Fosrenol 1000 mg, comprimate masticabile

Citeste prospectul medicamentului Fosrenol 1000 mg, comprimate masticabile si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza.

Indicatii: Fosrenol este indicat ca agent de fixare a fosfatului utilizat pentru controlul hiperfosfatemiei la pacientii cu insuficienta renala cronica supusi hemodializei sau dializei peritoneale continue ambulatorii

2. COMPOZITIA CALITATIVA SI CANTITATIVA

Fiecare comprimat masticabil contine carbonat de lantan hidrat corespunzator la lantan 1000 mg. Pentru lista tuturor excipientilor, vezi pct. 6.1.

3. FORMA FARMACEUTICA

Comprimate plate, rotunde, de culoare alba, cu margini tesite, stantate cu `S405/1000` pe o parte.

4. DATE CLINICE

4.1 Indicatii terapeutice

Fosrenol este indicat ca agent de fixare a fosfatului utilizat pentru controlul hiperfosfatemiei la pacientii cu insuficienta renala cronica supusi hemodializei sau dializei peritoneale continue ambulatorii (DPCA).

4.2 Doze si mod de administrare

Fosrenol se administreaza oral.

Comprimatele trebuie mestecate si nu inghitite intregi.

Experienta despre terapia cu durata mai mare de doi ani este limitata (vezi pct. 4.4). Riscurile/beneficiile datorate tratamentului pe termen lung cu durata mai mare de doi ani trebuie luate in considerare cu atentie.

Adulti, inclusiv varstnici (cu varsta > 65 ani)

Fosrenol trebuie administrat in timpul mesei sau imediat dupa masa, cu doza zilnica impartita la numarul de mese. Pacientii trebuie sa adere la dietele recomandate pentru a controla aportul de fosfat si lichide. Fosrenol se prezinta sub forma de comprimate masticabile, evitandu-se astfel nevoia de a ingera suplimentar lichide. Valorile concentratiei plasmatice de fosfat trebuie monitorizate si doza de Fosrenol ajustata la fiecare 2-3 saptamani, pana cand se atinge o concentratie plasmatica acceptabila de fosfat, cu monitorizare regulata ulterioara.

Tinerea sub control a concentratiei plasmatice de fosfat a fost demonstrat cu doze incepand de la 750 mg pe zi. Doza maxima studiata in studiile clinice, la un numar limitat de pacienti, este de 3750 mg.

Pacientii care raspund la tratamentul cu lantan ating de obicei concentratii plasmatice acceptabile de fosfat la doze de 1500-3000 mg lantan pe zi.

Copii adolescenti

Siguranta si eficacitatea Fosrenol nu au fost stabilite la pacientii cu varsta sub 18 ani (vezi pct. 4.4). Insuficienta hepatica

Efectul insuficientei hepatice asupra farmacocineticii Fosrenolului nu a fost evaluat. Datorita mecanismului de actiune al acestuia si a lipsei metabolizarii hepatice, dozele nu trebuie modificate in insuficienta hepatica, dar pacientii trebuie monitorizati cu atentie (vezi pct. 4.4 si 5.2).

4.3 Contraindicatii

Hipersensibilitate la carbonat de lantan hidrat sau oricare dintre excipienti. Hipofosfatemie.

4.4 Atentionari si precautii speciale pentru utilizare

In studiile cu Fosrenol la animale, s-a demonstrat depunerea de lantan in tesuturi. La 105 biopsii osoase recoltate de la pacientii tratati cu Fosrenol, unii pana la 4,5 ani, s-a observat cresterea valorilor de lantan in timp (vezi pct. 5.1). Nu sunt disponibile date clinice despre depuneri de lantan in alte tesuturi umane. Datele referitoare la siguranta pentru perioadele de peste 24 de luni sunt in prezent limitate. Riscurile/beneficiile datorate tratamentului pe termen lung trebuie luate in considerare cu atentie.

