Tacrolimus

Citeste prospectul medicamentului Tacrolimus si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza.

Indicatii: Imunosupresie primara la pacientii cu alogrefa hepatica si renala: reactive de rejet la pacientii cu alogrefa hepatica si renala rezistenta la regimurile imunosupresive conventionale.

Dozaj: Transplant hepatic: doza initiala i.v.: la circa 6 ore dupa terminarea interventiei chirurgicale, 0,01-0,05 mg/kg si zi, in perfuzie continua. Totusi, doza se adapteaza individual. Nu se administreaza nediluat. Administrarea orala este de preferat ulterior. Continutul capsulei poate fi administrat prin sonda nazogastrica. Oral: 0,1-0,2 mg/kg si zi, in doua prize.Transplant renal: oral 0,15-0,4 mg/kg si zi, in doua prize. Copii: Doze de 1,5-2 ori mai mari decat adultii. Terapia de intretinere se stabileste individual.

Contraindicatii: Hipersensibilitate la tacrolimus, la alte macrolide sau la excipientii produsului (ulei de ricin polietoxilat). Sarcina si alaptare.

Atentie: Nu se administreaza simultan cu ciclosporina A. Atentie la ascocierea cu medicamente nefrotoxice sau hepatotoxice (aminoglicozide, inhibitori ai girazei, vancomicina, cotrimoxazol, AINS, ganciclovir, aciclovir). Risc crescut de infectii (virale, bacteriene, fungice sau parazitare).

Reactii adverse: Frecvente: HTA, diaree, greata si/sau varsaturi, alterarea functiei renale (cresterea conc. creatininei), hiperglicemie, hiperpotasemie, diabet zaharat, tremor, cefalee, insomnia, dureri localizate (artralgii), reactii alergice si anafilactice.