Budenofalk 2 mg/doza spuma rectala

Citeste prospectul medicamentului  Budenofalk 2 mg/doza spuma rectala si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza.

Indicatii: In tratamentul colitei ulcerative active care este limitata la nivelul rectului si colonului sigmoid.

2. COMPOZITIA CALITATIVA SI CANTITATIVA

Fiecare doza de 1,2 g spuma contine budesonida 2 mg. Excipienti: alcool cetilic, propilenglicol. Pentru lista tuturor excipientilor, vezi pct. 6.1.

3. FORMA FARMACEUTICA

Spuma rectala, flacon presurizat.

Spuma cu aspect cremos, compacta, de culoare alba pana la alb pal.

4. DATE CLINICE

4.1 Indicatii terapeutice

In tratamentul colitei ulcerative active care este limitata la nivelul rectului si colonului sigmoid.

4.2 Doze si mod de administrare

Doze:

Adulti (cu varsta > 18 ani):

O doza de 2 mg budesonida pe zi.

Copii adolescenti:

Budenofalk 2 mg spuma rectala nu trebuie utilizat la copii si adolescenti, datorita experientei insuficiente la aceasta grupa de varsta.

Mod de administrare:

Budenofalk 2 mg spuma rectala poate fi aplicat dimineata sau seara.

Flaconul este mai intai conectat la un aplicator si apoi agitat timp de aproximativ 15 secunde inainte ca aplicatorul sa fie introdus in rect atat cat este confortabil. A se nota ca doza este suficient de precisa numai cand cupola pompei este tinuta in jos cat mai vertical posibil. Pentru administrarea unei doze de Budenofalk 2 mg spuma rectala, cupola pompei este impinsa in jos complet si apoi este eliberata foarte incet. Dupa utilizare, aplicatorul trebuie tinut in pozitie timp de 10-15 secunde inainte de a fi scos din rect.

Cele mai bune rezultate sunt obtinute cand intestinul este evacuat inainte de administrarea Budenofalk 2 mg spuma rectala.

Medicul curant determina durata utilizarii. In general, un episod acut se amelioreaza dupa 6-8 saptamani. Budenofalk 2 mg spuma rectala nu trebuie utilizat dupa aceasta perioada.

4.3 Contraindicatii

Budenofalk 2 mg spuma rectala nu trebuie utilizat in:

- hipersensibilitate la budesonida sau la oricare dintre excipienti

- ciroza hepatica cu semne de hipertensiune portala, de exemplu stadiul tardiv al cirozei biliare primare

4.4 Atentionari si precautii speciale pentru utilizare

Tratamentul cu Budenofalk 2 mg spuma rectala are drept rezultat concentratii steroidiene sistemice mai mici decat terapia orala cu corticosteroizi actionand sistemic. Daca pacientul este transferat de la corticosteroizi sistemici la Budenofalk, trebuie luat in consideratie riscul teoretic al revenirii simptomelor datorate diferentelor de farmacocinetica.

Este necesara prudenta la pacientii cu tuberculoza, hipertensiune arteriala, diabet zaharat, osteoporoza, ulcer gastro-duodenal, glaucom, cataracta, antecedente familiale de diabet zaharat, antecedente familiale de glaucom.

Infectie:

Suprimarea raspunsului inflamator si a functiei imunitare creste susceptibilitatea la infectii si severitatea lor. Riscul agravarii infectiilor bacteriene, fungice, amoebice si virale in timpul tratamentului cu corticosteroizi trebuie luat in consideratie cu atentie. Tabloul clinic poate fi adesea atipic si infectiile grave, cum sunt septicemia si tuberculoza pot fi mascate si pot atinge un stadiu avansat inainte de a fi diagnosticate.

Varicela:

Varicela reprezinta un motiv de ingrijorare deosebita, deoarece aceasta boala cu evolutie favorabila in mod normal poate fi letala la pacientii imunodeprimati. Pacientii fara antecedente certe de varicela trebuie sfatuiti sa evite contactul personal apropiat cu pacientii cu varicela sau herpes zoster si, daca sunt expusi, trebuie sa se adreseze imediat medicului. Daca pacientul este copil, parintii trebuie sa ia in considerare aceasta recomandare de mai sus. Pentru pacientii neimunizati expusi, care sunt tratati cu corticosteroizi sistemici sau care i-au utilizat in ultimele 3 luni este necesara imunizarea pasiva cu imunoglobulina varicelo-zosteriana (IGVZ); aceasta trebuie administrata in decurs de 10 zile de la expunerea la varicela. Daca diagnosticul de varicela este contirmat, boala necesita tratament urgent de specialitate. In unele cazuri, corticosteroizii nu trebuie intrerupti si poate fi necesara cresterea dozei.

