Fexofenadin Sandoz 120 mg, comprimate filmate

Citeste prospectul medicamentului Fexofenadin Sandoz 120 mg, comprimate filmate si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza.

Indicatii: Ameliorarea simptomelor asociate cu rinita alergica sezoniera.

2. COMPOZITIA CALITATIVA SI CANTITATIVA

Un comprimat filmat contine clorhidrat de fexofenadina 120 mg, corespunzator la fexofenadina 112 mg.

Excipient: lactoza monohidrat 156 mg per comprimat filmat. Pentru lista tuturor excipientilor, vezi pct. 6.1

3. FORMA FARMACEUTICA

Comprimat filmat.

Comprimatele sunt sub forma de capsule, de culoarea piersicii, marcate cu 120 mg pe o fata si plane pe cealalta fata.

4. DATE CLINICE

4.1 Indicatii terapeutice

Ameliorarea simptomelor asociate cu rinita alergica sezoniera.

4.2 Doze si mod de administrare

Adulti si copii cu varsta de 12 ani si peste

La adulti si copii cu varsta de 12 ani si peste, doza recomandata de clorhidrat de fexofenadina este de 120 mg, o data pe zi.

Comprimatul trebuie inghitit cu o cantitate suficienta de lichid (de exemplu un pahar cu apa).

Copii cu varsta sub 12 ani

Clorhidratul de fexofenadina nu este recomandat pentru utilizare la copii cu varsta sub 12 ani, datorita lipsei datelor privind siguranta si eficacitatea.

Grupe speciale de pacienti cu risc (varstnici, pacienti cu insuficienta renala) Nu este necesara ajustarea dozelor la acesti pacienti (vezi pct. 4.4 si pct. 5.2).

4.3 Contraindicatii

Hipersensibilitate la clorhidrat de fexofenadina sau la oricare dintre excipienti.

4.4 Atentionari si precautii speciale pentru utilizare

La varstnici si la pacientii cu insuficienta renala, eliminarea fexofenadinei este redusa. Clorhidratul de fexofenadina trebuie administrat cu atentie la aceste grupuri speciale de pacienti (vezi pct. 5.2).

Pacientii cu antecedente de boli cardiovasculare sau diagnosticati cu boli cardiovasculare, trebuie avertizati asupra faptului ca medicamentele antihistaminice, ca si grupa farmacoterapeutica, au fost asociate cu evenimente adverse, tahicardie si palpitatii (vezi pct. 4.8).

Acest medicament contine lactoza monohidrat. Pacientii cu probleme ereditare rare de intoleranta la galactoza, deficienta de lactaza Lapp sau malabsorbtie de glucoza-galactoza, nu trebuie sa utilizeze acest medicament.

4.5 Interactiuni cu alte medicamente si alte forme de interactiune

Administrarea unui medicament antiacid care contine hidroxid de aluminiu si de magneziu, cu 15 minute inainte de administrarea de clorhidrat de fexofenadina, determina o reducere a biodisponibilitatii, mult mai probabil datorita legarii acestuia la nivelulul tractului gastro¬intestinal. Se recomanda pastrarea unui interval de 2 ore intre administrarea clorhidratului de fexofenadina si a antiacidelor care contin hidroxid de aluminiu si de magneziu.

Fexofenadina nu este metabolizata hepatic si, ca urmare, nu interactioneaza cu alte medicamente metabolizate prin intermediul mecanismelor hepatice. Fexofenadina este un substrat P-gp si OATP.

Administrarea concomitenta de clorhidrat de fexofenadina cu eritromicina, ketoconazol, itraconazol, lopinavir, ritonavir sau verapamil determina cresterea concentratiilor plasmatice ale fexofenadinei. Din aceasta cauza, reactiile adverse ale fexofenadinei pot fi crescute.

Teste alergice: utilizarea clorhidratului de fexofenadina trebuie intrerupta cu 3 zile inainte de efectuarea testelor alergice (prick-test subcutanat)

4.6 Sarcina si alaptarea

Sarcina

Nu exista date adecvate privind utilizarea clorhidratului de fexofenadina la gravide.

La animale, studiile limitate nu au evidentiat efecte nocive directe sau indirecte asupra sarcinii,

dezvoltarii embrionare/fetale, nasterii sau dezvoltarii postnatale (vezi pct.5.3).

Clorhidratul de fexofenadina nu trebuie utilizat in timpul sarcinii, decat daca este absolut necesar.

Alaptare

Dupa administrarea de clorhidrat de fexofenadina nu exista date asupra continutului acestuia in laptele matern. Totusi, atunci cand terfenadina este administrata mamelor care alapteaza,

fexofenadina se regaseste in laptele matern. Ca urmare, clorhidratul de fexofenadina nu este recomandat mamelor care alapteaza.

4.7 Efecte asupra capacitatii de a conduce vehicule si de a folosi utilaje

Acest medicament nu are nicio influenta sau are o influenta neglijabila asupra capacitatii de a conduce vehicule si de a folosi utilaje.

Cu toate acestea, pentru a identifica persoanele sensibile, care au o reactie neobisnuita la medicamente, este recomandat sa verificati raspunsul individual, inainte de a conduce vehicule sau a indeplini activitati complicate.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Citeste prospectul medicamentului Rhinocart® Aqua 50 mcg/doza, 100 mcg/doza si afla pentru ce este indicat si cum...
Citeste prospectul medicamentului Nasivin, solutie externa si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Indicatii:...
Citeste prospectul medicamentului Hismanal, tablete secabile si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Indicatii:...