SUPRADYN®, capsule

Prospect Supradyn capsule. Vezi care sunt indicatiile si cum se administreaza medicamentul Supradyn.

Indicatii: Aport insuficient de vitamine, datorat dificultatilor de alimentare la varstnici, curelor de slabire, formelor speciale de regim alimentar, lipsei poftei de mancare, alcoolismului cronic. Necesitati crescute datorate unor afectiuni acute sau cronice, convalescentei, dupa interventii chirurgicale, ca si in timpul, sau dupa tratamente cu antibiotice sau chimioterapice.

Prezentare farmaceutica: Comprimate efervescente (tub cu 10 buc.), drajeuri (cutii cu 30, 100 buc.), capsule (cutii cu 30, 100 buc.).

Compozitie: 12 vitamineper comprimatefervescentper drajeuper capsula

Vitamina A (retinol)3333 UI (1 mg)3333 UI (1 mg)3333 UI (1 mg)

Vitamina B1 (tiamina)20 mg20 mg20 mg

Vitamina B2 (riboflavina)5 mg5 mg5 mg

Vitamina B6 (piridoxina)10 mg10 mg10 mg

Vitamina B12 (cianocobalamina)5 mcg5 mcg5 mcg

Vitamina C (acid ascorbic)150 mg150 mg150 mg

Vitamina D2 (ergocalciferol)500 UI (12,5 mcg)500 UI (12,5 mcg)500 UI (12,5 mcg)

Vitamina E (dl-alfa-tocoferol)10 mg10 mg10 mg

Biotina (vitamina H)0,25 mg0,25 mg0,25 mg

D-pantotenat de calciu11,611,6 mg -

Dexpantenol - -10 mg

Acid folic1 mg1 mg1 mg

Nicotinamida50 mg50 mg50 mg

8 minerale si oligoelemente*

Calciu (fosfat si pantotenat)51,3 mg51,3 mg100 mg

Magneziu (fosfat, stearat, oxid)5 mg21,2 mg5 mg

Fier (carbonat, sulfat, elementar)1,25 mg10 mg10 mg

Mangan (sulfat)0,5 mg0,5 mg0,5 mg

Fosfor (fosfat) 47 mg23,8 mg84 mg

Cupru (sulfat) 0,1 mg1 mg1 mg

Zinc (sulfat)0,5 mg0,5 mg0,5 mg

Molibden (molibdat)0,1 mg0,1 mg0,1 mg

* Cantitatile se refera la elementele luate individual. Sarurile utilizate in diferitele formulari sunt mentionate in paranteze.

Actiune terapeutica: Supradyn este un preparat polivitaminic ce contine 12 vitamine esentiale, 8 minerale si oligoelemente. Supradyn previne si corecteaza tulburarile metabolice datorate lipsei de vitamine, minerale si oligoelemente, aparute fie ca urmare a unor nevoi crescute, fie aportului alimentar insuficient, fie unor tulburari de absorbtie etc.

Mod de administrare: Adulti si copii peste 12 ani: 1 comprimat efervescent, 1 drajeu sau 1 capsula zilnic, sau dupa indicatiile medicului. Capsulele si drajeurile trebuie inghitite intregi, cu lichid suficient, de preferinta in timpul meselor, de exemplu la micul dejun. Comprimatele efervescente vor fi dizolvate intr-un pahar cu apa, obtinandu-se o bautura cu gust placut.

Contraindicatii: Supradyn este contraindicat in caz de alergie la una sau mai multe dintre componente, in hipervitaminoza A sau D preexistenta, in hipercalcemie, in insuficienta renala sau in timpul tratamentelor cu retinoizi, de exemplu Tigason (substanta activa: etretinat).

Precautii: Fara recomandarea medicului, nu se va administra Supradyn in doze mai mari decat cele mentionate mai sus.

Sarcina si alaptare: in cazul administrarii dozelor indicate, nu exista nici un fel de date care sa sugereze existenta unor riscuri pentru fat. Supradyn poate fi utilizat de catre femeile care alapteaza.

Reactii adverse: Daca sunt respectate dozele recomandate, nu apar reactii adverse, nici chiar in cazul administrarii de lunga durata. Vitamina B2 (riboflavina) continuta de preparat, poate determina colorarea in galben a urinii, fapt ce nu are o semnificatie patologica.

Interactiuni: in dozele uzuale, nu exista nici o interactiune cunoscuta. Observatii speciale: Informatii: Comprimatele efervescente contin aproximativ 300 mg sodiu (ceea ce corespunde la circa 700 mg sare). In cazul pacientilor care urmeaza o dieta fara sare, recomandam utilizarea capsulelor sau a drajeurilor in loc de comprimate efervescente. Drajeurile contin circa 300 mg zahar cristalizat (zaharoza) iar comprimatele efervescente, 1 g. Daca doza zilnica de Supradyn este respectata, aceste cantitati de zahar sunt neglijabile, chiar si la diabetici (1 g de zahar cristalizat corespunde la 0,1 ratie de paine). Daca este necesar, se pot utiliza capsulele, care nu contin zahar.

Valabilitate: Medicamentul trebuie utilizat inainte de data de expirare (EXP), inscrisa pe ambalaj.

Producator: F. Hoffmann-La Roche

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Citeste prospectul medicamentului SUPRADYN®, comprimate efervescente si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Indicatii:...
Citeste prospectul medicamentului Diurex 50, capsule si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Indicatii:...
Prospect Vitamina B6 comprimate. Indicatii si mod de administrare. Indicatii: Anemii aplastice si eritroblastice; anemii hipocrome rezistente...