Pojaar:

Pacientilor cu imunitatea compromisa care au intrat in contact cu pojarul trebuie, cand este posibil, sa li se administreze cat mai repede posibil imunoglobulina normala dupa expunere.

Vaccinuri vii:

Vaccinurile vii nu trebuie administrate la pacientii cu reactivitate imunitara afectata. Raspunsul de formare a anticorpilor la alte vaccinuri poate fi diminuat. La pacientii cu tulburari severe ale functiei hepatice, eliminarea corticosteroizilor, inclusiv a Budenofalk 2 mg spuma rectala, va fi redusa si biodisponibilitatea lor sistemica va fi crescuta.

La pacientii cu insuficienta hepatica usoara pana la moderata trebuie manifestata precautie. Corticosteroizii pot produce supresia axului hipotalamo-hipofizo-suprarenalian, reducand raspunsul la stres. Daca pacientii sunt supusi unei interventii chirurgicale sau altor situatii de stres este recomandat tratamentul suplimentar cu un glucocorticoid cu efect sistemic.

Tratamentul concomitent cu ketoconazol sau alti inhibitori ai CYP3A4 trebuie evitat (vezi pct. 4.5).

4.5 Interactiuni cu alte medicamente si alte forme de interactiune

Interactiuni farmacodinamice

Glicozide cardiace:

Actiunea glicozidei poate fi potentata de catre deficitul de potasiu.

Saluretice:

Excretia potasiului poate fi accentuata.

Interactiuni farmacocinetice

Citocromul P450:

-inhibitori ai CYP3A4:

200 mg ketoconazol administrat oral o data pe zi, a crescut concentratiile plasmatice ale budesonidei (o doza unica de 3 mg) de aproximativ 6 ori in timpul administrarii concomitente. Cand ketoconazolul a fost administrat dupa 12 ore de la administrarea budesonidei, concentratiile au crescut de aproximativ 3 ori. Deoarece nu exista date suficiente pentru a furniza recomandari privind doza, administrarea concomitenta trebuie evitata.

Alti inhibitori puternici ai CYP3A4, cum sunt ritonavir, itraconazol si claritromicina este, de asemenea, posibil sa determine o crestere marcata a concentratiilor plasmatice ale budesonidei. In plus, administrarea concomitenta de suc de grepfrut trebuie evitata.

- inductori ai CYP3A4:

Compusii sau medicamentele, cum sunt carbamazepina si rifampicina, care induc izoenzima CYP3A4 pot reduce expunerea sistemica dar si expunerea locala la budesonida la nivelul mucoasei intestinale. Poate fi necesara ajustarea dozei de budesonida.

- substraturi ale CYP3A4:

Compusii sau medicamentele care sunt metabolizate de CYP3A4 pot fi in competitie cu budesonida. Aceasta poate determina cresterea concentratiei plasmatice a budesonidei daca substanta competitoare are o afinitate mai puternica pentru CYP3A4 sau - daca budesonida se leaga mai puternic la CYP3A4 -concentratia plasmatica a substantei competitoare poate creste si ajustarea dozei/reducerea acestui medicament poate fi necesara.

Au fost raportate concentratii plasmatice crescute si accentuarea efectelor corticosteroizilor la femeile care utilizau, de asemenea, estrogeni sau contraceptive orale, dar acestea nu au fost observate in cazul utilizarii contraceptivelor orale combinate cu doze mici de hormoni.

4.6 Sarcina si alaptarea

Administrarea in timpul sarcinii trebuie evitata daca nu exista motive convingatoare pentru tratamentul cu Budenofalk 2 mg spuma rectala. La animalele gestante, budesonida, similar altor corticosteroizi a demonstrat ca produce anomalii ale dezvoltarii fetale. Relevanta acestora la om nu a fost stabilita.

