Cortrosyn Depôt, solutie injectabila

Citeste prospectul medicamentului Cortrosyn Depôt, comprimate si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza.

Indicatii: Cortrosyn Depôt poate fi folosit in marea majoritate a situatiilor in care tratamentul cu glucocorticoizi este recomandat, atat timp cat functia suprarenala este adecvata, ca de exemplu: afectiuni de colagen care includ artrita reumatoida si alte afectiuni reumatice asociate; probleme cronice de piele ca pemfigus, dermatita herpetiforma, eczema, dermatita exfoliativa; tulburari gastrointestinale precum colite ulcerante, boala Crohn si hiperbilirubinemia; sindrom nefrotic; conditii neurologice acute ca exacerbarea sclerozei in placi, spasm infantil, sindromul Lennox, sindromul Guillain-Barre; ca terapie paliativa in stadiul terminal la cancer; astm, dar numai in cazuri exceptionale, ca de exemplu atunci cand alte tratamente nu au dat nici un rezultat, sau atunci cand anumite avantaje justifica folosirea de Cortrosyn Depôt, ex. evitarea cresterii intarziate indusa de corticosteroizi (Vezi "Contraindicatii" si "Riscuri si precautii"). In caz de insuficienta adrenocorticala secundara, Cortrosyn Depôt poate reinstaura functia suprarenala in trei sau patru zile. Aceasta proprietate poate fi folosita pentru reducerea dozei in urma tratamentului cu corticosteroizi.

Compozitie: Cortrosyn Depôt contine ca agent activ hexaacetat de tetracosactida, echivalentul a 0,5 sau 1 mg tetracosactida pe ml.

Proprietati: Principiul activ al Cortrosyn Depôt este tetracosactida, o polipeptida care contine primii 24 aminoacizi ai ACTH natural. Are aceeasi actiune biologica ca hormonul endogen, cu alte cuvinte, stimuleaza secretia de hormoni corticosuprarenali, din care hidrocortizonul este cel mai important. Fiind sintetic, tetracosactida are un grad inalt de puritate. Spre deosebire de preparatele de origine animala pe baza de ACTH, care trebuie sa fie standardizate biologic, Cortrosyn Depôt este dozat in miligrame de tetracosactida si are o compozitie stabila. Un miligram de tetracosactida are aceeasi activitate farmacologica ca si aproximativ 100 U.I. ACTH. Cortrosyn Depôt este un preparat cu actiune lunga, datorita formarii unui complex de absorbtie intre tetracosactida si un transportor de hidroxid de zinc. Atunci cand glandele suprarenale sunt in stare de functionare normala, este de preferat administrarea de Cortrosyn Depôt in loc de glucocorticoizi, pentru a preveni atrofia sau insuficienta corticosuprarenala. Daca, pe de alta parte, nu se asteapta o reactie adrenocorticala adecvata, sau numai o reactie partiala, se recomanda instituirea unei terapii cu glucocorticoizi (ca atare sau in combinatie cu Cortrosyn Depôt).

Metoda de diagnosticare: Cortrosyn Depôt poate fi folosit pentru diagnosticarea insuficientei suprarenale. Cortisolemia se masoara imediat inainte si 4-6 ore dupa injectarea intramusculara cu 1 mg de Cortrosyn Depôt. La pacientii suspecti de hipofunctie suprarenala poate fi nevoie de o alta proba de sange 12-16 ore mai tarziu. Daca nu se constata o crestere a nivelului de cortisol plasmatic, trebuie facute alte masuratori, dupa inca alte trei injectii administrate la interval de 24 ore. In timpul acestei perioade, aparitia hipoadrenalismului secundar poate indica semne de recuperare. Raspunsul la prima injectie indica gradul de atrofie sau distrugere a suprarenalelor, iar reactia la injectiile urmatoare reflecta sansa de recuperare functionala. Deoarece rata de eliminare a cortisolului liber in urina evolueaza in paralel cu concentratia de cortisol plasmatic, primul parametru poate fi de asemenea folosit.