Pacientii cu ulcer gastro-duodenal acut, colita ulcerativa, boala Crohn sau obstructii intestinale nu au fost inclusi in studiile clinice cu Fosrenol. Fosrenol trebuie administrat la acesti pacienti in urma unei evaluari atente asupra beneficiilor si riscurilor.

Pacientii cu insuficienta renala pot dezvolta hipocalcemie. Fosrenol nu contine calciu. De aceea, concentratiile plasmatice de calciu trebuie monitorizate la intervale regulate de timp pentru acesti pacienti si administrate suplimentele adecvate.

Nu sunt disponibile date de farmacocinetica la pacientii cu insuficienta hepatica. Lantanul nu este metabolizat de enzimele ficatului, dar este cel mai probabil excretat in bila. Afectiuni avand ca rezultate reducerea marcata a fluxului de bila pot fi asociate cu eliminarea din ce in ce mai lenta a lantanului, ceea ce poate determina valori plasmatice crescute si depuneri marite de lantan in tesuturi (vezi pct. 5.2 si 5.3). De aceea, trebuie exercitata precautie in tratarea acestor pacienti si poate fi necesara monitorizarea functiei ficatului.

Siguranta si eficacitatea Fosrenolului nu au fost stabilite la pacientii pediatrici; nu este recomandata utilizarea la copii (vezi pct. 4.2).

Tratamentul cu Fosrenol trebuie intrerupt daca apare hipofosfatemia.

Radiografiile abdominale ale pacientilor care iau carbonat de lantan pot avea o radio-opacitate tipica a unui mediu de contrast.

4.5 Interactiuni cu alte medicamente si alte forme de interactiune

Carbonatul de lantan hidrat poate creste aciditatea gastrica. Este recomandat ca administrarea compusilor despre care se stie ca interactioneaza cu antiacidele sa nu se faca mai devreme de 2 ore de la administratea de Fosrenol (de exemplu, clorochina, hidroxiclorochina si ketoconazol).

La subiectii sanatosi, absorbtia si farmacocinetica lantanului nu au fost afectate de administrarea concomitenta de citrat.

In studiile clinice, valorile concentratiilor plasmatice de vitamine liposolubile A, D, E si K nu au fost afectate de administrarea de Fosrenol.

Studiile efectuate la voluntari au aratat ca administrarea de Fosrenol impreuna cu digoxina, warfarina sau metoprolol nu produce schimbari relevante din punct de vedere clinic in profilele farmacocinetice ale acestor medicamente.

In sucul gastric simulat, carbonatul de lantan hidrat nu a format complexe insolubile cu warfarina, digoxina, frusemida, fenitoina, metoprolol sau enalapril, ceea ce sugereaza un potential scazut de a afecta absorbtia acestor medicamente.

Totusi, teoretic sunt posibile interactiuni cu medicamente, cum sunt tetraciclina, doxiciclina si floxacina si, daca trebuie sa fie administrate concomitent, este recomandat sa nu fi luate mai devreme de 2 ore de la administrarea de Fosrenol.

Carbonatul de lantan hidrat nu este substrat pentru citocromul P450 si nu inhiba in mod semnificativ activitatea principalelor izoenzime umane ale citocromului P450, CYP1A2, CYP2D6, CYP3A4, CYP2C9 sau CYP2C19 in vitro.

4.6 Sarcina si alaptarea

Nu exista date adecvate privind utilizarea Fosrenolului la femeile gravide.

Un studiu la sobolani a aratat toxicitate asupra functiei de reproducere cu afectarea fetusilor (deschiderea ochilor si maturizarea sexuala intarziate) si reducerea greutatii puilor la doze mari (vezi pct. 5.3). Nu se cunosc riscurile potentiale la om. Nu se recomanda administrarea de Fosrenol in timpul sarcinii.