Nu se cunoaste daca budesonida se excreta in laptele matern. Decizia de a continua/intrerupe alaptarea sau de a continua/intrerupe tratamentul cu Budenofalk 2 mg spuma rectala trebuie sa fie luata tinand cont de beneficiul alaptarii copilului si de beneficiul tratamentului la mama.

4.7 Efecte asupra capacitatii de a conduce vehicule si de a folosi utilaje

Nu sunt cunoscute efectele budesonidei asupra capacitatii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

4.8 Reactii adverse

Evaluarea reactiilor adverse are la baza urmatoarele frecvente:

Foarte frecvente (> 1/10)

Frecvente (> 1/100 si < 1/10)

Mai putin frecvente (> 1/1000 si < 1/100)

Rare (> 1/10000 si < 1/1000)

Foarte rare (< 1/10000), cu frecventa necunoscuta (care nu pot fi estimata din datele disponibile).

In studiile clinice efectuate cu Budenofalk spuma rectala au fost raportate reactii adverse la 8% dintre pacienti. Senzatia de arsura sau durerea la nivelul rectului a fost frecventa si greata, cefaleea, cresterea valorilor serice ale enzimelor hepatice au fost mai putin frecvente.

Detaliile reactiilor adverse observate in timpul studiilor clinice sunt urmatoarele:

Infectii si infestari

Mai putin frecvente: infectii ale tractului urinar

Tulburari hematologice si limfatice

Mai putin frecvente: anemie, crestere VSH, leucocitoza

Tulburari metabolice si de nutritie

Mai putin frecvente: crestere a apetitului alimentar

Tulburari psihice

Mai putin frecvente: insomnie

Tulburari ale sistemului nervos

Mai putin frecvente: cefalee, ameteli, tulburari ale mirosului Tulburari vasculare

Mai putin frecvente: hipertensiune arteriala Tulburari gastro-intestinale

Mai putin frecvente: greata, durere abdominala, dispepsie, flatulenta, parestezii in regiunea abdominala, fisura anala, stomatita aftoasa, nevoie imperioasa frecventa de defecatie, hemoroizi, hemoragie rectala

Tulburari hepatobiliare

Mai putin frecvente: crestere a valorilor serice ale transaminazelor (AST, ALT), crestere a parametrilor colestazei (GGT, AP).

Afectiuni cutanate si ale tesutului subcutanat Mai putin frecvente: acnee, hiperhidroza

Investigatii diagnostice

Mai putin frecvente: crestere a valorii amilazei, modificare a valorii cortizolului

Tulburari generale si la nivelul locului de administrare Frecvente: senzatie de arsura si durere la nivelul rectului Mai putin frecvente: astenie, crestere in greutate

Ocazional, pot apare reactii adverse care sunt tipice pentru corticosteroizii cu actiune sistemica. Reactiile adverse enumerate mai jos sunt dependente de doza, de durata tratamentului,de tratamentul concomitent sau anterior cu alti corticosteroizi si de sensibilitatea individuala.

Tulburari ale sistemului imunitar:

Interferenta cu raspunsul imunitar (de exemplu, crestere a riscului de aparitie a infectiilor).

O exacerbare sau reaparitie a manifestarilor extraintestinale (in special, afectarea pielii si articulatiilor) poate apare la trecerea unui pacient de la tratamentul cu corticosteroizi cu actiune sistemica la budesonida cu actiune locala.

Tulburari metabolice si de nutritie:

Sindrom Cushing: fata de luna plina, obezitate tronculara, reducere a tolerantei la glucoza, diabet zaharat, retentie de sodiu cu formare de edeme, excretie crescuta a potasiului, inactivitate sau atrofie a corticosuprarenalei, intarziere a cresterii la copil, tulburari ale secretiei hormonilor sexuali (de exemplu, amenoree, hirsutism, impotenta).

Tulburari ale sistemului nervos: Depresie, iritabilitate, euforie

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Citeste prospectul medicamentului Wobenzym x 200 Drajeuri si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. ...
Citeste prospectul medicamentului Wilzin si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Wilzin este un...
Citeste prospectul medicamentului Wellferon, injectabil si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Indicatii: Wellferon...