Doza: Pentru rezultatele cele mai bune, doza trebuie adaptata in functie de nevoile individuale ale pacientului. Efectul stimularii produse de Cortrosyn Depôt dureaza aproximativ 28 ore, in timp ce raspunsul clinic dureaza de obicei mai mult. Orientativ, adultilor li se administreaza 0,5-1 mg de doua ori pe saptamana, iar pentru cazurile acute 1 mg zilnic pentru trei zile. Atunci cand se obtin raspunsuri adecvate la tratament, intervalul intre injectii poate fi extins la 2-8 zile. Copiilor sub 6 ani li se administreaza un sfert din doza adultilor, pe cand celor intre 6-12 ani o jumatate din doza adultilor. Pentru a reduce doza in urma tratamentului cu corticosteroizi, se va administra cate 1 mg zilnic, pentru trei zile, iar doza de steroid va fi redusa cu un sfert in fiecare zi. Daca raspunsul suprarenal nu este adecvat, dupa un test cu Cortrosyn Depôt, se administreaza un nou curs de Cortrosyn Depôt.

Mod de administrare: Cortrosyn Depôt nu se administreaza decat intramuscular.

Contraindicatii: Sindromul Cushing; anumite infectii virale, ex. varicela si herpesul genital; hipersensibilitate la tetracosactida.

Sarcina si alaptare: Datorita activitatii sale farmacologice, ACTH si/sau derivatii acestuia pot provoca anomalii fetusului, atunci cand sunt folosite in cantitati mari sau pentru mult timp. Tratamentul cu Cortrosyn Depôt trebuie, in principiu, evitat si folosit numai dupa ce s-au pus in balanta nevoile mamei impotriva posibilelor pericole ale foetusului. Nu se stie daca Cortrosyn Depôt afecteaza lactatia, sau daca este eliminat in laptele matern. Nu s-au efectuat studii in acest domeniu.

Riscuri si precautii: Reactii de hipersensibilitate pot aparea ca raspuns la administrarea de Cortrosyn Depôt la pacientii cu probleme alergice, in special cei cu astm, sau cu diateza alergica, in cazuri rare, acestea pot fi de o natura serioasa si iau forma reactiilor anafilactice, care in mod normal apar in 30 minute. Ca in cazul oricarui tratament care poarta un risc de reactie alergica, doctorul trebuie sa puna intrebari de rutina despre reactii anterioare la Cortrosyn Depôt, sau medicatie in general si despre antecedente de probleme alergice. Mai mult, injectiile trebuie administrate sub supraveghere medicala si pacientul tinut sub observatie. Administrarea medicamentului trebuie abandonata la primul semn de reactie de hipersensibilitate locala sau la nivelul sistemului. Daca apar reactii serioase anafilactice dupa injectare, se va administra un tratament corespunzator care poate include imediat o injectie inceata, intravenoasa cu 0,1-0,5 ml adrenalina 1:1000 (0,1-0,5 mg depinzand de greutatea corporala) precum si doze mari de corticosteroizi antimicrobian, in special in cazurile de infectii generalizate. La folosirea de vaccin viu tineti cont de faptul ca Cortrosyn Depôt exercita un efect imunosupresiv. La bolnavii diabetici trebuie tinut cont de cerintele marite de insulina. Mai mult, influenta medicamentului asupra metabolismului glucozei care poate duce la diabet la pacientii cu predispozitie la aceasta, cere masurarea periodica a glicemiei pe timpul tratamentelor indelungate. Influenta medicamentului asupra balantei electrolitice ce poate fi controlata printr-o dieta redusa in sodiu si bogata in potasiu. Cortrosyn Depôt nu este recomandat in tratamentul de substituire a steroizilor suprarenali in boala Addison sau dupa suprarenalectomie, perturbari de fluid si electrolitice asociate cu edeme si hipertensiune, osteoporoza, hipocalcemie, rezistenta la cicatrizare, perturbari psihice si efecte imunosupresive.

Supradozare: Supradozarea poate duce la retentie temporara de apa si alte semne de activitate excesiva corticosuprarenala. In aceste cazuri Cortrosyn Depôt trebuie suprimat temporar, sau alternativ, administrat in doze reduse la jumatate, sau prin prelungirea intervalului intre injectii.

Producator: Organon

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Citeste prospectul medicamentului Wobenzym x 200 Drajeuri si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. ...
Citeste prospectul medicamentului Wilzin si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Wilzin este un...
Citeste prospectul medicamentului Wellferon, injectabil si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Indicatii: Wellferon...