favorabil se va reduce numarul aplicatiilor zilnice.

Supradozare: Efecte sistemice toxice (ototoxicitate, nefrotoxicitate) sunt improbabile, dar pot apare numai dupa uz indelungat de doze mari pe suprafete intinse ale pielii afectate.

Reactii adverse: Reactii de hipersensibilitate la substantele active. Iritatii ale pielii, edem, prurit, urticarie, dermatite de contact, suprainfectii.

Efecte secundare sistemice asociate utilizarii externe sunt improbabile, totusi sunt posibile (ototoxicitate, nefrotoxicitate).

Forma de prezentare: Tub aerosol cu 200 g pudra; cutii din material plastic cu 5 g si 30 g pudra; cutii din material plastic continand 50 g pulbere sterila; tub cu 30 g unguent; tub cu 3,5 g unguent oftalmic; set continand un flacon cu pudra si un flacon cu solvent (10 ml) pentru prepararea solutiei extemporanee.

Producator: Lek

Etichete: bivacyn, pudra, dermatologie

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Bivacyn este un unguent oftalmic pe baza de neomicina utilizat in mai multe situatii. Indicatii: In dermatologie:...
Bivacyn®, unguent este indicat in dermatologie, oftalmologie, ulceratii si infectii de diverse etiologii. Indicatii: In dermatologie: piodermita...
Citeste prospectul medicamentului BIVACYN®, solutie oftalmica si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Indicatii:...