Diurex 50, capsule

Citeste prospectul medicamentului  Diurex 50, capsule si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza.

Indicatii: Tratamentul edemelor rezistente (mai ales al celor asociate cu hiperaldosteronism secundar) din cadrul insuficientei cardiace congestive cronice si cirozei hepatice.

Utilizarea Diurex 50 in hipertensiunea arteriala esentiala va fi limitata la pacienti cu hiperaldosteronism dovedit.

Compozitie:

O capsula contine spironolactona 50 mg, furosemida 20 mg si excipienti: lactoza monohidrat, amidon pregelatinizat, lactoza atomizata, povidona K30, stearat de magneziu, laurilsulfat de sodiu, talc.

Contraindicatii:

Hipersensibilitate la furosemida, spironolactona, sulfonamide sau la oricare dintre excipienti.

Insuficienta renala severa (clearance al creatininei < 30 ml/minut sau creatininemie >1,8-2 mg/100 ml) sau acuta, anurie, hiperkaliemie, encefalopatie hepatica, hipovolemie sau deshidratare, hiponatremie, obstacol pe caile urinare, sarcina si alaptarea.

Reactii adverse:

Legate de spironolactona. Dozele mari de spironolactona si tratamentul indelungat pot fi cauza de ginecomastie, obisnuit reversibila. Alte reactii adverse, obisnuit rare si reversible sunt: impotenta sexuala, tulburari menstruale, intolerant digestiva, eruptii cutanate, somnolenta.

Diureticul poate creste moderat kaliemia. La pacientii cu insuficienta renala, atunci cand sunt asociate saruri de potasiu si la cei sub tratament cu IEC se pot produce cresteri marcate ale kaliemiei - se intrerupe administrarea spironolactonei si se corecteaza acest dezechilibru electrolitic. Au fost semnalate cazuri de carcinom mamar, la pacientii tratati cu spironolactona, dar relatia cauzala nu a fost stabilita.

Legate de furosemida. Tratamentul prelungit insotit de o dieta desodata stricta poate provoca dezechilibru hidroelectrolitic si acido-bazic manifestat prin: deshidratare, hiperazotemie, hiponatremie, hipokaliemie, hipovolemie cu hipotensiune arteriala ortostatica.

In prezenta insuficientei hepatice, furosemida poate provoca encefalopatie hepatica.

Dozele mari de furosemida sau administrarea in ciroza, in denutritie, diaree cronica sau in insuficienta cardiaca pot provoca hipokaliemie cu sau fara alcaloza metabolica si cu posibilitatea antrenarii unor tulburari de ritm grave, mai ales ventriculare.

Uneori, dupa un tratament intens si de scurta durata, s-a inregistrat o crestere a glicemiei in cateva cazuri exceptional de scadere a tolerantei la glucoza. Rareori, furosemida poate agrava diabetul zaharat. Este posibila uneori o crestere discreta a uricemiei la cei cu predispozitie, dar furosemida provoaca foarte rar criza de guta.

Furosemida poate provoca, mai ales la varstnici, tromboembolie si scaderea marcata a tensiunii arteriale, pana la colaps.

Rar au aparut hipercolesterolemie si tulburari digestive.

S-au semnalat cazuri rare de pancreatita, nefrita interstitiala, eruptii alergice cutanate, leucopenie, trombocitopenie, dureri lombare.

O complicatie rara, dar foarte severa, este surditatea tranzitorie sau definitiva. Riscul creste cand furosemida este administrata in doze mari la bolnavii cu insuficienta renala.

Mod de administrare:

Doza zilnica recomandata este de 1 - 4 capsule Diurex 50 (20-80 mg furosemida si 50-200 mg spironolactona). In cazurile grave se recomanda doza de 2-8 capsule Diurex 50 (20-80 mg furosemida si 100-400 mg spironolactona).

Precautii:

Tratamentul cu Diurex 50 este recomandat la pacientii care nu raspund la administrarea unui singur diuretic, in doze uzuale. Aceasta asociere va fi utilizata numai dupa ce eficacitatea fiecarui diuretic va fi verificata prin administrare separata.

Atentionare pentru sportivi: Diurex 50poate determina reactie pozitiva la testele de control antidoping.

Deoarece contine lactoza, pacientii cu afectiuni ereditare rare de intoleranta la galactoza, deficit de lactaza (Lapp) sau sindrom de malabsorbtie la glucoza-galactoza nu trebuie sa utilizeze acest medicament.

Sarcina si alaptarea:

Deoarece spironolactona si metabolitii sai pot traversa bariera feto-placentara, Diurex 50 este contraindicat in timpul sarcinii.

Deoarece furosemida si metabolitii spironolactonei se excreta in laptele matern, Diurex 50 este contraindicat in timpul alaptarii. Daca administrarea de Diurex 50 este absolut necesara, alaptarea trebuie intrerupta.

Forma de prezentare:

Cutie cu 2 blistere din PVC/Al a cate 10 capsule.

Producator:

S.C. Terapia S.A. - Romania

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Prospect Supradyn capsule. Vezi care sunt indicatiile si cum se administreaza medicamentul Supradyn. Indicatii: Aport insuficient de...
Citeste prospectul medicamentului Wobenzym x 200 Drajeuri si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. ...
Citeste prospectul medicamentului Wilzin si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Wilzin este un...