Nu se cunoaste daca lantanul se excreta in laptele uman. Excretia lantanului in lapte nu a fost studiata la animale. Trebuie cantarita cu grija decizia de a continua/intrerupe alaptarea la san sau continuarea/intreruperea terapiei cu Fosrenol, luand in considerare potentialele beneficii ale alaptarii copilului si potentialul beneficiu al terapiei cu Fosrenol la mama.

4.7 Efecte asupra capacitatii de a conduce vehicule si de a folosi utilaje

Fosrenol poate determina ameteli si vertij, ceea ce poate afecta capacitatea de a conduce vehicule si de a folosi utilaje.

4.8 Reactii adverse

Siguranta utilizarii de Fosrenol la pacientii in stadiu terminal al insuficientei renale (STIR) mentinuti pe hemodializa si dializa peritoneala a fost examinata in trei studii placebo-controlate dublu -orb pe termen scurt, trei studii controlat cu comparator pe termen lung si trei studii deschise pe termen lung. Aceste studii au oferit o baza de date privind siguranta de la un total de 1754 de pacienti tratati cu carbonat de lantan hidrat, 495 de pacienti cu mai mult de 1 an de tratament si 130 de pacienti cu mai mult de 2 ani de tratament si reprezentand o expunere medie de 272,1 zile (valoarea mediana 184,0 zile, intre 1 si 1123 zile).

Aproximativ 24% dintre toti pacientii cu STIR care au participat la aceste studii clinice au raportat o reactie adversa legata de medicament, dupa cum s-a determinat de catre investigator. Nu au fost raportate reactii adverse individuale cu o frecventa mai mare de 10%. Cele mai frecvente reactii adverse raportate, in afara de hipocalcemie, sunt de natura gastro-intestinala; acestea sunt reduse la minimum administrand Fosrenol cu mancare si in general diminua in timp, pe parcursul continuarii tratamentului (vezi pct. 4.2).

Desi a fost raportat un numar de reactii izolate suplimentar, niciuna dintre aceste reactii nu sunt considerate neasteptate in acest grup de pacienti.

Au fost observate modificari tranzitorii ale intervalului QT, dar acestea nu au fost asociate cu o crestere a evenimentelor adverse cardiace.

4.9 Supradozaj

Nu s-au raportat cazuri de supradozaj. Cea mai mare doza zilnica de lantan administrata voluntarilor sanatosi in timpul studiului de faza I a fost de 4718 mg administrata timp de 3 zile. Evenimentele adverse observate au fost usoare pana la moderate si au inclus greata si cefaleea.

5. PROPRIETATI FARMACOLOGICE

5.1 Proprietati farmacodinamice

Grupa farmacoterapeutica: medicamente pentru tratamentul hiperkaliemiei si hiperfosfatemiei. Codul ATC: V03AE03

Fosrenol contine carbonat de lantan hidrat. Activitatea carbonatului de lantan hidrat de fixare a fosfatului este dependenta de afinitatea mare a ionilor de lantan, care sunt eliberati din sarea carbonata in mediul acid al stomacului, pentru fosfatul alimentar. Se formeaza fosfat de lantan insolubil, care reduce absorbtia fosfatului in tractul gastro-intestinal.

Un total de 1130 pacienti cu insuficienta renala cronica tratati prin hemodializa sau DPCA de mentinere, au fost studiati in doua studii de faza II si doua studii de faza III. Trei studii au fost placebo controlate (1 cu doza fixa si 2 pentru stabilirea dozei) si unul a avut carbonat de calciu drept comparator activ. In timpul acestor studii, la 1016 pacienti s-a administrat carbonat de lantan, la 267 s-a administrat carbonat de calciu si la 176 s-a administrat placebo.

Doua studii placebo-controlate randomizate au inclus pacienti supusi dializei, dupa o perioada de eliminare completa din organism a agentilor de fixare a fosfatului administrati anterior.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Citeste prospectul medicamentului Wobenzym x 200 Drajeuri si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. ...
Citeste prospectul medicamentului Wilzin si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Wilzin este un...
Citeste prospectul medicamentului Wellferon, injectabil si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Indicatii: Wellferon...