Duphaston, comprimate

Citeste prospectul medicamentului Duphaston, comprimate si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza.

Indicatii: Duphaston se recomanda in toate cazurile de insuficienta endogena de progesteron, si anume: tulburari menstruale (dismenoree primara, hemoragie disfunctionala uterina, amenoree secundara), endometrioza, sindrom premenstrual, infertilitate si avort habitual, terapie de substitutie hormonala (postmenopauza).

Prezentare farmaceutica: Comprimate continand 10 mg didrogesteron; cutii cu 20 comprimate.

Actiune terapeutica: Este un progestogen activ pe cale orala, similar ca structura chimica si efecte farmacologice cu progesteronul natural. Produce un endometru secretor complet in uterul "pregatit" de estrogeni.

Duphaston nu inhiba ovulatia, nu are actiune de tip estrogenic sau androgenic (nu determina virilizarea pacientei sau masculinizarea fatului feminin), nu are efecte adrenocorticoide sau mineralocorticoide, nu influenteaza metabolismul glucidic sau nivelul plasmatic al insulinei, nu afecteaza activitatea enzimelor hepatice, nu influenteaza coagularea sangelui sau functia hepatica, nu modifica curba temperaturii.

Mod de administrare: Doza si durata administrarii de Duphaston depind de afectiunea tratata. Astfel, in: dismenoree: 10 mg, de doua ori pe zi, din ziua 5 pana in ziua 25 a ciclului; endometrioza: 10 mg, de doua sau trei ori pe zi, din ziua 5 pana in ziua 25 a ciclului, sau continuu; amenoree secundara: un estrogen, o data pe zi, din ziua 1 pana in ziua 25 a ciclului, asociat cu 10 mg didrogesteron, de doua ori pe zi, din ziua 11 pana in ziua 25 a ciclului; hemoragie uterina disfunctionala: pentru a opri hemoragia: 10 mg, de doua ori pe zi, impreuna cu un estrogen, o data pe zi, timp de 5-7 zile; pentru a preveni hemoragia: un estrogen, o data pe zi, pe toata durata ciclului, asociat cu 10 mg didrogesteron, de doua ori pe zi, din ziua 11 pana in ziua 25 a ciclului; sindrom premenstrual: 10 mg, de doua ori pe zi, din ziua 11 pana in ziua 25 a ciclului; infertilitate cauzata de insuficienta luteala: amenintare de avort: 40 mg o data, apoi 10 mg la 8 ore interval, pana la disparitia simptomelor; avort habitual: 10 mg, de doua ori pe zi, pana in saptamana a 20-a de sarcina; infertilitate: 10 mg, de doua ori pe zi, din ziua 11 pana in ziua 25 a ciclului; tratament de substitutie hormonala menopauza/postmenopauza: in combinatie cu terapie estrogenica continua: 10-20 mg didrogesteron, zilnic, in ultimele 12-14 zile ale fiecarui ciclu de 28 zile; in combinatie cu terapie estrogenica ciclica: 10-20 mg didrogesteron, zilnic, in ultimele 12-14 zile ale ciclului de terapie estrogenica.

Reactii adverse: Ca toate medicamentele, Duphaston poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.

Frecvente (afecteaza între 1 si 10 dintre 100 de pacienti tratati):

Cefalee, migrena,durere, sensibilitate la nivelul sanului, mastodinie.

Mai putin frecvente:

Sangerare de întrerupere

Rare (afecteaza mai putin de 1 din tre 1000 de pacienti tratati):

Afectarea functiei ficatului, cu icter (îngalbenirea pielii si a albului ochilor), astenie (stare de slabiciune) sau stare generala de rau si durere abdominala, reactii alergice pe piele ( de exemplu eruptii trecatoare pe piele, urticarie,mancarimi).

Foarte rare (mai putin de 1 din

tre 10000 de pacienti tratati ),inclusiv cazurile izolate:

Anemie hemolitica (scaderea globulelor rosii), reactii de hipersensibilitate ,angioedem (umflarea fetei, buzelor,limbii si gatului), edeme (umflare).

Alte reactii adverse cu frecventa necunoscuta,asociate tratamentului cu didrogesteron

:Tumori benigne, maligne si nespecificate (inclusiv chisturi si polipi)

Cresterea în dimensiuni a tumorilor dependente de progestogeni, cum este meningiomul (vezisi punctul 2).

Tulburari psihice

Depresie.

Reactiile adverse care sunt asociate tratamentului asociat cu estrogeni,progestogeni, pot sa apara si în cazul administrarii Duphaston.

Cancer de san.

Hiperplazia endometriala (cresterea anormala a tesutului intern al uterului), carcinomul endometrial.

Tumori dependente de hormoni sexuali (benigne sau maligne).

Tromboza venoasa ( cheag de sange în venele piciorului)

Infarct miocardic (atac de cord), accident vascular cerebral.

Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata în acest prospect, va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Contraindicatii: Hipersensibilitate fata de unul dintre constituentii medicamentului.

Producator: Solvay Pharmaceuticals

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Citeste prospectul medicamentului Wobenzym x 200 Drajeuri si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. ...
Citeste prospectul medicamentului Wilzin si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Wilzin este un...
Citeste prospectul medicamentului Wellferon, injectabil si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Indicatii: Wellferon...