Norflox - 400

Citeste prospectul medicamentului Norflox-400 si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza.

INDICATII TERAPEUTICE:

Tratamentul infectiilor cu tulpini bacteriene sensibile la norfloxacina cum sunt: infectii complicate si necomplicate ale aparatului urinar;

- gastroenterita;

- infectie gonococica endocervicala si uretrala;

- prostatita.

COMPOZITIE:

Un comprimat filmat contine 400mg norfloxacina si excipienti q.s.(nucleu - celuloza microcristalina, croscarmeloza sodica, talc, stearat de magneziu, dioxid de siliciu coloidal, film - hidroxipropilmetilceluloza, ulei de ricin, alcool izopropilic, clorhidrat de metilen, dioxid de titan, Sunset Yellow (E110), propilen glicol).

ACTIUNE TERAPEUTICA:

Grupa farmacoterapeutica: chinolone antibacteriene, fluorochinolone. Cod ATC: J01M A 06. Norfloxacina este un chimioterapic de sinteza cu proprietati bactericide care face parte din grupa fluorochinolonelor.

Actiunea bactericida se datoreste inhibarii AND girazei microorganismelor sensibile, blocand astfel sinteza proteinelor bacteriene. Spectrul bacterian cuprinde:

- specii sensibile (CMI2mg/l)- cel putin 50% dintre tulpinile speciei sunt rezistente; tulpini de Staphylococcus aureus rezistente la meticilina, Streptococcus sp., Enterococcus sp., Acinetobacter baumanii.

Dupa administrarea pe cale orala concentratia plasmatica maxima se realizeaza in aproximativ 1-2 ore. Concentratiile plasmatice in platou ale norfloxacinei se realizeaza in a doua zi de tratament. Se distribuie in corticala renala, bila, prostata, tesut cervical si vaginal, lichid amniotic.

Norfloxacina se leaga in proportie de 10-15% de proteinele plasmatice. La adultii cu functie renala normala timpul de injumatatire plasmatica este de 2,3-4 ore. Norfloxacina este metabolizata partial, iar metabolitii au activitate farmacologica mai mica decat substanta nemodificata. Se excreta pe cale biliara si urinara, 70% sub forma nemodificata si 30% sub forma de metaboliti. Excretia renala (35-40% din doza administrata) se realizeaza prin filtrare glomerulara si secretia tubulara renala. Activitatea bactericida a norfloxacinei nu este influentata de pH-ul urinar.

Prin materiile fecale se excreta in proportie de 60-65%.

CONTRAINDICATII:

Hipersensibilitate la norfloxacina sau la un alt chimioterapic din grupa chinolonelor sau la oricare dintre componentii produsului; tendinopatie provocata de fluorochinolone in antecedente.

PRECAUTII:

In timpul administrarii norfloxacinei hidratarea insuficienta poate produce cristalurie.

Norfloxacina trebuie administrata cu precautie la pacientii cu accident vascular si boala cerebrovasculara grava in antecedente.

In timpul tratamentului, datorita riscului fotosensibilizarii trebuie evitata expunerea la soare sau la radiatii ultraviolete.

In timpul tratamentului cu norfloxacina pot sa apara rar tendinite, care pot evolua spre ruptura de tendon, indeosebi cel achilian. Aparitia semnelor de tendinita impun oprirea administrarii produsului si instituirea unui tratament adecvat.

Indeosebi in timpul tratamentului de lunga durata si/sau in cazul infectiilor nozocomiale se pot selecta tulpini rezistente, in special dintre Staphylococcus si Pseudomonas.

Norfloxacina trebuie administrata cu prudenta la pacientii cu Miastenia Gravis, la cei cu antecedente de convulsii sau in cazul prezentei factorilor care predispun la aparitia convulsiilor.

INTERACTIUNI:

Probenecidul administrat concomitent cu norfloxacina scade excretia urinara a acesteia.

Nitrofurantoina antagonizeaza efectul antibacterian al norfloxacinei.

In cazul asocierii cu norfloxacina concentratiile plasmatice ale teofilinei cresc, existand un risc de supradozaj.

Similar celorlalte fluorochinolone norfloxacina poate creste efectele anticoagulantelor orale, cu risc de hemoragie. Sunt necesare determinarea periodica a concentratiei de protrombina si adaptarea dozei de anticoagulant oral in timpul administrarii concomitente si dupa oprirea tratamentului cu norfloxacina.

Produsele care contin fier sau zinc, antiacidele sau sucralfatul trebuie administrate cu o ora inainte sau 2 ore dupa norfloxacina, deoarece scad biodisponibilitatea fluorochinolonelor prin scaderea absorbtiei datorita chelarii.

