Cisplatin pulbere liofilizata

Citeste prospectul medicamentului  Cisplatin pulbere liofilizata si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza.

Indicatii: Tumori maligne ale aparatului uro-genital (testicule, prostata, ovare, col uterin, endometru, vezica urinara), tumori de esofag si din sfera ORL, osteosarcom la copii.

Contraindicatii:

Alergie cunoscuta la produs, mielodepresie, leucopenie, trombocitopenie, anemie, insuficienta renala, sarcina si alaptare.

Reactii adverse:

Tulburari gastrointestinale, sub forma de greata si voma, care se declanseaza la majoritatea pacientilor, la 1-4 ore de la administrare, scaderea apetitului, stomatita; mielodepresie, leucopenie, trombocitopenie, anemie; neurotoxicitate, nevrita nervului optic, tulburari de vedere; oto-toxicitate cu diminuarea auzului (initial in zone de frecvente inalte 4 000-8 000 Hz) si tinitus; nefrotoxicitate, hiperuricemie, reducerea clearance-ului creatininei; hipomagnezinemie, hipocalcemie, hipopotasemie; cresterea tranzitorie a transaminazelor serice; foarte rar reactii anafilactice.

Compozitie:

Flacon cu pulbere liofilizata continand cisplatin (cis-diaminodicloroplatinum (II)) 10 mg, clorura de sodiu 90 mg si manitol 100 mg.

Actiune:

Antineoplazic citostatic, imunosupresiv si radio-sensibilizant. Produsul actioneaza ca alchilant bifazic, inhiba selectiv si preferential sinteza ADN-ului si mai putin a ARN-ului; nu are specificitate de faza a ciclului celular. Dupa administrare i.v., produsul difuzeaza rapid in tesuturi, realizand concentratiile cele mai mari in rinichi, ficat, prostata; nu traverseaza bariera hemato-encefalica. Eliminarea este bifazica, realizata in principal prin urina, in primele ore rapida, apoi foarte lenta, avand un timp de injumatatire terminal de 2-5 zile; in tesuturi, substanta poate fi detectata inca 4 luni dupa administrare.

Administrare:

Produsul se administreaza in mono- si polichimio-terapie sub stricta supraveghere medicala, in doze si ritm adecvate starii si evolutiei pacientului. Se recomanda hidratarea intensa a pacientului inainte de inceperea tratamentului (1-2 litri lichid in 6-8 ore), precum si provocarea diurezei prin manitol sau/si furosemid pentru diminuarea nefro- si ototoxicitatii. Se pot administra 80-100 mg/m2 pe zi prin perfuzie unica in conditiile amintite anterior sau prin divizarea dozei in cinci prize zilnice a 15-20 mg/m2 pe zi. Tratamentul se repeta la 3-4 saptamani. In polichimioterapie dozele uzuale sunt: tumori testiculare- 20 mg/m2 pe zi - 5 zile consecutiv la fiecare la 3 saptamani; tumori ovariene metastatice - 50 mg/m2, o singura doza la fiecare 3 saptamani. Monitorizarea pacientului se va face pe baza controlului clinic-neurologic, audiometric, al hemoleucogramei, al echilibrului hidroelectrolitic si al functiei renale (eventual clearance la creatinina). Prin introducerea in flacon a 10 ml apa distilata se realizeaza o solutie cu concentratia de 1 mg/ml care, inainte de administrare se dilueaza cu dextroza 5% sau cu solutie de clorura de sodiu si manitol. Se va evita asocierea de Cisplatin si aminoglicozide, datorita cumularii efectelor ototoxice.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Citeste prospectul medicamentului Hydrea, capsule si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Indicatii terapeutice:...
Citeste prospectul medicamentului Holoxan si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Indicatii: Holoxan va...
Indicatii: Simptome de insuficienta estrogenica asociate menopauzei instalate natural sau chirurgical. Prevenirea osteoporozei induse de deficienta de...