Tobrex

Citeste prospectul medicamentului Tobrex si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza.

Indicatii: Tobrex este un antibiotic de uz local indicat in tratamentul infectiilor externe ale ochiului si anexelor sale, cauzate de bacterii sensibile. Urmarirea adecvata a raspunsului bacterian la terapia antibiotica locala trebuie sa insoteasca folosirea produsului Tobrex. Studiile clinice au demonstrat ca tobramicina este sigura si eficienta in tratamentele aplicate copiilor.

Solutie sterila oftalmica.

Prezentare farmaceutica:

Tobrex (tobramicina 0,3%) este un preparat antibiotic steril oftalmic de uz topic, produs specific pentru terapia locala a infectiilor oculare externe. Acest produs este prezentat sub forma de solutie. Fiecare ml de solutie contine: tobramicina 0,3% (3 mg/ml), substante inactive, apa purificata si clorura de benzalconiu 0,01% ca si conservant. Tobramicina este un antibiotic aminoglicozidic solubil in apa, activ impotriva unei largi varietati de agenti patogeni oftalmici, gramnegativi si grampozitivi.

Farmacologie clinica: Studiile in vitro au demonstrat ca tobramicina este activa impotriva speciilor sensibile ale urmatoarelor microorganisme: stafilococi, incluzand S.aureus si S.epidermidis (coagulazo-pozitiv si coagulazo-negativ), incluzand speciile penicilino-rezistente. Streptococi, incluzand cateva din speciile grupului betahemolitic-A, cateva specii non-hemolitice si cateva specii de Streptococcus pneumoniae. Pseudomonas aeruginosa, Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae, Enterobacter aerogenes, Proteus mirabilis (indol-negativ) si speciile indol-pozitive de Proteus, Haemophilus influenzae si H.aegyptius, Moraxella lacunata, Acinetobacter calcoaceticus (Herellea vaginacola) si cateva specii de Neisseria.

Studiile asupra sensibilitatii bacteriene demonstreaza ca, in unele cazuri, microorganismele rezistente la gentamicina isi pastreaza sensibilitatea la tobramicina. Nu a aparut inca o populatie bacteriana semnificativa rezistenta la tobramicina. Cu toate acestea, rezistenta bacteriana se poate dezvolta dupa intrebuintare prelungita.

Contraindicatii: Tobrex este contraindicat pacientilor cu hipersensibilitate cunoscuta fata de oricare din componenetele sale. Atentie: Nu se va injecta in ochi. La unii pacienti poate aparea sensibilitate la aplicarea locala a aminoglicozidelor. In cazul in care apare reactia de sensibilizare la Tobrex, se va intrerupe administrarea.

Precautii: La fel ca in cazul altor preparate antibiotice, intrebuintarea prelungita poate duce la proliferarea organismelor non-sensibile, inclusiv fungi. Daca se produce suprainfectarea, trebuie initiata o terapie adecvata. Unguentele oftalmice pot intarzia vindecarea plagilor corneene.

Sarcina si alaptare: Sarcina: Studiile privind reproducerea a trei tipuri de animale, utilizand doze de pana la 33 ori doza sistemica umana normala, nu au relevat scaderea fertilitatii sau prejudicii aduse fatului, datorate tobramicinei. Totusi nu exista studii adecvate si bine controlate, efectuate pe femei gravide. Datorita faptului ca studiile facute pe animale nu sunt intotdeauna relevante pentru raspunsul uman, acest medicament trebuie folosit in timpul sarcinii doar daca este realmente necesar.

Alaptare: Din cauza potentialului reactiilor adverse produse de Tobrex la sugari, trebuie luata decizia daca se va intrerupe alaptarea sugarului sau se va intrerupe administrarea medicamentului, avand in vedere importanta acestuia pentru mama.

Reactii adverse: Cele mai frecvente reactii adverse secundare administrarii de Tobrex sunt toxicitatea oculara localizata si hipersensibilitatea, incluzand pruritul si edemul palpebral si eritemul conjunctival. Aceste reactii apar la mai putin de 3 din 100 pacienti tratati cu Tobrex. Reactii similare pot aparea si secundar utilizarii topice a altor antibiotice aminoglicozidice. Nu au fost raportate alte reactii adverse in urma tratamentului cu Tobrex; totusi, in cazul in care se administreaza local tobramicina oftalmica concomitent cu antibiotice aminoglicozidice pe cale sistemica, trebuie urmarita cu atentie concentratia serica totala.

Supradozare: Semnele si simptomele clinice aparente datorate unei supradoze de Tobrex (keratita punctiforma, eritem, lacrimare crescuta, edem si prurit palpebral), pot fi similare cu reactiile adverse observate la unii pacienti.

Mod de administrare: Conform indicatiei medicului. In afectiunile usoare si moderate, se instileaza una sau doua picaturi in ochiul afectat, la patru ore. In infectiile severe, se instileaza doua picaturi in ochiul afectat, la o ora, pana cand se constata ameliorarea, dupa care tratamentul se reduce pana la intrerupere.

Forma de prezentare: Solutie sterila in flacon de 5 ml cu picurator, continand tobramicina 0,3% (3 mg/ml).

Conditii de pastrare: A se pastra la o temperatura de 8 - 30 grade Celsius. Flaconul se tine bine inchis.

Producator: Alcon

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Citeste prospectul medicamentului Pierami si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Indicatii: Pierami este...
Citeste prospectul medicamentului Gentosept si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Indicatii: Pentru tratamentul...
Citeste prospectul medicamentului Cefaclor Ozone 250 mg, capsule si afla pentru ce este indicat si cum se...