TERTENSIF 2,5 mg , drajeuri

Cititi prospectul medicamentului Tertensif, indicat in hipertensiune arteriala esentiala.

Proprietati: Agent antihipertensiv.

Indapamida este un derivat sulfonamidic netiazidic. La un dozaj zilnic de 2,5 mg, indapamida are o actiune antihipertensiva maximala de 24 ore, datorata unui efect vascular. La dozaje mai ridicate, activitatea antihipertensiva nu este marita in mod semnificativ, in schimb efectul diuretic creste. Indapamida reduce hiperreactivitatea vasculara la noradrenalina a subiectului hipertensiv si produce o descrestere a rezistentei vasculare totale si a rezistentei arteriolare. Indapamida nu afecteaza metabolismul lipidelor sau pe cel al hidratilor de carbon, nici chiar in cazul subiectului hipertensiv diabetic.

Contraindicatii: Accidente vasculare cerebrale recente; afectiuni hepatice grave; combinatii medicamentoase de evitat (a se vedea "Interactiuni medicamentoase").

Precautii: Supravegherea testelor de kaliemie si uricemie, cu o atentie speciala mai ales: in cazul subiectului predispus la hipokaliemie (pacienti cardiaci carora li s-au prescris medicamente pe baza de digitalina sau laxative, persoane in varsta si pacienti cu hiperaldosteronism). A nu se prescrie Tertensif in combinatie cu alte medicamente cu actiune diuretica eliminatoare de potasiu; in cazul pacientului suferind de guta, pentru care este important sa se mentina tratamentul specific acestei afectiuni. Datorita insuficientei informatii clinice de pana in prezent, administrarea in timpul sarcinii si a perioadei de alaptare este de evitat.

Interactiuni medicamentoase: Asociatii de evitat: acid tienilic, litiu, medicamente neantiaritmice care provoaca contractii ventriculare (fenoxedil, prenilamina, vincamina). Asociatii necesitand precautii de utilizare: Anti-inflamatoriile nesteroidiene (A.I.N.S.) administrate sistematic, metformina, mediile iodinate, agentii antiaritmici, medicamentele antrenand eliminare de potasiu, diureticele care produc kaliemie, medicamentele pe baza de digitalina. Combinatii care antreneaza o variatie a efectului antihipertensiv al Tertensifului: antiinflamatorii nesteroidiene (A.I.N.S.): duc la scaderea efectului Tertensifului; neuroleptice: efecte marite ale Tertensifului.

Efecte adverse: Hipokaliemie, oboseala, hipotensiune ortostatica. O usoara crestere a uricemiei, dar fara sa provoace accese de guta la subiectul indemn. Manifestari de tip alergic.

Posologie si mod de administrare: Un singur comprimat pe zi, oricare ar fi severitatea hipertensiunii. Mecanismul actiunii indapamidei inlatura necesitatea unui regim strict fara sare.

Compozitie: Fiecare drajeu contine 2,5 mg de indapamida hemihidrata.

Supradozare: Tertensiful a fost studiat la doze atingand pana la 40 mg, ceea ce inseamna de 16 ori doza terapeutica. La aceste dozaje s-a observat o puternica actiune diuretica, indicele de kaliemie necesitand un control atent. Nu s-a observat nici o toxicitate a medicamentului.

Producator: Lab. Servier

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Dafiro comprimate contine doua substante numite amlodipina si valsartan. Ambele substante ajuta la controlul tensiunii arteriale crescute. ...
Citeste prospectul medicamentului Wilprafen si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Indicatii: Infectii acute...
Citeste propsectul medicamentului ZYRTEC , comprimate filmate. Indicate, actiune terapeutica, mod adminisitare. Indicatii: Tratamentul de fond al...