Famotidina 20 mg

Citeste prospectul medicamentului Famotidina 20 mg si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza.

INDICATII: Ulcer gastric si duodenal, reflux gastroesofagian, si alte stari de hiper secretie ( sindromul Zollinger – Ellison).

Prevenirea ulcerului recidivant, prevenirea aspiratiei de acid gastric in anestezia generala (sindromul Mendelsson).

COMPOZITIE

Fiecare comprimat filmat contine 20mg de famotidina.

GRUPA FARMACOTERAPEUTICA

Famotidina reduce secretia gastrica bazala si stimulata prin antagonizarea receptorilor H2 ai celulelor praietale din mucoasa gastrica.

Absorbtia ei nu este afectata de administrarea concomitenta de hrana sau de produse antiacide. Dupa administrarea orala efectul apare intr-o ora si dureaza 10 – 12 ore.

Biodisponibilitatea Famotidinei este de 40 – 45% , timpul de injumatatire al plasmei este de 2,3 - 3,5 ore , dar la un clearance de creatinina mai scazut de 10ml/min poate fi crescut cu pana la 20 ore.

30 – 35 % din doza orala este excretata prin rinichi sub forma neschimbata.

CONTRAINDICATII

Hipersensibilitate la substanta activa, sarcina, alaptare. Este contraindicata la copii, din cauza lipsei de experienta clinica in domeniu.

MOD DE ADMINISTRARE

In ulcerul gastroduodenal o singura doza pe zi la culcare de 40mg, sau de doua ori pe zi cate 20mg, dimineata si seara. Durata tratamentului este de 4-8 saptamani.

Prevenirea recidivelor se realizeaza cu o singura doza de 20mg pe zi inainte de culcare.

In refluxul gastro-esofagian se administreaza 20mg de 2 ori pe zi ( dimineata si seara timp de 6 saptamani). Daca esofagina persista se vor administra de 2 ori pe zi cate 20 – 40 mg, timp de 12 saptamani.

In sindromul Zollinger- Ellison administrarea se va individualiza in functie de pacient. In mod normal doza initiala este de 20 mg, la fiecare 6 ore. Administrarea se va continua atata timp cat starea clinica o cere.

In anestezia generala, pentru prevenirea aspiratiei de acid gastric, se vor administra 40mg in seara premegatoare intreventiei chirurgicale sau in dimineata operatiei.

EFECTE SECUNDARE

In cazuri rare pot aparea: cefalee, hipertemie, oboseala, diaree sau constipatie, reactii alergice, aritmii, icter colestatic, cresterea cresterea transaminazelor serice, anorexie, voma, greata, uscaciunea gurii. In situatii foarte rare pot apare agranulocitoza, pancitopenie, leucopenie, trombocitopenie, dureri musculare, dureri articulare, tulburari psihice tranzitorii, bronhospasm, alopecie, acnee, prurit, piele uscata, tulburari gastului.

INTERACTIUNI MEDICAMENTOASE

Famotidina nu influenteaza sistemul enzimatic citocrom P450, si, prin urmare, nu influenteaza metabolismul medicamentelor metabolizate prin acest sistem. Din cauza cresterii pH-ului gastric, absorbtia ketoconazolului poate fi redusa in cazul adiminstrarii concomitente.

PRECAUTII

Inainte de inceperea tratamentului cu Famotidina trebuie exclusa prezenta unei tumori maligne. La pacientii cu afectiuni hepatice doza se va reduce.

SUPRADOZARE

Se recomanda spalaturi gastrice, tratament simptomatic si de sustinere.

PASTRARE

A se pastra la temperatura de 15-25 º C, in amabalajul original. A nu se lasa la indemana copiilor. A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj.

PREZENTARE

Cutie cu un flacon a 40 de comprimate filmate.

PRODUCATOR

S.C. ZENTIVA S.A., Romania

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Citeste prospectul medicamentului Famotidina, 40 mg si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. INDICATII:...
Citeste prospectul medicamentului Zantac, preparate orale si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Indicatii:...
Citeste prospectul medicamentului Zantac, comprimate si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Indicatii: Tratamentul...