Samsca

Citeste prospectul medicamentului Samsca si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza.

Samsca este un medicament care contine substanta activa tolvaptan.

Este disponibil sub forma de comprimate albastre (triunghiulare: 15 mg; rotunde: 30 mg).

Pentru ce se utilizeaza Samsca?

Samsca se utilizeaza pentru tratarea adultilor cu hiponatremie (concentratii anormal de mici de sodiu in sange) cauzata de o afectiune numita "sindromul secretiei inadecvate de hormon antidiuretic" (SIADH).

SIADH apare atunci cand exista cantitati excesive dintr-un hormon numit "hormonul antidiuretic" sau "vasopresina", care reduce cantitatea de urina eliminata prin retinerea apei in sange.

Aceasta duce la diluarea sangelui si scaderea concentratiei de sodiu. Medicamentul se poate elibera numai pe baza de reteta.

Cum se utilizeaza Samsca?

Tratamentul cu Samsca trebuie inceput in spital pentru ca personalul medico-sanitar sa poata determina cea mai adecvata doza si sa monitorizeze concentratia de sodiu in sange si volumul sanguin ale pacientului.

Doza initiala este de 15 mg o data pe zi. Aceasta poate fi marita pana la cel mult 60 mg o data pe zi pentru a atinge o concentratie adecvata de sodiu seric si un volum sanguin corespunzator.

Comprimatele trebuie inghitite intregi, cu un pahar de apa. Nu trebuie consumat suc de grepfrut pentru a le inghiti.

Cum actioneaza Samsca?

Persoanele cu SIADH au o cantitate de vasopresina care determina scaderea productiei de urina si diluarea sangelui. Substanta activa continuta de Samsca, tolvaptanul, este un "antagonist al receptorilor de vasopresina-2". Aceasta inseamna ca ea blocheaza un tip de receptor (o proteina) de care se leaga in mod normal hormonul vasopresina. Prin blocarea acestui receptor, Samsca impiedica vasopresina sa isi faca efectul. Aceasta determina o crestere a productiei de urina, asigurand scaderea cantitatii de apa din sange si cresterea concentratiei de sodiu din sange.

Cum a fost studiat Samsca?

Efectele Samsca au fost mai intai testate pe modele experimentale, inainte de a fi studiate pe subiecti umani.

Samsca a fost comparat cu placebo (un preparat inactiv) in doua studii principale care au implicat 424 de adulti cu concentratii scazute de sodiu cauzate de SIADH si de alte afectiuni, cum ar fi cele hepatice si cardiace. Principala masura a eficacitatii s-a bazat pe modificarea cantitatii de sodiu din sange pe parcursul primelor 30 de zile de tratament. De asemenea, studiul a evaluat in mod special efectul tratamentului la diferitele grupe de afectiuni.

Ce beneficii a prezentat Samsca in timpul studiilor?

Samsca a fost mai eficace decat placebo in ceea ce priveste cresterea concentratiei de sodiu din sange in cazul tuturor afectiunilor, dar a fost mai eficace la pacientii cu SIADH decat la cei cu afectiuni hepatice sau cardiace. La inceputul studiului, concentratia de sodiu a fost in jur de 129 mmol/l. In cazul pacientilor cu SIADH, pana in ziua a patra concentratia a crescut in medie cu 4,8 mmol/l pe zi la cei care luau Samsca , comparativ cu 0,2 mmol/l la cei care luau placebo.

Pana in ziua 30, concentratia de sodiu a crescut in medie cu 7,4 mmol/l la pacientii care luau Samsca, comparativ cu 1,5 mmol/l la cei care luau placebo.

Care sunt riscurile asociate cu Samsca?

Cele mai frecvente efecte secundare asociate cu Samsca (observate la mai mult de 1 pacient din 10) sunt setea si greata (senzatia de rau). Pentru lista completa a tuturor efectelor secundare raportate asociate cu Samsca, a se consulta prospectul.

Samsca nu se administreaza persoanelor care pot prezenta hipersensibilitate (alergie) la tolvaptan sau la oricare alt ingredient al acestui medicament. Este interzisa utilizarea medicamentului la pacientii cu anurie (incapacitatea de a urina), volum sanguin foarte scazut, concentratie scazuta de sodiu in sange combinata cu volum sanguin scazut, hipernatremie (concentratii anormal de mari de sodiu in sange) sau la pacientii care nu pot percepe setea. De asemenea, este interzisa utilizarea medicamentului la femeile gravide sau care alapteaza.

De ce a fost aprobat Samsca?

Comitetul pentru produse medicamentoase de uz uman (CHMP) a hotarat ca beneficiile Samsca sunt mai mari decat riscurile sale pentru tratarea pacientilor adulti cu hiponatremie cauzata de SIADH.

Comitetul a recomandat acordarea autorizatiei de introducere pe piata pentru Samsca.

Alte informatii despre Samsca:

Comisia Europeana a acordat Otsuka Pharmaceutical Europe Ltd o autorizatie de introducere pe piata

pentru Samsca, valabila pe intreg teritoriul Uniunii Europene, la 3 august 2009.

Prezentul rezumat a fost actualizat ultima data in 06-2009.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Citeste prospectul medicamentului Wobenzym x 200 Drajeuri si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. ...
Citeste prospectul medicamentului Wilzin si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Wilzin este un...
Citeste prospectul medicamentului Wellferon, injectabil si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Indicatii: Wellferon...