Testosteron

Citeste prospectul medicamentului Testosteron si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza.

Indicatii: La barbati: eunucoidism, climacterium, impotenta sau sterilitate prin deficit androgenic; criptorhidie post-pubertala cu hipogonadism; ca medicatie adjuvanta in stari de deficit proteic (convalescenta, postoperator, osteoporoza, fracturi care nu se consolideaza, ciroza, anemie aplastica).

La femei: cazuri selectionate de tulburari de climacterium, dismenoree, sangerari uterine functionale, mastita cronica; pentru prevenirea tumefactiei dureroase a sanilor postpartum si pentru suprimarea lactatiei; ca tratament paleativ in cancerul mamar progresiv si cancerul endometrial.

Compozitie: Fiole continand propionat de testosteron 0,025 g.

Actiune farmacoterapeutica:

Hormon androgen natural, controleaza dezvoltarea organelor sexuale si a caracterelor sexuale secundare masculine; in doze mici stimuleaza spermatogeneza, in doze mari deprima spermatogeneza si activitatea ovariana (prin inhibarea hipofizei); favorizeaza anabolismul proteic si retentia hidrosalina.

Reactii adverse: La barbati, dozele mari si tratamentul indelungat pot provoca stimulare psihomotorie excesiva, priapism (se intrerupe tratamentul), oligospermie; la baieti se pot produce inchiderea prematura a epifizelor cu oprirea cresterii si dezvoltarea sexuala precoce; la femei pot aparea fenomene de virilizare, ginecomastie, cresterea libidoului si tulburari menstruale; tratamentul indelungat, cu doze mari poate fi cauza de hipercalcemie (mai ales in cursul cancerului de san metastatic) si de retentie hirosalina; rareori eruptii cutanate alergice, foarte rar reactii anafilactoide.

Contraindicatii si precautii: Testosteronul este contraindicat in caz de alergie specifica, cancer de prostata si cancer de san la barbati (cunoscute sau suspectate); nu se administreaza in timpul sarcinii si alaptarii; prudenta la batranii astenici, la cardiaci, hipertensivi, renali si la epileptici; prudenta la baietii tineri; nu se foloseste la femei decat in cazul indicatiilor.

Interactiuni medicamentoase: Barbituricele (mai ales fenobarbitalul) si fenilbutazona diminueaza eficacitatea testosteronului (ii accelereaza inactivarea metabolica); testosteronul creste efectul si riscul reactiilor toxice pentru anticoagulantele cumarinice (doza se reduce cu circa 25%) si pentru sulfamidele antidiabetice.

Mod de administrare si posologie: Intramuscular, 10-50 mg de 2 - 3 ori/saptamana, in hipogonadism masculin; 50-75 mg/zi, timp de 2 - 3 zile, pentru suprimarea lactatiei; 50-100 mg de 3 ori/saptamana, in cancerul mamar la femei.

Forma de prezentare: Cutii cu 3 fiole de 1 ml. Cutii cu 100 fiole de 1 ml.

Conditii de pastrare: Ferit de lumina, la loc racoros. Valabilitate: 3 ani de la data fabricatiei.

Producator: Sicomed

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Citeste prospectul medicamentului Undestor si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Indicatii: Terapie de...
Citeste prospectul medicamentului FEMOSTON® conti 1/5, comprimate filmate si afla pentru ce este indicat si cum se...
Citeste prospectul medicamentului Climen, drajeuri si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Climen se...