Relistor

Relistor se utilizeaza pentru tratarea constipatiei induse de opioide (analgezice inrudite cu morfina) la pacientii adulti care sunt foarte bolnavi si primesc ingrijiri paleative (tratamentul simptomelor unei boli care nu are ca scop vindecarea).

Se foloseste cand raspunsul la medicamentele laxative uzuale devine insuficient.

Medicamentul se poate elibera numai pe baza de reteta.

Ce este Relistor?

Relistor este un medicament care contine substanta activa bromura de metilnaltrexona. Este disponibil sub forma de solutie injectabila care contine 12 mg bromura de metilnaltrexona in 0,6 ml.

Cum se utilizeaza Relistor?

Relistor se administreaza ca injectie sub piele, o data la doua zile. Doza depinde de greutatea corporala a pacientului si trebuie redusa la pacientii care sufera de afectiuni renale severe. Nu este recomandat pentru pacientii cu afectiuni renale foarte severe care necesita dializa sau la cei cu afectiuni hepatice severe. Pacientii isi pot administra singuri injectia dupa ce au fost instruiti corespunzator.

Cum actioneaza Relistor?

Opioidele amelioreaza durerea prin atasarea la "receptorii opioizi" din creier si maduva spinarii.

Acesti receptori sunt prezenti si in intestine. Cand opioidele se ataseaza la receptorii intestinali, motilitatea intestinala scade, ceea ce duce la constipatie.

Substanta activa din Relistor, bromura de metilnaltrexona, este un antagonist de receptori mu-opioizi.

Aceasta inseamna ca blocheaza un anumit tip de receptor opioid denumit "receptor mu-opioid". Bromura de metilnaltrexona este derivata din naltrexona, o substanta binecunoscuta, folosita pentru blocarea efectelor opioizilor. Spre deosebire de naltrexona, bromura de metilnaltrexona este mult mai putin susceptibila sa patrunda in creier, ceea ce inseamna ca blocheaza receptorii mu-opioizi din intestine, dar nu si pe cei din creier. Prin blocarea acestor receptori, Relistor reduce constipatia provocata de opioizi, dar nu interfereaza cu efectele lor analgezice.

Cum a fost studiat Relistor?

Efectele Relistor au fost mai intai testate pe modele experimentale, inainte de a fi studiate pe pacienti umani.

Relistor a fost studiat in doua studii principale pe un total de 288 de pacienti cu boli avansate si constipatie indusa de opioizi. Ambele studii au comparat eficacitatea Relistor cu cea placebo (preparat inactiv) in ceea ce priveste stimularea mobilitatii intestinale. Principala masura a eficacitatii in ambele studii a fost numarul de pacienti la care a cedat constipatia in primele patru ore de la prima doza. Al doilea studiu a investigat si numarul de pacienti care au defecat de cel putin doua ori in primele patru ore de la primele patru doze.

Ce beneficii a prezentat Relistor in timpul studiilor?

Relistor a fost mai eficace decat placebo in stimularea defecarii. In cele doua studii analizate Impreuna, 55% din pacientii care au primit Relistorau defecat in primele patru ore de la prima injectare (91 din 165), comparativ cu 15% din pacientii care au primit placebo (18 din 123).

In cel de al doilea studiu, 52% din pacientii care au primit Relistor au defecat de cel putin doua ori in primele patru ore de la primele patru doze (32 din 62) comparativ cu 8% dintre pacientii care au primit placebo (6 din 71).

Care sunt riscurile asociate cu Relistor?

Cele mai frecvente efecte secundare asociate cu Relistor (observate la mai mult de 1 din 10 pacienti) sunt: dureri abdominale, greata (senzatie de voma), flatulenta (vanturi) si diaree. Pentru lista completa a tuturor efectelor secundare raportate asociate cu Relistor, a se consulta prospectul.

Relistor nu se administreaza persoanelor care pot prezenta hipersensibilitate (alergie) la bromura de metilnaltrexona sau la oricare alt ingredient al acestui medicament. Nu trebuie administrat la pacientii cu ocluzie intestinala sau care necesita interventii chirurgicale imediate pe intestine.

De ce a fost aprobat Relistor?

Comitetul pentru produse medicamentoase de uz uman (CHMP) a hotarat ca beneficiile Relistor sunt mai mari decat riscurile sale in tratarea constipatiei induse de opioizi la pacientii cu boli avansate care primesc ingrijiri paleative, atunci cand raspunsul la laxativele uzuale este insuficient. Comitetul a recomandat acordarea autorizatiei de introducere pe piata pentru Relistor.

Alte informatii despre Relistor:

Comisia Europeana a acordat Wyeth Europa Limited o autorizatie de introducere pe piata pentru Relistor valabila pe intreg teritoriul Uniunii Europene, la 2 iulie 2008.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Citeste prospectul medicamentului Supozitoare cu glicerina pentru copii si adultisi afla pentru ce este indicat si cum...
Citeste prospectul medicamentului Stadalax si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Indicatii: Toate formele...
Citeste prospectul medicamentului Rhamnolax si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Indicatii: Constipatie acuta,...