Norfloxacina creste concentratiile plasmatice ale ciclosporinei; in cazul administrarii concomitente; este necesara scaderea dozelor de ciclosporina.

ATENTIONARI SPECIALE:

Copii

Deoarece s-a observat ca fluorochinolonele produc modificari degenerative (artropatii) la nivelul articulatiilor animale tinere, nu trebuie administrate la copii.

Sarcina si alaptarea

Studiile preclinice efectuate la animale nu au pus in evidenta efecte teratogene.

Deoarece nu au fost efectuate studuu adecvate si bine controlate la femeile insarcinate, in timpul sracinii produsul trebuie administrat daca beneficiul justifica riscul potential pentru fat.

Deoarece nu se cunoaste daca norfloxacina este excretata in laptele matern, la femeile care alapteaza se utilizeaza numai daca este absolut necesar, in acest caz intrerupandu-se alaptarea.

Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje

Nu se cunoaste daca are efecte asupra capacitatii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

DOZE SI MOD DE ADMINISTRARE:

Adulti

In caz de gonoree sau de uretrita gonococica doza esta de 2 comprimate filmate (800mg) in priza unica.

In prostatita doza uzuala este de cate un comprimat filmat (400mg) la intervale de 12 ore, timp de 28 zile.

In infectiile necomplicate ale aparatului urinar se administreaza cate un comprimat filmat (400mg) la intervale de 12 ore, timp de 3 zile.

In cazul infectiilor complicate ale aparatului urinar doza uzuala este de cate un comprimat filmat (400mg) la intervale de 12 ore, timp de 10-21 zile.

In gastroenterita bacteriana se administraza cate un comprimat filmat (400mg) la intervale de 8-12 ore, timp de 5 zile.

In caz de insuficienta renala, pentru un clearance al creatininei 7) s-a observat cristalurie. Cu toate ca dupa dozele uzuale (cate 400mg de 2 ori pe zi la adult) nu s-a observat cristalurie, trebuie asigurata o hidratare adecvata, pentru mentinerea unui debit urinar de 1200-1500ml pe zi.

EFECTE ADVERSE:

- stari patologice digestive: arsuri retrosternale, dureri si crampe abdominale, greata, diaree, anorexie, colita pseudomembranoasa, pancreatita (rar);

- reactii cutanate: rash, prurit, fotosensibilizare, purpura vasculara, dermatita exfoliativa, eritem polimorf, sindrom Steven-Johnson, foarte rar sindrom Lyell;

- stari patologice ale muschilor, articulatiilor, oaselor si tesutului conjunctiv: mialgii si/sau artralgii, rar tendinita in special achiliana, care poate sa apara in primele 48 de ore de la inceoutul tratamentului si poate deveni bilaterala, foarte rar ruptura de tendon;

- stari patologice neurologice si psihice: convulsii, stare de confuzie mentala, halucinatii, cefalee, vertij, somnolenta, insomnie, depresie, anxietate sau nervozitate, iritabilitate, euforie, acufene, parestezii, dezorientare, polineuropatie, agravarea Miasteniei gravis;

- efecte adverse alergice: urticarie, foarte rar edem Quincke si soc de tip anafilactic;

- stari patologice renale: cresterea uricemiei si a creatininei serice, foarte rar nefropatie;

- stari patologice hepatice: cresterea valorilor serice ale transaminazelor, bilirubinei si fosfatazei alcaline, hepatita.

SUPRADOZAJ:

Medicamentul neabsorbit trebuie eliminat prin spalaturi gastrice sau prin provocarea varsaturilor. Sunt necesare supraveghere clinica, tratament simptomatic si de sustinere a functiilor vitale, de asemenea, hidratare adecvata, pentru a scadea riscul cristaluriei.

PASTRARE:

A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj.

A se pastra la temperatura camerei (15-25°C), in ambalajul original.

A nu se lasa la indemana copiilor.

PREZENTARE:

Cutie cu un blister a 10 comprimate filmate.

PRODUCATOR:

CIPLA Ltd.-INDIA

IMPORTATOR SI DISTRIBUITOR IN ROMANIA:

S.C. IMEDICA S.A. Bucuresti

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Citeste prospectul medicamentului Urospen n, comprimate si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Indicatii:...
Citeste prospectul medicamentului Uricol, granule efervescente si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Indicatii:...
Citeste prospectul medicamentului Tinizol si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. INDICATII TERAPEUTICE Tratamentul...